Fristående mindre bastu - leverantör

1k läst  4 svar

 1. Breidablick
  Medlem Nivå 1
  Vi tittar på ett antal alternativ till enklare, mindre stående bastutunnor/hus och har fastnat för följande tre. Är det någon här som har erfarenhet eller synpunkter på dessa leverantörer eller modeller?

  1. Klapptärna Snickeri, varianten i Thermawood. Tillverkas i Baltikum vad jag förstår, till skillnad från deras egna, mindre tunna. Var uppe där och kikade på deras snickeri i somras och det gav ett bra intryck. https://klapptrana.se/kop/rund-bastustuga-240-cm/

  2. Jonssons bastu & bad. Budgetvariant som tillverkas i Torsby, http://www.bastubygg.se/bastu-tunna-30339683

  3. Memelwood, lite mer udda variant som tillverkas i Litauen. Gillar denna men det känns lite osäkert med banköverföring till Litauen utan bra referenser, även om de har en svensk försäljningssida. http://memelwood.se/bastu-igloo/

  Tacksam för all input!
   
 2. J
  Medlem Nivå 4
  Välkommen till forumet !
  Min lite tråkiga kommentar: Fina och charmiga men inte så bra att basta i. Finns beskrivet i flera trådar att en oisolerad vedeldad bastu (eg alla bastuar) bör ha lavarna så högt som möjligt, vid golvet fryser man om fötterna.

  Min egen erfarenhet är att det är praktiskt med två nivåer lavar (utöver fotlaven), då värmen med ved inte blir exakt utan beror på eldtid, utetemp, vedkvalitet, t o m blåst (om glesgolv).

  Om ni kan tänka er att bygga en enkel fyrkantig bod (faktiskt inte så jobbigt med färdigsågat knuttimmer) med rejäl takhöjd får många fler en bättre bastuupplevelse. Finns givetvis även sådana som levereras färdiga med kranbil.
   
  Redigerat 12 nov 2018 23:21
 3. Breidablick
  Medlem Nivå 1
  Tack för svar! Jag är van vid såväl oisolerad vedbastu som ved eldning/hantering så jag tror inte det bör bli något stort problem. Däremot får golvet inte vara för glesat för då blir det dragit om tårna :) Absolut hade en egenbyggd varit ännu bättre men jag har för många (oavslutade) projekt på gång så just detta vill jag ha färdigbyggt och klart för eldning vid leverans. Jag har varit i kontakt med en tillverkare av en fjärde variant som jag gillar. En rektangulär bastu "timrad" med 45x70, pärlspont på insidan, asfaboard, luftspalt och träpanel på utsidan (cederträ). Där sitter faktiskt den nedre laven lite högre också, så vi får hoppa satt den blir bra.
   
 4. J
  Medlem Nivå 4
  Spännande. cederträ = ”vill ha” :D. Beskriv gärna hur det blev, med bilder etc.
   
 5. D
  Medlem Nivå 1
  Vi har också precis byggt utebastu. Kan inte en bastukåta vara ett snyggt alternativ? Jag håller på att skriva om våra erfarenheter på http://www.eberlehus.se/
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: