Frösådd av björkfrön?

4k läst  4 svar

 1. Johan Gunverth
  Medlem · Nivå 15
  Vilken idiot! tänker ni säkert. Björk växer ju av sig självt på samtliga ställen där man inte vill ha det. Ogräs alltså.

  Nu är det så att jag fick en idé om att driva upp hängbjörk/vårtbjörk eftersom dessa vanligtvis inte växer där man vill ha dem. Otroligt vackra träd enligt min åsikt. Har tittat på begynnande sly om något av detta är hängbjörk, men inte funnit något. Det går ju att se på bladen om man är rätt ute.
  Återstår alltså att köpa dyra plantor eller fröså själv. Vi har ett par livaktiga träd på släktens ägor i närheten av där jag bor och jag samlade därför in frön (hängena, ni vet) för att så dem i pluggramar.

  Någon som har testat detta (tokprojekt) förut. Hur skall fröna sås? Liggande på ytan eller någon centimeter ner. Vilken jordmån? Vilken näring? Osv osv.
   
 2. F
  Medlem Nivå 7
  Problemet är väl att man inte vet hur avkomman kommer se ut? Ett alternativ vore att ympa ris från en vacker björk på en björkplanta. (Nu har du satt idéer i huvudet på mig...)

  /fredrik
   
 3. EB
  Medlem Nivå 6
  Impecta (www.impecta.se), som säljer björkfrö till vårtbjörk (Betula pendula), har följande såanvisning:

  "Frö till träd, buskar och barrväxter sås vår eller höst utomhus, i lådor, krukor eller på ogräsfri kalljord, alternativt i kallbänk. Använd sandblandad, ogräsfri (kompost-)jord. Genomvattna noga före sådd. Sprid fröerna jämnt över jordytan. Täck med 2-20 mm grus/sand, ev. med iblandning av vermikulit eller perlit. Sådden placeras i halvskuggigt läge, helt oskyddad för väder och vind. Vintertäck alltid småplantor. Omskola en-två gånger. Fröplantor av vedartade växter blir ganska snart beroende av näringstillskott. Börja med att tillföra små givor av ett flytande fullgödselmedel."

  Lycka till med sådden!
   
 4. Johan Gunverth
  Medlem · Nivå 15
  Tackar!
  Då skall jag bara se till att täcka med grus eller sand, för det har jag missat. Körde med samma jord.
   
 5. L
  Medlem Nivå 3
  Hoppas du håller oss uppdaterade.. låter mycket spännande. Undrar hur lång tid det tar innan du får ett träd av det...
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: