Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Från garage till "multiverkstad" — en riktigt seg byggtråd

 1. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 582 inlägg

  vectrexPremiumikon: Hand

  Snickerinörd
  Härligt att se att du fixar och grejar.

  M5 hål tycker jag går utmärkt att borra med 4mm borr och sedan gänga med gängtapp. Åtminstone i mjuka material som trä och plast.
   
  • Laddar…
 2. Dheri
  Husägare · Värmland · 988 inlägg

  Dheri

  Husägare
  Smart lösning med den automatiska justeringen!
   
  • Laddar…
 3. R
  Medlem · Sollentuna · 318 inlägg

  Rönnis

  Medlem
  Hej Ronnie, jag snor din ide igen utan att skämmas ett färn :p Tanken med hålen i påskjutaren var bra. Jag skall fortsättningsvis alltid använda påskjutare. Kanske det hjälper något också när man är så dum så man tror att man kan såga på frihand på bordssågen. Nu har vi myntat ett nytt uttryck här hemma - "tala med kluven tumme" . Nu när det är hopläkt kan man skratta åt hur dumt man bär sig åt ibland (med ironi)
   
  • Laddar…
 4. P
  Medlem · Hallands län · 2 608 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  @Rönnis, sno så mycket du tycker det är värt; så skönt att du inte förlorade tummen eller en del av den! Hoppas du slipper framtida men och besvär p g a olyckan.

  Önskar dig och de dina så fina helger som är möjligt (och att vi kan ses och får ta de där goda semlorna på Lilla Träslövs finbageri i en inte alltför avlägsen framtid på valfri kustsida av landet).

  Sköt om dig!
  //Ronnie
   
  • Laddar…
 5. P
  Medlem · Hallands län · 2 608 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Idag har jag testat en ny idé till mitt pelarborrsbord (häpp!) och blev riktigt nöjd så här långt!

  Som jag tidigare skrivit håller jag på med ett nytt och bättre bord till min pelarborr och idag fick jag äntligen tummen ur och jobbade lite med anhållet. Fastspänningen av det närmare bestämt.
  Gillar inte att behöva använda verktyg i sådana sammanhang; skruvar, rattar och vred går också helst bort om det går. Så idag smällde jag ihop en ful prototyp för att se om jag är rätt ute i mitt tänk. Och det verkar så.
  Ok — vad är det som är så förbannat märkvärdigt då? Jo:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1739.JPG


  Excenterlås som greppar en skena av plattjärn utmed bordets kortsidor. Anhållet, här en bit regel bara, satt som berget när jag justerat spännkraften på låsen. De är köpta på Wiberger som anger spännkraften till 1700 N, kommer inte längre ihåg vad det står för men tyckte att det lät tillräckligt.

  Suveränt enkelt att justera anhållet: poppa upp låsen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1741.JPG


  Flytta anhållet till önskad position, sätt hakarna mot skenorna och stäng låsen igen, klart att borra.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1740.JPG


  Nu ska jag ha det såhär ett tag och utvärdera funktionen innan jag gör klart det riktiga bordet med sitt riktiga anhåll i aluminium, en rektangulär profil (80 x 40 x 4 mm om jag inte minns fel) som jag började jobba med i förrgår. Det hade en del skavanker/repor så jag byggde mig en stor slipkloss och satte igång.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1737.JPG


  Började med korn åttio och gick stegvis upp till korn sexhundra våt/torrslippapper.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1738.JPG


  Har en förkärlek för matt glans på metall. :)

  Länk här till excenterlåsen:
  https://www.wiberger.se/templates/el_60-658.htm

  Återkommer när jag har mer att återkomma med!
  //Ronnie
   
 6. P
  Medlem · Hallands län · 2 608 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Kära vänner — till er många som jag här räknar som vänner även om vi kanske aldrig setts — vill jag nu bara önska Ett Gott Nytt År!

  Sitter här och ser hur årets sista timmar långsamt rinner ut.

  I ett stort perspektiv har det varit ett skitår på det stora hela. För ett år sedan var en stor andel av oss vaccinerade — snart skulle Coronaviruset vara på knä och vi skulle kunna börja leva normalt igen. Så kom Deltavarianten och nu senast Omikron som förlängt eländet och nu verkar det inte orealistiskt att det tar ett par år till innan vi har koll på skiten.
  Får själv min tredje dos vaccin tredje januari men kommer fortsatt att leva restriktivt vad gäller sociala kontakter och aktiviteter. Tur att jag har min verkstad att utveckla och jobba i.

  I det lilla, privata, perspektivet har det varit ett fullkomligt katastrofår. Som jag postat tidigare förlorade vi i februari vår älskade mops Moltas och knappt fyra månader senare förlorade vi vår älskade mops Truls, bara fem år gammal. Saknaden är total och sorgen plågar oss ännu dagligen.
  (För den som läser detta och inte fullt ut kan förstå hur man kan sörja en hund sex månader senare har jag inget riktigt bra svar. Men det handlar bland annat om anknytning och relationer; vad man får och vad man får ge; vilken roll en liten varelse får och vilka rättigheter och skyldigheter det innebär för bägge parter.)

