Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Från garage till "multiverkstad" — en riktigt seg byggtråd

 1. P
  Medlem · Hallands län · 2 678 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Jodå, gillar din tankegång eftersom jag varit där själv, och kommer tillbaka dit om och om igen...

  MEN, det ska vara ett utrymme för metallarbete och då behövs ett skruvstäd om det ska vara på riktigt så jag får bara hacka i mig att skruva fast mackapären där den ska sitta. Men det är märkligt vad det bär emot.

  Ska försöka vara vuxen och få dit skruvstädet i helgen. Gjort är gjort och kan inte göras ogjort — kommer förhoppningsvis att ge lite sinnesro.
  //Ronnie
   
 2. P
  Medlem · Hallands län · 2 678 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Det finns tillfällen när man bara älskar sin arbetsbänk...

  Att en massa hål och skenor kan vara så bra, det är ibland så häftigt! De problem det kan lösa och hur det kan underlätta arbetet.

  Idag kom den här grunkan till användning:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1812.JPG


  Japp, stödbalken som kan fästas i skenorna på bänkens ben och de horisontella skenorna i bänkens sarg. F A N T A S T I S K T ! (gäsp, eller också inte eller också ändå...)
  Jaha, och vad har jag då gjort?
  Inget som har med verkstaden att göra egentligen. Eller snarare bara ska används utanför tror jag men vi får väl se.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1811.JPG


  Håller på att knåpa ihop en klädkammare på övervåningen och saknar en vettig yta att ställa/lägga ifrån mig verktyg och annat samt ett bord att bearbeta ämnen på och eftersom jag vet att projekten runt om i huset kommer att avlösa varandra kändes det vettigt att ordna med en mobil arbetsbänk. Den här bygger på en idé av Peter Millard och man bör hitta hans förlaga om man youtubar hans namn + "Portable workbench".

  Självklart är den full av hål, inklusive sargerna — vilket inte hans är men han är kanske lite korkad, det blir väl lite inavel på öar...

  Ok, anledningen till att jag spänner upp min arbetsbänk på min arbetsbänk är att jag ska fräsa sargerna plana med skivan bland annat med ett kopierstål och det gör jag med den här godingen:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1810.JPG


  En gammal Elu-fräs från way back. Arvegods efter min far och inte helt utan svagheter. Den tippar lätt, har bara en hastghet och är inte jättestark. Men den är pytteliten och tar ändå stål med åttamillimeters skaft, väger ingenting — det är som en leksaksfräs som fräser på riktigt. Älskar att jobba med den.

  Eftersom jag inte är 2,40 cm lång behövde jag inte stödbalken till kortändarna, gott ändå att kunna säkra bänkskivan till de passen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1813.JPG


  Dåså, bänkskivan klar, kanterna fasade och så vidare, nu saknas benställning. Ytterligare byggmoment för att få till dem, trist.

  Fick ett infall:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1815.JPG


  Lade upp bänkskivan på en av mina två B&D Workmates jag har och det funkade överraskande bra. Stödet i sidled är i stort sett tillräckligt men arbetshöjden saknar minst tvåhundra mm för att vara vettig. Dessutom faller en stor del av bänkskivans hålbild bort för tvingar mm genom Workmaten:s egna bänkskivor under bänkskivan.
  Tror ändå att det är så det får se ut just nu; får arbetsyta, kommer vidare och får chansen att utvärdera. Positivt! Har någon/några idéer som kan utveckla bänken.

  Ingen stor post och inget någon inte kunde tänkt ut själv men det här är vad jag ägnat mig åt de senaste dagarna. (Kan informera om att i carporten står det en första sarg till den här bänken som ska till tippen ASAP, ingenting som blev rätt när den sattes ihop. Svider lite, resurser till spillo känns inte bra...)
  Allt gott!
  //Ronnie
   
 3. FredrikR
  End of vacation.. · Dalarna · 12 998 inlägg

  FredrikRPremiumikon: Skruvdragare

  End of vacation..
  Den idén lånar jag, och kommer referera till den som din! ;):heart:
   
  • Laddar…
 4. nanowire
  Hobbysnickare · Södermanland · 4 744 inlägg

  nanowire

  Hobbysnickare
  Med en skiva på undersidan också vinner du en dm arbetshöjd och kommer åt alla hål ovanifrån :)
   
  • Laddar…
 5. T
  Medlem · Stockholm · 596 inlägg

  Testarn

  Medlem
  Men där ska ju benställningen vikas in när den blir gjord....
  Iaf enligt Millard's modell.
   
