Byggahus.se

Fråga om övergång dold RiR till synlig klämringskoppling

 1. M
  Medlem Nivå 8
  Helloj!

  Har försökt söka lite kring detta men inte hittat något som jag riktigt litar på och vågar satsa på.
  Jag har Uponors RiR i väggarna och har köpt denna väggbricka där jag ska plocka ut vattnet (som ska kopplas till en tvättmaskin)
  https://www.vvsobygg.se/sortiment/r.../vatette/vatette-vaggbricka-enkel-cu-pex.html

  På denna ska jag ha en 15mm vinkel klämringskoppling med ballofix:
  https://www.hornbach.se/shop/VATETT...cu-vred-8546974/5110834/artikel-detaljer.html

  Nu är jag lite osäker på vilken "klämring" jag ska ha på pex-slangen för att det ska bli optimalt, jag vill inte använda vanliga stödhylsa och klämring då detta inte känns som den riktiga lösningen samt att det är svårt att rätta till detta sen när man väl dragit åt.
  Vid alla andra kopplingar har jag köpt kopplingsats pex och anslutit till klämringskopplingarna, dvs denna:
  https://www.hornbach.se/shop/VATETT...rkromad-1873815/7305871/artikel-detaljer.html
  Men här får man ju med en ny mutter som ska användas ihop, skulle jag använda denna insats i pex-slangen i väggbrickan så skulle jag ju behöva använda den frilöpande mutterna som sitter i brickan, kommer detta att bli hundra tätt?
  Eller kan man den typen som används när man ansluter typ väggnbricka till dusch, då det är en klämring och sen en speciell insats i pex-slangen med en packning på (som inte går bak lika mycket på slangen utan har en separat klämring)

  Som sagt när man väl klämt fast den lösningen man väljer så är det ju inte så lätt att ångra sig så skulle gärna vilja göra rätt från början =)
   
 2. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Uponors RiR, då antar jag att vi pratar 15x2,5mm. Vatettes täckbrickor köpes med fördel för rätt rör direkt. Du har köpt Cu-bricka.

  Finns såklart "färdig" med plast också. Då ingår korrekt klämring (även fast det inte framgår så tydligt). Jag misstänker (men vet ej) att det är samma bricka fast man får med "Vatette Plast" 15x2,5. För att vara på den säkra sidan så köp korrekt på en gång!

  Klämringen som medföljer för PEX-väggbrickan ser ut såhär:

  upload_2019-6-5_18-2-15.png

  http://www.vatette.se/system-vatette-din-kompletta-vvs-leverantoer/produkter/vaeggkopplingssystem-vaeggbricka-och-blandarfaestenc915.html?tx_mmpdb_pi1[product]=1762&tx_mmpdb_pi1[via]=14&tx_mmpdb_pi1[action]=show&tx_mmpdb_pi1[controller]=Product&cHash=9336faa25dcd065679b3adc6ae05e9f3

  Det bästa vid utgång med anslutning för tvättmaskin är fast täckbricka, för väggbrickan som är avlång har lite rörlighet i anslutningen. Och ännu bättre är om du dragit ut vattnet på en höjd så du kan sätta en lättillgänglig tappventil med korrekt backventil som regelverket säger. Denna tappventilen passar direkt i den runda väggbrickan:

  http://www.vatette.se/system-vatette-din-kompletta-vvs-leverantoer/produkter/vaeggkopplingssystem-vaeggbricka-och-blandarfaesten67de.html?tx_mmpdb_pi1[product]=1765&tx_mmpdb_pi1[via]=14&tx_mmpdb_pi1[action]=show&tx_mmpdb_pi1[controller]=Product&cHash=0b4f070d95ea735171d97e3b490fabb2

  http://www.vatette.se/system-vatette-din-kompletta-vvs-leverantoer/produkter/tappventiler8ee2.html?tx_mmpdb_pi1[product]=1804&tx_mmpdb_pi1[via]=16&tx_mmpdb_pi1[action]=show&tx_mmpdb_pi1[controller]=Product&cHash=f5794d3ee0b98f3ad52ad9b0aa596c68

  Sitter din utgång så lågt så du ej kommer åt ventilen (Vilket inte är helt korrekt) så kör på den avlånga varianten och en vinkelballofix från Vatette. Den du länkar till måste dock ha en planadapter för att slangen (Bussning 20x15 med planpackning) ska täta! RSK: 1945640.

  (y)

  Självklart följer du monteringsanvisningen slaviskt. Det är här Vatette har en stor del i sin fullkomlighet!
  Avlånga täckbrickan:
  https://www.rskdatabasen.se/infoDocs/MONT/MONT_1_8550649.pdf
  Runda täckbrickan:
  https://www.rskdatabasen.se/infoDocs/MONT/MONT_1_8550651.pdf
   
  Redigerat 5 jun 18:06
 3. M
  Medlem Nivå 8
  Tack för svar, finns utrymme under men undviker ju gärna den sjukt fula tapp-mojjängen :)
  Jag har en bricka för pex, dock är det nog en kombo för både Cu & pex ev. Men kanske hade funnits en där den pex-kopplingen hade medföljt. Knatade in i en LR-butik och berättade vad jag ville ha och fick denna, tänkte dom hade koll.
  Den runda verkar ju fin, kanske ska köpa en sån istället...
   
 4. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Kombo för både Cu & Pex finns inte hos Vatette.
  Antingen eller...

  Och det finns många exempel att inte alltid butikspersonalen har koll även fast det låter så!

  Vilken RSK har brickan?
  Har du inte kvar plastförpackningen kan du läsa den medföljande monteringsanvinsningen i förpackningen. Där står det vilken variant du har köpt!

  :thinking:
   
 5. M
  Medlem Nivå 8
 6. M
  Medlem Nivå 8
  Är iväg nu men står om både Cu och Pex-installation i beskrivningen iaf...
   
 7. M
  Medlem Nivå 8
 8. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Du har rätt!

  Mitt misstag! - "Skämskudde på" :oops:

  :rofl:

  Vatette är ju godkänt för dom vanliga kopparrörs-dimesionerna även med vanliga klämringen & korrekt stödhylsa med krage. (y) (Tänkte inte så långt kvällen till ära)

  Fast det var ju så du skrev att du inte ville ha installationen.
  Kortslutning hos den ensamma hjärncellen! :giggle:

  Jag rekommenderar dock att använda varianten med "Plast" och den klämhylsan som medföljer enligt mitt inlägg ovan! (y)
   
  • Laddar…