Byggahus.se

Fråga: Stora hus på normala tomter?

 1. A
  Medlem · 4 inlägg

  andreasstahl

  Medlem
  Detta är mest en nyfiken fråga, man ser alla dessa jätte kåkar som verkligen inte är dom 20% som jag har förstått det oftast får vara av en tomts total area. Hur har dom gjort för att kunna göra så? Har dom köpt TVÅ tomter och sen byggt på båda? Man ser ju ibland jättehus på ca 250-400 kvm... Mest nyfiken :)

  Mvh A

   
 2. C
  Medlem · 83 inlägg

  christi

  Medlem

  Re: Fråga: Stora hus på normala tomter?

  Är det nya eller gamla hus. Något jag märkt av är gamla områden där vägar anlagts efter husen. Det ser då väldigt lustigt ut i många fall då dessa stora kåkar ligger i direkt anslutning till vägen eller vägarna. Förklaringen från kommunen var att det har blivit så då vägarna lagts i efterhand och inget som någon har fått bygglov för. Vidare så har lagen ändrats - i vårt område betyder det att man fick bygga i stort sett hur som helst före ett visst år - kommer inte ihåg vilket år men det var inte alltför länge sedan. Men visst ser det lustigt ut.
   
 3. A
  Medlem · 4 inlägg

  andreasstahl

  Medlem

  Re: Fråga: Stora hus på normala tomter?

  ja du, lite alla möjliga områden, dock lite rikare kommuner kanske, Danderyd, Täby etc...
   
 4. O
  Medlem · Västmanlands län · 1 756 inlägg

  ordain

  Medlem

  Re: Fråga: Stora hus på normala tomter?

  Det kanske stämmer att husen oftast inte får uppta över 20%, men det stämmer väl också att husen du ser oftast är högst ordinära, så det är nog inget konstigt i det hela.

  Det finns ingen generell regel som säger 20% utan detta bestämmer respektive kommun om, och ska man bygga ett hus på 400 kvadrat i en 2-planare så räcker det ju i princip med kanske 220 kvm byggyta, eller något sådant, vilket även om 20% gäller skulle kräva en tomt på 1100 kvm, vilket inte är så mycket.

  Men som sagt, att 20% ofta gäller är ju rätt ointressant för att förklara de tomter där det inte gäller. Många områden i Stockholmsregionen har generösa byggregler.

  Kan påpeka att vår detaljplan tillåter en byggyta på 300 kvm, 8 meter till nock och tillåter källare, vilket innebär att man säkert skulle kunna klämma i med >1000 kvm totalyta, varav ca 750 kvm skulle vara boyta (två våningar på 280 kvadrat var och en halv våning till på 190 kvadrat), utan att ens avvika från detaljplanen.
   
 5. A
  Medlem · 4 inlägg

  andreasstahl

  Medlem

  Re: Fråga: Stora hus på normala tomter?

  Så om jag förstår det rätt.. det man ska kolla på är totala byggarean + höjd på byggnaden man får ha + ev extra byggnader ? (typ förråd + carport + poolhus?) etc etc...?
   
 6. O
  Medlem · Västmanlands län · 1 756 inlägg

  ordain

  Medlem

  Re: Fråga: Stora hus på normala tomter?

  Detaljplaner kan se lite olika ut. Maximal byggyta (i antal kvm och/eller i % av totala tomtyan) brukar anges.

  Höjd kan anges på olika sätt. Vi fick ny detaljplan nyligen och den nya skiljer sig åt vad gäller bland annat höjd. I vår gamla detaljplan angavs en maximal byggnadshöjd (höjden upp till skärningspunkten mellan fasadplanet och ett plan som med 45 graders lutning inåt byggnaden berör byggnadens tak) och att max en våning fick byggas (i praktiken 1,5 våning).

  I den nya specificeras inget maximalt antal våningar utan bara att höjden till nock får vara högst 8 meter.

  Dessutom får man se efter vad som gäller hur nära grannarna man får bygga. I vår detaljplan gäller 4 meter till granne för bostadshus, 1 meter till granne för garage.

  Dessutom kan det finnas prickmarkerad mark på den specifika tomten där man inte får bygga oavsett hur nära eller långt ifrån grannen det ligger.

  Vi har dessutom "halvprickad" mark på vår tomt (vet inte vad den kallas, men på vår karta markeras den med prickar och +-tecken om vartannat), där man i vårt fall får bygga, men endast mindre komplementbygnader som är högst 3 meter höga.

  Se vår tomtkarta (vår tomt är den med höjdmarkeringar på) för ett exempel på en tomtkarta som visar var man får bygga:

  http://holmdalen.servehttp.com/uploadedimages/placering060203125645.png

  Kartan innehåller dock en del information som inte längre gäller i och med nya detaljplanen, så den stämmer inte riktigt med vad jag sa ovan om våningar och höjd.

  Så, om du tittar på en tomt du funderar på, se till att du har detaljplan och tomtkarta med prickmarkeringar för den.
   
 7. F
  Medlem · 252 inlägg

  Fogarbo

  Medlem

  Re: Fråga: Stora hus på normala tomter?

  Beroende på resp kommuns politik blir reglerna olika. T ex Västerås satsar hårt på att locka till sig "pendlande stockholmare", och är därför generösa, andra orter lever kvar i det för dem glada 70-talets totalreglerade samhälle. Vi har sett båda extremerna, dels där vi bor i en återigen växande mellansvensk småstad :), dels för vårt ställe ute på landet i en helt annan kommun, där vi inte heller kan påverka invånarnas vilja att förbli totalreglerade >:(
   
 8. B
  Medlem · 5 831 inlägg

  Re: Fråga: Stora hus på normala tomter?

  I snart sagt alla kommuner hittar du alla tänkbara kombinationer:  Stora tomter och små tomter.  Stora hus och små hus. Stora hus på små tomter, små hus på små tomter, stora hus på stora tomter och små hus på stora tomter...

  Man vill ha korta, snabba kommunikationer.  Då blir marken bristvara.  Och har man ont om mark, men ändå vill gynna egnahemsbyggare löser kommunerna ofta problemet med att leverera nästan smärtsamt små villatomter.  Gärna med generös byggrätt, som plåster på såren.  Merparten av alla nya egnahemsområden hamnar på åkermark och i före detta industriellt odlad skog.  Egentligen är detta lite trist.  Resultatet blir ett enformigt landskap av monoton individualism.

  På andra ställen vill man försöka bevara helhetsintrycket av lövängar i ett vackert böljande landskap.   Där tillåts tomterna vara stora, men med hårt begränsad byggrätt, för att hålla lantlig karaktär.  Eller man kanske står där med karaktäristiska patriciervillor med stora, tidstypiska trädgårdar.  Också på sådana ställen begränsar man byggrätten till de byggvolymer som redan finns.  Man värnar karaktären med stenhård detaljstyrning.

  Vill du lära dig mer om detta kan du börja med att i din egen kommun begära fram översiktsplanen. Där ser du tydligt de olika detaljplanernas sammanhang.
   
 9. M
  Medlem · 122 inlägg

  Mustang06

  Medlem
  Bara en reflexion - bor i USA och har finns ocksa en fyllig detaljplan for bostadsomradet. Tva intressanta skillnader: Dels finns kravet pa en minimibyggyta (men inget om max!), dels finns ocksa kravet att huset INTE far likna nagot annat i omradet...

  Kanske avspeglar ett annat kynne..?
   
 10. Snailman
  Medlem · Västra Götaland · 4 848 inlägg

  Snailman

  Medlem
  Ska kanske bygga i en stad, där alla tak ska vara RÖDA....

  lär oxå få prblem med byggytan vill ha enplanshus plus dubbelgarage med en del förråd, så det lär aldrig få plats
   
 11. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem
  Dom kan verka konstiga, dom där bestämmelserna, många gånger. I vår kommun med mycket villabebyggelse, får vi bebygga 1/3 av tomten. Således vår tomt i nuvarande bostaden är på 730kvm, husets takyta är på över 300kvm= mindre avvikelse. Men innan vi byggde (1993) så rev vi ett tidigare 1 1/2-plans hus på tomten, och förutsatte att vi fick bygga ett 1 1/2-plans igen. Men det gick inte då planen ändrades 1975, till enbart 1-plans hus? Men nu finns det ett nybyggt 1 1/2-plans i området! Förmodligen för att ingen överklagat bygglovet.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.