  • Laddar…
 6. nanowire
  Hobbysnickare · Södermanland · 4 744 inlägg

  nanowire

  Hobbysnickare
  Jag inspirerades också starkt av Millards mobila bänk när jag byggde min men beslöt att skippa utfällbara ben och istället använda ett Keter-bord som underrede. Ihopfällt blir det två platta enheter isf en. Fördelen är mycket högre stabilitet.
   
  • Laddar…
 7. P
  Medlem · Hallands län · 2 678 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Plötsligt händer det grejer!

  Jaja, inget dramatiskt och faktiskt inte i plan men jag är glad ändå.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1818.JPG


  Den här vyn av mitt metalloft postades nyligen men det som hänt sedan dess ser man nere till höger i bilden. Det har dragits fram tryckluft till loftet.
  Hade slang och "blåspistol" liggande (bägge från Biltema, inköpta av pappa — ska utvärderas) så när jag kom på att det fanns en enkel och billig lösning (ja, jag vet, det tog en jäkla tid men ibland är jag riktigt dum i huvudet) på att få fram tryckluft även till metalloftet så löstes det på ingen tid alls.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1819.JPG


  En Y-koppling köptes på Swedol och slang nummer två servar nu en del av verkstaden som tidigare varit utan tryckluft.
  Egentligen skulle jag vilja ha en förgrening som var mera side-by-side, tänk dubbelpipig hagelbössa, men hittade inget vid sökning på nätet. Men lite tjohopp ändå, jag är nöjd för verkstaden har blivit lite bättre. Kaizen rules!

  Ja just ja, apropå lite bättre — idag flyttade den här kompisen in:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1817.JPG


  Sedan jag blev med tryckluft (stort tack @jac) har jag bara velat ha mer. Så nu står en nittioliters tio-bars rackare i verkstaden från Bauhaus märkt Herkules men av Nuair. Väsnas vid fyllning så man nästan vill gå ut (96 Db enligt spec) men med sitt modesta fotavtryck pga den vertikala konstruktionen i mina ögon en guldklimp med tanke på tankvolymen.

  Och eftersom jag tror att kompressorer är flockdjur precis som hästar köpte jag en liten sällskapskompressor till den stora.
  Ni vet, i alla hästhagar står det och äter en liten tjock häst som bara kan ridas av femåringar bredvid en mer seriös häst av något slag. Det är en sällskaphäst man har för att man inte får ha ensamma hästar vilket är bra eftersom hästar mår dåligt i ental.

  Utifrån samma tänk har jag numera en sådan här också:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1816.JPG


  En pytteherkules med sexliters tank, också av Nuair.

  Nä, tror inte att kompressorer har känslor även om det ibland känns som att prylar vill jävlas med en. Kostade en tusenlapp; har bland annat ett gäng golv- och taklister att sätta upp och ser tillräckligt med användning för den för att köpa den.


  Så, återigen små framsteg här. Precis som ukrainarna verkar göra just nu.

  För tillfället är det med extremt blandade känslor jag postar om min glädje över inköp till och förbättringar av verkstaden med tanke på vad Putin och Ryssland utsätter Ukraina och de människor som bor där för. Att själv kunna leva ett liv där det är "business as usual" som råder samtidigt som till exempel staden Mariupol i Ukraina helt saknar el, vatten och mat med allt det innebär för dess invånare ställer verkligen min uppfattning om mig själv, min moral och min medmänsklighet på sin spets. Det är en jobbig men nyttig rannsakan.

  I det sammanhanget är det en viss tröst att Jenny och jag just nu skänker lika mycket pengar till stöd som vi "shoppar" för. Och samtidigt gläds vi åt att så många svenskar väljer att stödja olika hjälporganisationer; det ger hopp om mänskligheten.

  Det får bli det hela, har du läst ÄNDA hit är jag mer tacksam än vanligt.
  Och utan att vilja låta prästerlig vill jag ändå slutligen uppmana oss alla att tänka på vad vi — var och en — kan bidra med nu med tanke på det som sker i Ukraina.

  Ha det!
  //Ronnie
   
 8. P
  Medlem · Hallands län · 2 678 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Extremt lite tid i verkstaden på sistone men det har ändå blivit några små framsteg.

