Byggahus.se

Från kakelugn till värmepanna?

 1. K
  Medlem · stockholm · 3 inlägg

  KajsaFia

  Medlem
  Jag är lycklig ägare till en magnifik kakelugn på mer än fyra meters höjd. Kakelugnen är dock igensatt och behöver sättas om för att tas i bruk. Detta är en stor investering och jag funderar på om det är möjligt att samtidigt "modernisera" ugnen, dvs på något sätt göra om den till en vattenmantlad biobränselpanna och även använda solcellsenergi. Det finns ju sådana moderna pannor men skulle det gå att kombinera ytterhöljet av en gammal kakelugn med modern teknik och därmed behålla kakelugnen i sin rätta miljö. Den står i en 90 kvm stor skolsal och pryder verkligen sin plats.
   
 2. A
  Medlem · Stockholms län · 8 949 inlägg

  Avemo

  Medlem
  För mig låter det som ett projekt som innebär massor av pengar och tid för ett i bästa fall mediokert resultat. Kakelugnar är ståtliga pjäser och bra värmekällor. En modern vattenmantlad biobränslepanna är en ännu bättre värmekälla, men den passar inte i finrum. Låt kakelugnen pryda sin plats. Sätt om den om du vill och har råd så kan du också elda i den. Vill du ha en modern biobränslepanna så ställ den i en undanskymd vrå av huset och blanda inte ihop den med kakelugnen.

  Erik
   
 3. Mr Handyman
  Medlem · Värmlands län · 2 899 inlägg

  Mr Handyman

  Medlem
  Kan bara instämma med Avemo, det vore synd att förstöra ugnen på insidan. Har du fått någon offert på en omsättning av ugnen?
   
 4. G
  Medlem · 6 978 inlägg

  gaia

  Medlem
  håller med andra som hann före....
  En kakelugn är en gammal teknisk uppfinning, ja , men man har hittills inte uppfunnit ett bättre och lika okomplicerad värmekälla som utnyttjar veden så väl, magasinerar och avger jämn värme under ett längre tid och klarar det utan elektriska hjälpmedel. Det tycker jag :).
  Hur kan man modernisera något som redan är perfekt? :).

  Rör, pumpar, fläktar , tankar, shuntar, isolering, reglering och alla slags manometrar , termometrar, tryckvakter och annat trams behövs i moderna vattenmantlade kaminer/ pannor för att dom ska kunna uppnå i stort sätt samma resultat som kakelugnen kan prestera .... no ja, utom badvatten och i mindre skala :). Den är dock anpassad till att värma salen den står i.

  Låt den stå och imponera tills du får råd med omsättning och blir imponerad av kakelugnens andra fördelar.
  Biopannans rätta plats är i uthuset eller källare med tanke på att det blir oftast några skottkärror ved att köra in för att värma ett stort hus. Olämplig trafik för en sal.
  gaia
   
 5. H
  Bannad · 820 inlägg

  holmertz

  Bannad
  En kakelugn lever inte upp till dagens krav på utsläpp. Pyreldning är en gammal eldningsmetod som man försöker komma ifrån.
  Bäst är att ha den som prydnad och förlägga eldningen någon annan stans än i bostaden.
  Solvärme går ju också att komplettera med om man gör av med mycket stora mängder varmvatten under sommaren. Vanligtvis är det ju annars på vintern man behöver värme.
   
 6. A
  Medlem · Stockholms län · 8 949 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Det finns dem som försökt förbättra kakelugnen utan att för den sakens skull bygga om den till en värmepanna.

  http://www.energimyndigheten.se/Global/Hushåll/P13532_1.pdf

  Av alla gamla eldstäder som folk har hemma tror jag att kakelugnen ligger hyfsat bra till vad gäller utsläpp. En bra regel är att om röken är grå så eldar man inte bra. Är det riktigt kallt ute får röken vara vit, annars skall man inte se den. Eldar man som man skall så behöver inte röken synas från en kakelugn, men som framgår av bifogad fil kan det fortfarande förbättras.

