Byggahus.se

Fristående arkitekt eller någon kopplad till husleverantör?

 1. B
  Medlem Nivå 7
  Vi ska bygga hus och kommer förmodligen att använda oss av en husleverantör vid beställning och bygge av själva huset. Dock har vi en egen ritning som vi skulle vilja att en arkitekt jobbade vidare med så vi kommer inte att välja ett 'kataloghus'. Är det då bättre att först anlita en arkitekt som gör klart alla ritningar etc och att vi sedan kontaktar olika husleverantörer för offert eller blir det lika bra (och kanske billigare) om vi kontaktar olika husleverantörer med vår simpla ritning och ber deras arkitekter hjälpa oss?
   
 2. M
  Medlem Nivå 1
  Normalt sett så har inte många husleverantörer inhouse arkitekter som ritar på kundförslag, det dom är duktiga på däremot är placeringar av våtgrupper/blockindelningar för transport, fönster placeringar och storlekar på fönster mht behovet av avväxlingar.
  Men de kreativa förslagen faller för mesta dels bort tyvärr då de kör med byggnadsingenjörer och inga SAR/MSA skolade arkitekter...
  Å andra sidan får du ett billigt hus samt att du får goda råd av en husleverantör på hur du håller ned kostnaden.
  kolla först med en riktig arkitekt och få den sedan rättad av husleverantören.
  lycka till!
   
 3. A
  Anonym
  Lägg en förfrågan om arkitekt på Servicestart eller annan liknande sida. Ni får max 5 svar och kan sedan träffa alla för ett inledande möte om ert hus, sedan väljer ni en av dessa. Viktigt är att ni känner er trygga med den arkitekt ni väljer. En erfaren arkitekt kan också stötta er vid husbyggets i olika faser om behov av det finns.
   
 4. M
  Medlem Nivå 11
  En extern arktitekt känner inte till den specifika husleverantörens modeller i detalj. Det gör att de ändringar ni kommer med kan bli dyrare än vad de behöver bli.

  Fundera på vilken nivå av ändringar ni behöver. Är det mer än flytt av några innerväggar eller en förlängning av huskroppen?
   
 5. A
  Anonym
  Men en arkitekt SAR/MSA har mycket mer kunskap om ett bra planerat hus å andra sidan. Valet att anlita en arkitekt som kan planera ett hus till just till din familj är nog värt dom extra kronorna det kostar i längden. Man ska inte spara på planering, det kan stå sig dyrt senare.
   
 6. M
  Medlem Nivå 11
  Men trådskaparen frågar om det kanske kan bli billigare? Med en extern arkitekt startar en händelsekedja som kostar en hel del. Nya konstruktionsritningar kräver en konstruktör. Husleverantören skall inte längre bygga ett standard-hus med allt vad det innebär.

  Kostnadsaspekten är stor i nästan alla husprojekt. Går man utanför standard kostar det mer än vad arkitekten vill ha för att rita. Billigast blir det att göra ändringar som tillåts innanför husleverantörens tillverkning- och byggprocess. De känner sin produkt och kan avgöra om en ändring är rimlig i förhållande till kostnaden.
   
 7. Calle Posse
  Arkitekt Nivå 3
  Anlitar man en arkitekt, SAR/MSA, som kan tänka sig att kommunicera med husleverantören och deras inhousearkitekt för att nå ett resultat inom deras standard finns det goda utsikter för att nå ett bättre och billigare resultat. Om arkitekten sedan kan ta fram skisser för tänkta lösningar främst för plan och fasad, men också detaljeringar där så krävs, så tar hustillverkaren fram bygglovsritningar och därtill hörande handlingar.
   
 8. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Finns det inga självständiga husbyggare längre?
  Jag menar, sådana som bygger hus i egen regi, fristående från de stora husfabrikerna?

  När vi skulle bygga vårt nuvarande hus skissade vi och resonerade mycket hösten 2009, besökte Husknuten nära där vi bodde http://husknuten.se/ , tittade på utställningshus, diskuterade med säljare och samlade kataloger.

  När våra önskemål började konkretiseras tog vi kontakt med en erfaren småhusarkitekt som fick våra skisser, justerade och ändrade och gjorde ritningar. Efter två tre vändor med förslag och önskemål var planerna spikade.

  Om det skulle vara golvvärme, treglasfönster, betongpannor eller stående/liggande panel löste vi själva med en byggfirma.
  Och fick världens bästa hus :)
  Det enda vi har är planritningar och en sektion.
  Konstruktionsritningar, VVS-ritningar, el-ritningar finns inte.
  Det löste byggfiman efter hand utan ritningar.
  Jo, en ventilationsritning köpte vi fram från en av Soliducts konstruktörer.

  Endera året skall nog allt bli klart också :wow:
   
 9. S
  Medlem Nivå 1
  Med en extern arkitekt startar en händelsekedja som kostar en hel del. Nya konstruktionsritningar kräver en konstruktör. Husleverantören skall inte längre bygga ett standard-hus med allt vad det innebär.???
   
 10. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Vi byggde lösvirkeshus med en liten byggfirma. Enda prefab är takstolarna.

  Och vår arkitekt var en släkting som var vänlig nog att inte debitera för jobbet.
  Men han uppskattade att han normalt hade tagit 50.000 - 60.000 kr för jobbet.

  Vissa yrkesgrupper,
  som arkitekt, elektriker, sjuksköterska och datatekniker borde alla ha i släkten :)
   
 11. O
  Medlem Nivå 2
  Är det den erfarne småhusarkitekten ni tog kontakt med som är släktingen då?
   
 12. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Stämmer bra!
  Han är faktiskt väldigt duktig (y)
  Nu pensionerad, men nu har vi nog byggt färdigt också.
   
 13. O
  Medlem Nivå 2
  Spelar väl ingen roll om han är pensionerad, han jobbade ju gratis ändå ;)
   
 14. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Jo visst. När vi byggde var han i full sving.

  Ville bara markera att jag inte är ute för att göra reklam för en liten arkitektfirma.
  Kanske jag tänker fel.

  Men han är en väldigt bra kock också. Söndagens helgeflundra gick inte av för hackor :)