  Först och främst har jag gjort en ny och längre frässmall för fräsning av spår; den första visade sig inte vara helt rak... Hum hum hum.
  Till den har jag gjort en sådan här:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1848.JPG


  som ska sitta såhär:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1849.JPG


  En slags skida eller stödfot som ska hindra fräsen från att tippa när man kör den på fräsmallen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1850.JPG


  Nu ska bara fräsmallen fräsas ren med tio- och nittonmillimeters notstål samt kapas i ändarna och förses med hål för tvingar så är det klart att köra. Ok, ska skaffa kortare M6-skruv till fastspänning av skidan också.
  Plus att jag ska träna på mina epoxy skills. ;)

  För övrigt har jag begått våld på mig själv och borrat hål för och skruvat fäst skruvstycket i min än så länge fläckfria arbetsbänk på metalloftet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1851.JPG


  Skönt ändå att få det gjort!

  Dessutom har det investerats i lite bättre arbetsljus vid de olika stationerna i verkstaden. Snubblade över LED-lampor med svanhals och klämfäste på Lidl av alla ställen jag normalt inte handlar på. Kostade 99 kr stycket så nu har jag fyra-fem stycken med klämma (överraskande "klämmig" och i metall dessutom) samt en med fot som enkelt kan ställas där jag för tillfället behöver lite extraljus.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1852.JPG


  Ljuset är riktigt bra så nu blir det lampor vid fräsbordet, bandsågen, justersågen osv och inte minst på metalloftet.
  Verkar ingå i det ordinarie sortimentet.

  Annars så har jag tagit ett steg närmare ett moxon vise genom att få limmat ihop sjutton bitar av björk (jag inbillade mig att några bitar var bok men Jesper på Sliparebacken var rätt säker på att även de var björk — lite häftigt att få lära sig av en kille som är en tredjedel så gammal som jag själv men med SÅ mycket större kompetens — till fem bitar som i nästa steg blir två.

  Det går framåt, om än långsamt! :D
  //Ronnie
   
 9. P
  Medlem · Hallands län · 2 678 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Redan vid åttatiden igår på lördagkvällen var jag rejält påverkad ute i verkstaden...

  ...av någon slags influensa då alltså. Idag är jag döende av snuva, hostningar, värk i kroppen och en helt obefintlig feber. Inta alls som jag tänkt mig slutet!

  Har knåpat lite med ett enkelt kabinett för speciel förvaring; första försöket gick galant snett men först på upploppet. Hade tänkt, mätt, kapat allting rätt men monterade delarna fel! :(

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1861.JPG


  Topp och botten monterades fel i förhållande till ryggstycket med resultatet att kabinettet blev för grunt men i gengäld för högt.
  Dessutom böjde några dyckert av så mycket att jag sköt fast lådjäveln i arbetsbänken! Whaaaa!

  Well, nytt försök. Utrymmet som förvaringen ska stå på är starkt begränsat så därför jiddrar jag med måtten och dimensionerna på materialet.
  Den här gången gick det bättre och nu behövde jag bara fräsa ett urtag i framkanten på botten för ett pianogångjärn. Är väl egentligen sådant man gör före hopsättning om man tänker sig för — men...

  Arbetsbänken kom till räddning igen! :)

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1894.JPG


  Balken som stöd, ett par tvingar med en lastrem för att hålla lådan på plats med jag justerar in den i nivå med bänkskivan och sedan ett par tvingar som håller fast den. Till det ett enkelt anhåll fasttvingat på bänken och jag har ett primitivt fräsbord.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1895.JPG


  Operationen lyckades fint och sedan handlade det bara om att rensa de runda hörnen med stämjärn.
  När det var gjort bestämde jag mig för att inte ha något kabinett.

  Ok, vad är det då jag har gjort? Jo förvaring i arbetsbänken:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1900.JPG


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1902.JPG


  Sorteringsfack för papper till excenterslipen. Från korn 40 via 60, 80, 100, 120, 180 till 240.
  Gott att ha dem lättåtkomligt till hands.
  Facken roterar på hyllbärare som jag monterat på lösa gavlar som skruvats på bänkens ben.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1172.jpg


  Hyllbärarna klistrade jag in med CA-lim för att förstärka hålet i mdf-en.

