Byggahus.se

Fornminne säljarens ansvar?

 1. G
  Medlem · 32 inlägg

  GreggaGreta

  Medlem
  Hej!

  Vid planering för avstyckning av våran tomt framkom det att vi tydligen har ett fornminne på tomten som gör en avstyckning väldigg komplicerad och dyr, dvs. Helt onödig för oss att utföra då all vinst vi hoppats på skulle ätas upp av processkonstnader.

  Undrar nu: är det inte på säljarens ansvar att ha informerat oss vid köp av marken att där finns ett fornminne? Jag menar, det är ju upp till oss som markägare att inte ha sönder det eller skada det på något vis och om vi inte ens vet att det finns hade vi ju kunnat göra annat på marken som kunde ha skadat detta fornminne utan vår vetskap.
  Någon som har koll på vad som gäller?

  Mvh
  Anja
   
 2. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 491 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
  Jag har lite svårt att reda ut om du anser dig vara säljare eller köpare, men köper du en plätt mark, liten tomt/stor tomt/åker/jordbruksfastighet/herrgårdmedhalvtlandskap är det upp till dig som köpare att undersöka vad som finns på markbiten du är spekulant på.
  Köper du en markplätt med avsikt att exploatera den till villatomter och upptäcker ett fornminne, ja då sitter du där med svarte petter. Fornminnen går att se online, minns inte om det var hos Riksantikvrieämbetet eller Lantmäteriet.
   
  • Laddar…
 3. A
  Medlem · dalarna · 1 951 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Hur upptäcktes att ni hade fornfynd på eran tomt?

  /ATW
   
 4. Fotografen
  Verktygstokig · E · 10 491 inlägg

  Fotografen

  Verktygstokig
 5. Bart
  Medlem · Uppland · 1 266 inlägg

  Bart

  Medlem
  Var det fornlämningar som var registrerade finns informationen hos kommunen. Då är det ert ansvar som köpare att undersöka om det finns fornlämningar eller inte på marken ni ska köpa.
  Fornlämningar är ägarens ansvar, men det finns ingen generell upplysningsplikt för säljaren att tala om det för er.

  Så om ni köpt marken med fornlämning är den er fornlämning nu och ert ekonomiska ansvar.

  Var bara glada att ni inte behövt betala för en utgrävning ännu. Det finns en anledning till att grävmaskinister brukar vara duktiga på att trycka ned gamla krukskärvor och ben i marken utan att det uppmärksammas av rätt myndigheter.
   
 6. anders07
  Medlem · Stockholm · 5 998 inlägg

  anders07

  Medlem
  Vi har samma sits, upptäckte att ena hörnet på vår tomt är fornminnesmärkt men intressant nog är garaget byggt på platsen. Det upptäcktes när vi skulle bygga en stödmur och gräva ur för parkering så fick vi först nej.
  Sökte tillstånd från Lantmäteriet som sa ja, och sen ny ansökan till kommunen som då beviljades.
  Vårt fornminne är av "ringa betydelse" men när vi kollade upp det finns det (som sagt ovan också) inte något upplysningsplikt av säljare utan ligger inom ramen för undersökningsplikten.

  Värre för vår granne några hus bort som hade utgrävning under tre år tid på sin tomt efter att han skulle dränera huset... :surprised:
   
 7. C
  Medlem · 9 477 inlägg
  Det har de nog redan gjort. Fornminnen står under rubriken "Planer och bestämmelser" i fastighetsregistret och det är praxis att ett utdrag från detta bifogas till köpekontraktet.

  Men på vilket sätt ställer fornminnet till det vid avstyckning?
  Det är väl inte konstigare än att fornminnet skrivs in på den fastighet det hamnar på?
   
  Redigerat 14 mar 2020 10:47
  • Laddar…
 8. useless
  Lök. · Gävleborg · 20 200 inlägg

  useless

  Lök.
  Som sagt var, undersökningsplikten gäller när du köper en fastighet. Säljaren visste kanske inte ens att det fanns ett fornminne?
   
 9. anders07
  Medlem · Stockholm · 5 998 inlägg

  anders07

  Medlem
  Dels kan den behöva utredas vilket fastighetsägaren får bekosta och dels får man (oftast) inte dela en fastighet om fornminnet hamnar på olika "sidor" så det beror på hur den ligger.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.