  Trots den överskuggande sorgen efter Moltas och Truls har verkstaden mestadels varit en källa till glädje och tillfredsställelse. Njuter oftast av att var där och försöka utveckla den. Göra saker och försöka bli bättre både vad gäller "tänk" och handlag. Att bli bättre på precision vad gäller mätning, märkning och dimensionering jobbar jag med hela tiden. Det är både tillfredsställande och frustrerande.

  Under hela den här tiden har "Gänget på Byggahus" varit en viktig tillflykt som gett mening och anledning, till och med underhållning och tidsfördriv.
  Jag vill tacka alla som under året bidragit med seriösa, kloka, informativa, roliga, galna, humoristiska och andra poster — keep up the good work!

  Så som sagt, från mig bara, till er alla, Ett Riktigt Gott Nytt År!!!
   
 7. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 402 inlägg

  Daniel_NPremiumikon: Hand

  Moderator + Youtuber
  Detsamma Ronnie, detta är min favorittråd!
   
  • Laddar…
 8. R
  Medlem · Sollentuna · 318 inlägg

  Rönnis

  Medlem
   
 9. J
  Medlem · Västmanland · 474 inlägg

  JFrisk

  Medlem
  Gott nytt år och hoppas på ett mycket bättre 2022! Det är konstigt hur mycket man kan knyta an och anpassa sig till sina husdjur, när de är med är det bara naturligt, när de är borta är det en väldig saknad. Jag följer din tråd med intresse och hoppas på nya spännande uppdateringar detta år.
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · Hallands län · 2 608 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  @Rönnis

  Ber om ursäkt för sen respons på din post; såg bara citatet från min egen post och trodde att det blivit något misstag (är rädd att det här kan ha hänt tidigare — ber om ursäkt i så fall för utebliven respons, jag uppskattar alla kommentarer oavsett om det är med- eller mothåll) men så klickade jag på "textrutan" och hittade äntligen din fantastiskt fina hälsning.

  Tusen tack! Dina ord värmer verkligen och gläder mig. Ser mycket fram emot att ses IRL när det blir möjligt.

  Vi vill verkligen önska dig och de dina ett oändligt mycket bättre 2022 och inte minst önskar jag dig riktigt mycket verkstadstid under det nya året!
  //Jenny och Ronnie
   
 11. P
  Medlem · Hallands län · 2 608 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Dags att splittra sig med att renovera en massa begagnade stämjärn — här finns verkligen att göra...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1750.JPG


  Totalt 22 st (ett utan skaft), de flesta EA Berg men några fina Hackman också som ska avrostas, slipas och i några fall få nya skaft. Har valt ut sådana som jag vet är av bra kvalitet och värda att lägga tid på men har en hög till som väntar på andra chansen, bland annat de här:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1744.JPG


  Ett sex respektive tolvmillimeters järn utan tydlig stamtavla och jag är något brydd när det gäller de här järnen. Hygglig men inte märkvärdig finish, skaften ansluter propert till bladen men stålringen bak på skaftet (vad fanken heter det på svenska, ferrule tror jag det heter på engelska men nu är ju inte det här "Fine Woodworking") är grov med grader och dålig passform.
  Dessutom har det klenare järnet, som nästan känns som någon slags lockbettel — sex mm brett och fem mm tjockt — präglats med ordet "Foreign"?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1746.JPG


  Vid googling hamnade jag på ett forum som på något sätt var kopplat till Paul Sellers där någon påstod att tyskarna efter krigsslutet märkte exportvaror så här efter som "Made In Germany" inte gav några pluspoäng... jahaaaa. Vad ska man tro egentligen?

  På sexmillimetersjärnet finns rester av en dekal som i alla fall inte jag kan tyda. Därför lägger jag ut det här nu:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_1745.JPG


  Om än oläsligt kanske någon känner igen dekalen och kan ge lite hints om härkomst. Är det prima tyskt stål eller är det Kinesium rakt igenom; ska jag lägga tid på att renovera järnen eller ska det få bli framtida sardinburkar av dem?

  Tacksam för input av alla de slag!
  //Ronnie
   
 12. lerpoel
  Hobbysnickare · Linköping · 47 inlägg

  lerpoel

  Hobbysnickare
  De okända stämjärnen är av Narex fabrikat från tiden då fabriken låg i Tjeckoslovakien. Vet tyvärr inget om den dåtida kvaliteten, men nuförtiden är de helt OK!
   
 13. P
  Medlem · Hallands län · 2 608 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Stort tack! Vet att Narex är bra järn och tänker att kvaliteten sannolikt inte stigit med tiden; snarare brukar den sjunka på grund av besparingar och annat. Tror inte att "gammalt öststatfabrikerat" är uselt rakt av, kan tänka mig att hanverktyg som bland annat stämjärn är användbart.

  Tack för info!
  //Ronnie
   
 14. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 15 113 inlägg

  AlfredoPremiumikon: Hand

  Besserwisser
  Har fyra av dessa med olika bredd som köpts i en sats. Kan inte vara helt säker men säger Classe på 70-talet. Tycker de är dugliga men är inte kompetent att ge någon större kvalitetsbedömning.
   
  • Laddar…
 15. P
  Medlem · Hallands län · 2 608 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Okej, intressant. Får väl slipa och se vad som händer.

  Stort tack för input!
  //Ronnie
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.