  Vill avsluta med ett litet tips om de här tvingarna:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1897.JPG


  Behövde ett högre anhåll på justersågen och löste det med hjälp av de små tvingarna.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1899.JPG


  Jag tror att det är Kreg som tillverkar något liknande (fast lite kraftigare mm) just för att använda i sådana här sammanhang och för jiggar o dyl men de är rätt dyra.
  Mina köpte jag på Bauhaus för 25 kr st vill jag minnas, de gjorde ett bra jobb här. :)

  Allt gott!
  //Ronnie
   
 10. stigen
  Verktygstokig · Värmdö · 2 590 inlägg

  stigenPremiumikon: Lampa

  Verktygstokig
  Helt rätt Ronnie!

  Mycket smartare med den infästningen du gjorde!
  Det är ”produktutveckling” under arbetets gång!
  Dag
   
  • Laddar…
 11. P
  Medlem · Hallands län · 2 678 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Alla dessa småprojekt som "tar över livet" och plötsligt blir stora projekt...

  Har jobbat med förvaringen för slippapper till excenterslipen så länge att jag börjar (nja, det har jag väl gjort ett tag) ifrågasätta hur vettigt det egentligen är.

  En detalj är en slipanordning, "quick and dirty" eftersom min tallriksslip inte skulle klarat de tajta kurvorna som skulle putsas. Frankensteinade ihop en grunka som löste preblemet med att åstadkomma en fräsmall.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1853.JPG


  En hållare för borrmaskiner med 43-millimeters hals, en hemgjord slipskiva samt ett bord för ämnet; fy fan vad stolt jag är! Näe, men den fick jobbet gjort även om det skakade och hade sig, kommer nog inte att upprepa det här experimentet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1856.JPG


  Well, fräsmallen gjord, arbetet kunde fortskrida till dess jag tappade förvaringsfacken i golvet och allt genast blev mindre bra. Gavlarna skiktade sig och slitsarna för hyllbäraren fläktes ur. Tjoho!

  Bestämde mig för att reparera istället för att göra om.
  Fräste bort lite material i gavlarna av mdf som ersattes med ask; inte vackert men funtionellt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1910.JPG


  Kommer att ta upp krafter bättre än mdf.

  För att kunna fräsa och limma hörnet behövde jag spänna fast facken, vilket gav mig en sak att fundera på. Jag har ju balken till bänken som jag kan ställa saker på men här kändes det lite väl mycket.
  Standardlösningen blir då helt enkelt en tving i benets skena som stöd.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1908.JPG


  Funkar såklart:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1909.JPG


  Men känns primitivt...

  Och eftersom jag inte har någonting annat att gör hitta jag på den här lilla grunkan...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1906.JPG


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1905.JPG


  Ja! En enkel stödgrunka att spänna fast i skenorna på ett av arbetsbänkens ben när man inte behöver balkens längd.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1904.JPG


  En enkel konsol i plywood med ett styrstift som spänns fast med en Festooltving som passar in i en slits. Av en för mig obegriplig anledning har konsolen ett hål som accepterar en festooltving, verkar överflödigt...

  För mig som gillar bänkskivor med många hål i blev det här en riktig bonus: grunkan funkar bra även som ett anhåll/stopp uppe på bänken. Vi kommer nog att bli bra kompisar...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1907.JPG


  Önskar alla ett riktigt bra slut på nationaldagen!
  //Ronnie

  PS jag gjorde såklart två konsoler när jag ändå var igång. Tanken är att ersätta balken oftare men överflödig är den definitivt inte. DS
   
  Redigerat 6 jun 17:34
 12. M
  Medlem · skåne · 52 inlägg

  maglin

  Medlem
 13. P
  Medlem · Hallands län · 2 678 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  "Hello Houston, come in Houston — we have a problem..."

  Det känns som att jag befinner mig i omloppsbana runt verkstaden utan chans att landa där snart igen.
  Det är sommar och en eftersatt trädgård kombinerat med lite skakig hälsa för både min Jenny och mig samt tusen olika pågående projekt håller mig ute från verkstaden annat än några få timmar då och då.

