Hej igen...
Är på gång att beställa virke till mina bordsbyggen... Men det jag funderar över är vad som blir bäst...
Jag har sett att möbelbutiker ofta har matbord som är gjorda av t.ex 25mm tjockt virke och för att få ett "tjockt" utseende på skivan så är det dubbla lager av 25mm längst ut för att illustrera en väldigt tjock skiva... Alltså så är den endast 50mm tjock längst ut emot kanterna och sedan 25mm på resten...
Är det en smartare lösning än att göra hela skivan i 50mm tjockt virke? Vad rekommenderar ni? Fördelen vore ju att skivan blir mycket lättare, men finns risken att den slår sig mer och eventuellt spricker med tunnare virke?
mvh
Är på gång att beställa virke till mina bordsbyggen... Men det jag funderar över är vad som blir bäst...
Jag har sett att möbelbutiker ofta har matbord som är gjorda av t.ex 25mm tjockt virke och för att få ett "tjockt" utseende på skivan så är det dubbla lager av 25mm längst ut för att illustrera en väldigt tjock skiva... Alltså så är den endast 50mm tjock längst ut emot kanterna och sedan 25mm på resten...
Är det en smartare lösning än att göra hela skivan i 50mm tjockt virke? Vad rekommenderar ni? Fördelen vore ju att skivan blir mycket lättare, men finns risken att den slår sig mer och eventuellt spricker med tunnare virke?
mvh
Grundstött
· Halland
· 28 348 inlägg
Sedan drygt 40 år har vi ett matbord i 50 mm furu.
Helt massivt, består av 17 st 55x50 mm stavar av kärnfuru. De yttersta är lite smalare, nedhyvlade vid tillverkningen.
Storleken är 900x1850 mm, så med två extraskivor blir det 2,85 m och kan husera 10 ätande på långsidorna + 2 på varje kortsida.
Bordet har en tvärregel vid vardera ändan. Det har aldrig slagit sig eller spruckit det minsta.
För några år sedan slipade jag skivan till trärent och lackade med två lager PU båtlack. Blank lack, men det stör inte.
Det är tillverkat på ett snickeri i Leksand ca 1977 och har vari med om några flyttar sedan dess
Helt massivt, består av 17 st 55x50 mm stavar av kärnfuru. De yttersta är lite smalare, nedhyvlade vid tillverkningen.
Storleken är 900x1850 mm, så med två extraskivor blir det 2,85 m och kan husera 10 ätande på långsidorna + 2 på varje kortsida.
Bordet har en tvärregel vid vardera ändan. Det har aldrig slagit sig eller spruckit det minsta.
För några år sedan slipade jag skivan till trärent och lackade med två lager PU båtlack. Blank lack, men det stör inte.
Det är tillverkat på ett snickeri i Leksand ca 1977 och har vari med om några flyttar sedan dess
Grundstött
· Halland
· 28 348 inlägg
Det slår sig inte lättare bara för att planken är tjockare. Om något så är det tvärtom, men det är marginellt i så fall.
Gissar att det mest är ekonomi som gör att borden du sett bara är 50mm längst ut.
Men det klart, 50mm ek, ask eller annat ädelträ blir väldigt tungt. Det är väl dock bara en nackdel när det ska flyttas.
Gissar att det mest är ekonomi som gör att borden du sett bara är 50mm längst ut.
Men det klart, 50mm ek, ask eller annat ädelträ blir väldigt tungt. Det är väl dock bara en nackdel när det ska flyttas.
S
sinuslinus
Träskalle
· Östergötlands län
· 5 526 inlägg
sinuslinus
Träskalle
- Östergötlands län
- 5 526 inlägg
Helst ska du ha kvartersågat virke med stående årsringar om det inte ska kupa sig. Det blir specialsågat i såna fall.
Du kommer behövs kraftiga narar på undersidan som håller emot men det blir rätt stora krafter med så tjockt virke. Har du tänkt limma ihop till en stor bred limfog så skulle jag avråda.
Tänk på stt torksprickorna alltid är på ytsidan och i 50x150 kommer det vara mycket kvist på kärnsidan.
Som referens brukar jag göra ibland göra bänkskivor till en kökstillverkare. Stavarna blir upp till 70-80 mm i ek.
Du kommer behövs kraftiga narar på undersidan som håller emot men det blir rätt stora krafter med så tjockt virke. Har du tänkt limma ihop till en stor bred limfog så skulle jag avråda.
Tänk på stt torksprickorna alltid är på ytsidan och i 50x150 kommer det vara mycket kvist på kärnsidan.
Som referens brukar jag göra ibland göra bänkskivor till en kökstillverkare. Stavarna blir upp till 70-80 mm i ek.

Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Tanken är att sätta en form av stålram på undersidan för att förhindra allt för mycket deformation,men vissa verkar avråda från det också... Bordet kommer att bli 100x250cm med ett par iläggsskivor...
Hur ska man bete sig för att det ska bli bra med så brett virke? Det finns ju fabriksbyggda bord som kör med breda plankor?
Hur ska man bete sig för att det ska bli bra med så brett virke? Det finns ju fabriksbyggda bord som kör med breda plankor?
En bit ner på denna sidan finns en ganska bra sammanställning över de olika sorterna och lämpligt användningsområde.
http://sliparebackensfinsnickeri.se/snickerivirke.html
Scantling verkar normalt ha en högre fukthalt och mer kärnved vilket gör den mer rötbeständig och lämplig för delar som skall exponeras utomhus.
Med den längden du ska ha så kan det gå bort ganska mycket när du riktar brädorna beroende på hur raka de är från början. I bästa fall så tror jag du kan få ut max 45mm men kanske inte mer än 40 mm. Men det blir en ganska tjock skiva det också.
http://sliparebackensfinsnickeri.se/snickerivirke.html
Scantling verkar normalt ha en högre fukthalt och mer kärnved vilket gör den mer rötbeständig och lämplig för delar som skall exponeras utomhus.
Med den längden du ska ha så kan det gå bort ganska mycket när du riktar brädorna beroende på hur raka de är från början. I bästa fall så tror jag du kan få ut max 45mm men kanske inte mer än 40 mm. Men det blir en ganska tjock skiva det också.
Klicka här för att svara