Byggahus.se

Fråga om köpekontrakt /radonmätning

 1. M
  Medlem · 21 inlägg

  Madeleine

  Medlem
  Nu är korttidsmätningen klar på huset som vi vill köpa. Det blev ett värde på under 100. MEN nu fick vi veta att de som bor i huset nu i höstas besällt en långtidsmätning men sedan inte utfört den då de bestämde sig för att sälja. Tror ni vi kan häva köpet (vi har skrivit kontrakt och betalat handpenning) med hänvisning till att dom inte gjorde långtidsmätningen? Tycker bara det verkar konstigt att dom inte ville göra långtidsmätningen när dom beställt den. I vårt kontrakt står det bara en klausul om att vi äger rätt att göra en korttidsmätning vilket vi gjort och att den skall understiga lagstadgade värden vilket den gjorde.
  Dom som bor i huset nu sa att dom först beställde långtidsmätning men sen struntadei att genomföra den då grannar sagt att det inte fanns radon i deras område.

  Vad tror ni??
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 245 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Fråga om köpekontrakt /radonmätning

  Det vore väl ganska långsökt att upphäva ett kontrakt bara för att säljarna inte genomfört en frivillig radonmätning.
   
 3. Hemmakatten
  Medlem · 11 688 inlägg

  Re: Fråga om köpekontrakt /radonmätning

  Ert radonvärde understeg 100 Bq/kubikmeter vilket är klart under den gräns på 200 som finns för bostadshus. Även med en långtidsmätning (som görs under vinterhalvåret) kommer värdet inte att förändras nämnvärt, så detta behöver du inte vara orolig för. Men det kanske är av någon annan anledning du vill häva köpet? Denna uteblivna mätning är iaf inte grund för hävning.
   
 4. D
  Medlem · 137 inlägg

  Doctool

  Medlem

  Re: Fråga om köpekontrakt /radonmätning

  Varför vill ni häva köpet?? Säljaren har gjort en korttidsmätning enligt kontraktet och den utföll positivt (dvs <200Bq/m3). Dock kan man tillägga att om man har eget vatten (borrad brunn) bör man, för att vara säker, även mäta radonet i vattnet. Detta gäller förstås inte om man har komunalt vatten.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.