Byggahus.se

Frånluftsvärmepump - allt du behöver veta

9k läst  25 svar

 1. U
  Medlem Nivå 2
  Hej igen
  För er information:)
  Nu har jag sökt, räknat, läst, räknat , räknat igen och kommit fram till följande ger låg förbrukning, flexibel lösning och och en kostnads effektiv investering på 8år.

  Jag har övergett FLVP , dels pg av investeringen (Nibe 750 eller liknande är dyra) och dels för att hela konceptet känns fel. Att dra in kall luft direkt i huset som sedan ska värmas upp...och lösningen är att koppla på extra utrustning som höjer kostnaden utan att minska energiförbrukningen..
  Vårt förslag ligger på ungefär samma investerings kostnad som FLVP+förvärmd luft och energibehovet är mindre.
  (kaminen är inte med i beräkningarna).
  Kostnaden under 8 år (investering, räntor, energi förbrukning, service..ger att FTX lösningen blir ca 1700kr lägre/år men det kan nog bli mer eller mindre..ju högre elpris desto mer vinst. Hursom helst 1700kr hit eller dit är inte avgörande för vårt beslut..
  Input:
  Yta: 163m2
  Medel U-värde på huset 0.2.
  Energi förbrukning Varmvatten 6000kWh, Uppvärmning 5000kWh

  1. FTX ca 75% återvinning (som beräknas av vent. expert)
  2. Temp styrda ventiler som öppnas till 2st uterum när solen värmt upp uterummen.
  3. Vatten/Luft Värmepump
  4. Ackumulator tank 500 liter

  Räknar med att FTX och uterummen kommer värma upp huset övervägande del av året och att värme pumpen först och främst kommer värma varmvatten under April- Oktober.
  Vi kommer dra in Golvvärme i 1a våningen och delvis på 2a våningen (badrum, kök, entre och och andra utvalda ställen).
  Eventuell kopplar vi en vattenburen eftervärmare till FTX.
  Vi kommer sätta in en vattenburen kamin kopplad till ack. tanken men det är mer för att det är trevligt än för att värma huset. Men den kommer nog att bidra rejält vid kalla dagar.
  Ingen vet ju vart energi priserna tar vägen men de lär gå upp och med det här känns det som vi har ett flexibelt system som går att byta ut energi källor allteftersom utvecklingen går fram.

  Frågor:
  Vilket är bäst att köpa VP med inbyggd elpatron eller ha en elpatron i Ack. tanken?
   
 2. T
  Medlem Nivå 13
  Är det alltså ventiler för till-luft till FTX-systemet du menar? Eller är det bara allmänna ventilationsventiler för bostaden?
   
 3. U
  Medlem Nivå 2
  Hej Vi tänker sätta in ventiler som släpper in luft i bostaden när ute rummen är varma. Vi bor i passiv lägenhet idag med 2 uterum och det är otroligt hur mycket värme som alstras i uterummen under soliga dagar vår och höst. När ventilerna öppnad blir uterummen en del av ventilations systemet genom enkel teknik. Det behövs 2 ventiler i varje för att få rotation på lift flödet.
   
 4. B
  Medlem Nivå 2
  Det bästa sättet att ta in friskluft kan du göra om du har fönster med 2+1 glas.
  Ta in luft mellan ytterbågen och innerbågen nedtill och sedan in genom innerbågen upptill genom att borra hål i den och montera en tilluftsventil där. Täta mellan bågarna med tätningslist utom nedtill.
  Man får en förvärmning av den inkommande uppåtgående luften via den strålning som går ut genom fönstret och får då tillbaka den utåtgående värmen, mycket effektivt och inkommande luft får nästan rumstemperatur.

  Dessutom, om man har äldre fönster 1+1 glas så kan man enkelt skapa 2+1 glas genom att montera en plastskiva mellan bågarna, fungerar utmärkt, blir 3-glasvärden, se www.stocksundet.se
  MVH
   
 5. B
  Medlem Nivå 2
  Viktigt att påpeka den stora skillnaden mellan äldre FVP som har en mycket liten effekt på kompressorn (ca 1-1,5 kW) och de nyare som Comfort Zone lanserade med kompressoreffekter på 5-6 kW och som verkligen gör skäl för namnet.
  Kontrollera kompressoreffekten så att ni inte får en elpanna på 9 kW med en symbolisk kompressor som på sin höjd klarar av VV-produktionen !
   
 6. J
  Medlem · Nivå 9
  Äldre traditionella FLVP hade vanligen en värmeeffekt från kompressorn på 1,5 - 2,0 kW. Inte så mycket men eftersom kompressorn arbetar många timmar per år blir energibesparingen ändå kring 7000-8000 kWh/år. Dessa modeller finns fortfarande till salu främst för utbytesmarknaden. Den nya generationen FLVP där Comfortzone var först men nu följts av IVT 840/860 och NIBE F730/F750 har en värmepumpseffekt mellan 3,5 - 6,5 kW där den lägre siffran motsvarar ventilationsflödet i ett hus på ca 120 kvm och den högre siffran motsvarar flödet i ett hus på ca 260 kvm. Man kan således inte räkna med att få t.ex. 6 kW värmepumpseffekt från en FLVP i ett hus på 130 kvm (annars måste det överventileras extremt mycket och det blir dragigt).
   
 7. H
  Medlem · Nivå 11
  Hej

  Vi bor i Norrland och har 5år gammalt välisolerat hus på 148kvm med Nibe 750, vi förbrukar 4400kwh till Vv, värme, vent/år, 21gr inomhus, inga andra värmekällor.

  Hur värmer man upp ett hus med FTX? känns som att frånluftvärmepumpen är effektivare när den kyler avluten till -15gr, och inte många dagar det är kallare utomhus än -15, samt att vi har ställt ned vent på vintern, eller att fläkten går på jättelåg fart när ej kompressorn går, sen går den med vanlig fart, bra luft inne, och låg förbrukning.
   
 8. Pen
  Medlem · Nivå 9
  Mycket smart! Borde det inte vara det bästa alternativet även med 1+1 glas? Inte lika effektivt förstås men bättre än att bara borra hål igenom väggen.

  Med 1+1 glas skulle man kunna se det som att luften på sin väg in passerar ungefär lika bra vvx mot det fria som mot rummet. Luften värms s.a.s. till hälften.
   
 9. M
  Anonym
  Gammal tråd, men något ni alla missar är att med FLVP så återvinns all övrig spillvärme, tex från personen, ugnen, torktumlaren, vedspisen, lampor, datorer, mm.
   
  • Svara
 10. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 16
  "Återvinns" den höjer cop värdet för pumpen marginellt
   
 11. H
  Medlem · Nivå 11
  Värmen från uterummet är smart, men ingen större besparing, då vi har uterummet i söder, samt även fönster mot söder, uterummet är varmast när värmen ej behövs.

  Precis som föregående skrev, för att kompressorn ska ge 6.5kw, måste ytterdörren stå öppen för att Flvp ska få luft att jobba med.

  Besparingssiffrorna ska tas med med en nypa salt, så mycket ventilerar man sällan utan återvinning, men finns hus med Frånluftsfläkt endast, vi kör vent sparsamt med vår Nibe 750, slipper kalldraget och skönt klimat, och superlåg förbrukning.
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka