Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Fråga om u-värde - fönster & Boverkets regler gällande energi

 1. B
  Medlem · Skåne · 22 inlägg

  BML

  Medlem
  Ställde några frågor igår men råkade lägga i fel forum. Frågar därför igen.

  Det gäller fönsterbyte i ett hus från början av 1900-talet.

  I ett gammalt hus. Generellt sett, tror ni man märker stor skillnad mellan glas med u-värde 1,8 och u-värde 1,2?

  Betr själva fönsterkonstruktionen. Kittade enkelglas/energi kontra glaskassett. Kan man säga ngt om konstruktionen? Är något av alternativen mer eller mindre tätt. Dvs om man skulle räkna ett u-värde på hela konstruktionen. Kan man vinna eller förlora u-värde då beroende på om glaspartierna sitter med kitt eller lister?

  Finns det ngn anledning att tro att gummilisten runt 2-/3-glasfönstret över tid torkar ihop och gör att hela fönsterkonstruktionen av den anledningen blir mindre tät?

  Hur med Boverkets regler gällande energi? Får man inte sätta in glas med u-värde 1,8 numera? Har försökt att läsa regelverket men blir inte riktigt klok på om reglerna bara gäller nybygge eller även renoveringar / fönsterbyte. Och jag har inte heller fått grepp om vilka u-värdesgränser som gäller. Finns här ngn som kan reglerna och kan förtydliga?

  Tyckte jag läste något om kultur och fick uppfattningen att man kanske kan tumma på reglerna då. Kan det stämma? Behöver man begära ngt speciellt tillstånd i sådana fall?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.