Byggahus.se

Frågor om massiv furugolv

 1. F
  Medlem · 1 inlägg

  Foppe

  Medlem
  Hej!
  Funderar på att ta ett nappatag med golvet då vi kommer göra andra större renoveringar/tillbyggnationer. Golvet är ett kilsågat furugolv, ca 40 mm tjockt. Golvet har inte spånt och not (hane/hona) utan bara hona (dvs ett fräst spår på båda sidor. Govlet är sedan lagt genom att en mindre list har skråspikats fast i spåret, mot denna (nu hane) har nästa bräda lagts (Kolla filen så förstår ni).

  Till saken:
  Golvet har torkat isär väldigt mycket uppt till 1 cm
  Golvet rör sig/det sviktar när man går / skåp och hyllor svajar
  Det låter väldigt mycket i källaren när man går på golvet.

  Förslag på åtgärder / metod?

  Mellanbjälklaget är isolerat med gullfiber.
   
 2. H
  Medlem · 228 inlägg

  Re: Frågor om massiv furugolv

  Antingen är det för långt mellan golvbjälkarna eller så är bjälkarna inte styva nog. Är det det senare kan man lämpligen spika på reglar, så höga som får plats på bägge sidor om befintliga bjälkar. Är det för långt emellan får man lägga in kompletterande bjälkar. Man kan lägga lumppapp mellan golvplankor och bjälkar för att något dämpa stegljud till källaren.
  /Hans
   
 3. M
  Medlem · 3 inlägg

  mormith

  Medlem

  Re: Frågor om massiv furugolv

  För att minska stegljudet i källaren så ska du helt klart lägga lumppapp på reglarna.
  Isoleringen som du har i facken har ingen ljudisolerande effekt utan tar bara bort efterklangen / resonansen. Om du vill ljudisolera så är det massa (kg) som gäller. Ett eller 2 lager gips mellan de två våningarna är inte fel. Det ska vara helt tätt. Finns ytterligare en fördel med gips mellan våningsplanen och det är vid brand. Du får förmodligen några sekunder extra på dig att lämna huset.. :surprised:

  40 mm furu och sviktar? hmm.. hur du löser detta utan att bryta upp golvet har jag ingen aning om.. kan du bryta upp taket i källaren?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.