  För att ändå känna att positionerna flyttas fram om än aldrig så lite har jag ägnat mig åt mikroförändringar/-förbättringar när jag fått chansen.
  Inte alls nödvändigt men nu har mina hålmarkörer fått en gemensam plats:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1933.JPG


  Oerhört nöjd! ;)
  Den lilla grunkan till höger ser ut så här:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1939.JPG


  En syl i stubbyversion som jag totade ihop av en dörrknopp och en skruv när jag behövde markera ett hål i ett riktigt trångt utrymme; har haft nytta av den några gånger så numera ingår den i samlingen.

  Annars har jag börjat göra verklighet av att använda gavlarna till arbetsbänken för förvaring av verktyg jag ofta använder. De är ju förberedda med gradlister (French cleats för den som föredrar youtubiska) för att kunna skapa ett flexibelt system med flyttbara hållare för olika manicker.
  Så här ser det ut på ena gaveln just nu:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1934.JPG


  Här har jag samlat grejor som jag använder hela tiden, skjutmått, kombinationsvinkel, smygvinkel, vinkelmätare och mina precisionsvinklar.
  Kan väl konstatera att en så liten yta kanske inte är optimal för ett sådant här system, pusslades mycket innan jag fick acceptera att ha mellan- och småvinklarna på samma hållare. Nu är de ändå nära och samlade vilket var grundkravet. Får se om övrigt utrymme blir utnyttjat.
  Andra gaveln väntar ännu på att bestyckas.

  Har alltid ansett att jag saknar hyvlar men hittade plötsligt lite arvegods som jag glömt, är dock osäker på om jag bör slänga skräpet och köpa Lie-Nielsenhyvlar (haha) istället för att renovera dessa "scandal beauties":

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1936.JPG


  Från vä t hö:
  * Stanley No X Made In USA (Märkt C557MP framför handtaget)
  * Esteel No 5 Made In Sweden (Hellstedt på "grodan"? ((va fanken heter grunkan på svenska?)) vilket förbryllar)
  * Bailey No 6 Made In USA (Stanley på "grodan"? Osv, se föregående hyvel)

  Förtydligande:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1940.JPG


  @heimlaga var ju väl så uttömmande med inlägg #8 och #11 (tack!) i ämnet handhyvlar i den här tråden:

  https://www.byggahus.se/forum/threads/handhyvel-anant-stanley-asikter.461261/#post-4821829

  Det lustiga är att han skrev om engelskbyggda Baileyhyvlar men min är ju "Made In USA" — är det en Skvader tro? Det bästa eller sämsta av två världar eller "felande länken"?
  Vore kul om du har tid och lust att ge mig en kommentar här, @heimlaga.

  Vad gäller den första hyveln ser mekaniken ut så här:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1941.JPG


  Förmodar att jag får sadla om till att fiska med långrev på heltid om jag behåller den här? ;)

  Nog med hyvelhysteri, har shoppat lite ingredienser till ny pryl till justersågen:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1938.JPG


  Det här, plus lite annat smått och gott som jag inte köpt/fixat än, ska bli en "Fritz und Franz" så småningom! En anordning som gör det möjligt att såga mindre ämnen, smala listämnen osv utan risk för nypning mellan klinga och anhåll. Youtuba och du hittar mängder med clips.

  Det här är min förlaga, av "Extremewoodworker":  Varning bara för extrem snickerimaskinporr — "Extreme" är extremt passande! :D
  Steve är en duktig och noggrann kille, framstår som hobbysnickare, som verkar ha fattat rätt beslut och lagt barnbidragen på sitt snickeri. Men han måste ha ett fyrtiotal ungar som vuxit upp med hunger och trasiga kläder som daglig standard...

  Ok, blev långt igen och börjar nu få slut på både vokaler och konsonanter, som vanligt tack till dig som stått ut ända hit!
  //Ro
   
  • Laddar…
  Rekommenderat från shoppen

  Varför visas rekommenderat från shoppen?

  Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

 14. Frustrator
  Verktygstokig · Halland · 6 171 inlägg

  FrustratorPremiumikon: Trä

  Verktygstokig
  Amerikanska Bailey håller oftast bättre kvalitét än deras engelska.
   
 15. T
  Medlem · Stockholm · 596 inlägg

  Testarn

  Medlem
  Spånbrytare kallas 'grunkan' på svenska.
  Frog/groda är delen som hyvelstålet vilar på.

  Ser ut att vara en 4 1/2 till vänster, dvs lång som en #4 men bredare.

  Esteel är helt okej hyvlar, sen har spånbrytaren tagits från en annan hyvel. Inget problem.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.