Byggahus.se

Forskare slår fast att nordiska klimatet är bra för solceller

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 347 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
 2. Nefrums
  Hobbysnickare · Lomma · 689 inlägg

  Nefrums

  Hobbysnickare
  "Hur problematiken kring få soltimmar påverkar förmågan att räkna hem investeringen verkar de inte ha räknat på."

  Fail...
   
 3. S
  Medlem · Stockholm · 622 inlägg

  surfarn

  Medlem
  Sverige har det ganska bra ställt med soltimmar ändå
  [​IMG]
   
 4. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser · Västra Götalands · 8 343 inlägg

  lars_stefan_axelsson

  Besserwisser
  Problemet är att de kommer på fel tid på året. Vi har många soltimmar för vi har långa dagar på sommaren. Men då gör vi tyvärr inte av med någon el. Vi är som mest beroende av el i jan-feb, och då levererar en vanlig solanläggning kanske 5% av vad den får i maj-juni (siffror från en anläggning här i Göteborg).

  Så även om det totala antalet timmar är bra, så fungerar det inte ändå...
   
 5. S
  Medlem · Stockholm · 622 inlägg

  surfarn

  Medlem
  Vad är det som inte fungerar? Om du menar att du inte kan driva ditt hus fullt ut med solel året om så är det rätt, men på sommaren säljer du tillbaka el som används någon annan stans. Så jag tycker nog att man kan säga att det funkar med solel i Sverige
   
 6. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser · Västra Götalands · 8 343 inlägg

  lars_stefan_axelsson

  Besserwisser
  Nej, jag talar om hela energibalansen i systemet. Vi, Sverige, använder större delen av vår el på vintern för uppvärmning. Solel kan inte hjälpa till med det i någon större utsträckning. Vatten/vind, och naturligtvis kärnkraft, kan det. Men sol fungerar dåligt i Sverige.

  Sol fungerar betydligt bättre på de ställen där man har de stora eluttagen på sommaren för att kyla sina bostäder osv. Där är den ju i stort sett självklar.

  Problemet är mao att det inte finns "någon annan stans" att sälja den till på sommaren i Sverige. I tillräckligt stor utsträckning. En brasklapp är att man ev. kan minska uttagen i vattenmagasinen för att spara det till senare på året, men det är inte heller så självklart som kärnkraftsmotståndarna vill ha det till.
   
 7. D
  Besserwisser · E · 14 435 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Den så kallade forskningen är enbart kända fakta presenterat på ett väldigt onyanserat sätt.
   
 8. F
  Medlem · Halland · 1 914 inlägg

  FRS05

  Medlem
  Jag förstår verkligen inte hur folk så envetet orkar hålla fast vid sin falska fakta att solel och vindkraft är skit. Kärnkraft är medeltid och dyrt, PUNKT! Vindkraft är mycket billigare och solel kommer bli det. Att så envetet säga att det inte fungerar i Sverige med solel är bara fel. Det fungerar alldeles utmärkt och vi har en vattenkraft att reglera de värsta månaderna på. Jag skulle snarare säga att solel fungerar mycket bättre här än i andra länder eftersom vi har vår vattenkraft. Hela det här anit-nya saker är jag rätt trött på. Snart borde vi gå tillbaka och köra på vänster sida också för det var så bra.....Mynt och sedlar är skittbra......Brev och tidning i postlådan är också framtiden......
   
 9. S
  Medlem · Stockholm · 622 inlägg

  surfarn

  Medlem
  Energimyndigheten säger: Sverige har ett elkraftsutbyte med Danmark, Finland, Litauen, Norge, Polen och Tyskland, där störst export går till Finland

  Sverige både importerar och exporterar el beroende på tillgång. Med "någon annan stans" avses något av dessa länder, tex Polen som då kan minska produktionen i deras kolkraftverk
   
 10. C
  Medlem · Västra götaland · 361 inlägg

  c_olsson

  Medlem
  Nja, huvudgrejen är att solceller ger bättre verkningsgrad ju lägre temperatur de har. I varma länder blir solcellerna så heta att verkningsgraden märkbart sjunker. I Sverige kör vi dem med högre verkningrad då temperaturerna är lägre.
  Huvudproblemet är dock att solinstrålningen är märkbart lägre på vintern och de solfångare man köper idag är inte optimalt konstruerade för att ge maximal verkningsgrad på vintern. Forskning pågår för att få fram solfångare med betydligt högre verkningrad på vintern (dvs vid svagare ljus).
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem · Stockholm · 622 inlägg

  surfarn

  Medlem
  De som är nyfikna kan ju kolla in denna länk som bl.a. visar hur elflödena ser ut till och från Sverige. Förstår faktiskt inte alls hur någon kan säga att solenergin som genereras på sommaren inte fyller någon funktion när Sverige har ett väl utbyggt nät för import och export av el https://www.energiforetagen.se/glob...eckorapport.pdf?v=RDjTqcizxk0aBWBNOZ0zlqFiCNo
   
 12. D
  Besserwisser · E · 14 435 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Med tanke på vilken breddgrad vi bor på så har vi snarare ett väldigt varmt klimat. Solinstrålningen är noll när vi har störst behov av el. Då kvittar det att verkningsgraden är någon procent högre då.
  Att den inte påverkas negativt av regn är inte förvånande. Däremot är moln extremt negativt. Det glömde de att nämna. Regn från klar himmel är ganska ovanligt.
   
 13. F
  Medlem · Halland · 1 914 inlägg

  FRS05

  Medlem
  Solel har en viktig funktion att fylla. Sedan förstår väl alla med en normal hjärna att solel inte kommer lösa hela Sveriges energibehov. Men att säga att det nästintill är skit för att vi har några kallar månader på vintern är bara otroligt mycket skitsnack.

  För övrigt.så kommer elen från finnarnas nya kärnkraftverk olkiluoto 3 kosta skyhögt över elpriset på nordpool.
   
 14. D
  Besserwisser · E · 14 435 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Har någon sagt att solkraft är skit? Jag har bara sagt att den så kalkade forskningen är skälvklarheter paketerade på ett vinklat sätt.

  Elen från Olkiluoto 3 kommer att kosta exakt lika mycket som all annan el.
   
 15. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 7 206 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Kanske pga. samma sorts kategoriska och oflexibla inställning som du själv ger uttryck för här? Pot. Kettle. Black.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.