  Erik
   
 7. strumpa
  Medlem · Gävleborg · 189 inlägg

  strumpa

  Medlem
  En kakelugn ska inte och har aldrig pyreldas. Själva poängen med den stora massan som lagrar energi är ju att du kan ha det varmt länge utan att pyrelda.
   
 8. Mr Handyman
  Medlem · Värmlands län · 2 899 inlägg

  Mr Handyman

  Medlem
  Vill också minnas att rekommendationen är att man kör några ordentliga brasor för att värma upp godset snarare än att man pyreldar.
   
 9. Anders_Roslagen
  Medlem · Stockholms · 977 inlägg

  Anders_Roslagen

  Medlem
  Vet du var den är igensatt? Kanhända behöver du inte mura ned och upp hela kakelugnen. Har du sotluckor kan du kolla med vajer var den är igentäppt...
  En 4 meter hög kakelugn bör du vara mån om, skulle till och med kunna säga att det är en välinvesterad åtgärd att renovera den på fler sätt. Dels givet värmemässigt (ok en luftvärmepump eller bergvärme är ju svårslagen skall ju nämnas innan nån annan gör det, fast man får dra till med Gudmundssons klassiska elavbrott:cool:), men detskänker även fastigheten autencitet och påverkar nog även fastighetsvärdet positivt.

  Ursäkta men det var lite kryptiskt inlägg. Du menar alltså att man inte skall utnyttja en sådan befintlig värmekälla och att pyreldning i kakelugn är värre än annan pyreldning?
   
 10. K
  Medlem · stockholm · 3 inlägg

  KajsaFia

  Medlem
  Ni har nog rätt i att det antagligen inte är värt att experimentera med en sån här praktpjäs. Ugnen står dock med ryggen mot ett befintligt förråd, så min tanke vara att gömma undan alla slangar och pumpar i detta och att det inte skulle synas på utsidan. Tack för artikeln om försöken till att förbättra förbränningen i traditionella kakelugnar. Mycket intressant. Jag ska komma ihåg att följa upp detta när jag får råd att sätta om den. En kakelugnsmakare uppskattade att det skulle gå på c:a 60.000 (och det var ett par år sedan)
   
 11. Mr Handyman
  Medlem · Värmlands län · 2 899 inlägg

  Mr Handyman

  Medlem
  Det låter ganska dyrt tycker jag. Ska kolla upp vad några bekanta betalade för sin omsättning.

  Förresten, det går inte att få in hela pannan i förrådet? Murstocken ligger ju ändå där. Inget ont om pannor givetvis, bara mån om kakelugnen.
   
 12. M
  Medlem · Västra Götalands · 9 297 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Om du skall investera i en ny bränslepanna, så sätt den för guds skulle inte inomhus i finurmmen. Mycke ved skall släpas.
   
 13. B
  Medlem · Örebro · 79 inlägg

  bullerbybo

  Medlem
  Det är så skojigt(?) när folk langar in tväsäkra svar på saker de uppenbarligen inte har någon koll på över huvud taget. Man pyreldar inte i kakelugn. Kakelugnsprincipen bygger på två rejäla brasor per dygn och inget däremellan.

  Att ha sin kakelugn eller annan eldstad som prydnad och inte elda i bostaden är väl inte heller ett särskilt lyckat tips om man har ett gammalt hus med gammeldags grund som tar skada om man slutar elda.
   
 14. V
  Medlem · 110 inlägg

  ValterP

  Medlem

  Bra nog

  Kakelugnar är bra nog som de är, om de eldas rätt - 80% verkningsgrad redan som de är.
  Risk för sprickor om de belastas hårdare.
  Separat utrymme för panna är bättre.
  Valter Isander
   
 15. P
  Medlem · Stockholm · 534 inlägg

  Petronille

  Medlem
  Jag är uppvuxen i ett hus med sex kakelugnar och kan bara instämma i att det är en fantastisk uppfinning, om man eldar den som en kakelugn och inte som en öppen spis, dvs ser till att långsamt stänga spjället. (Vet inte om det är detta Holmertz kallar pyreldning, men jag har då inte varit med om något pyrande?)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.