Byggahus.se

Fogskum på karmar för fönster, slagport och parytterdörr, m.m.

 1. G
  Medlem · 20 inlägg

  gos84

  Medlem
  Hej.
  Har haft en firma som installerat en parytterdörr, en slagport och 5 st fönster (diplomat och elitfönster). Mina funderingar baseras på att jag funderar på vad jag är rimligtvis kan tänkas behöva betala för kalaset.

  Det största problemet är att de kladdat med fogskum vid tätning av allt ovanstående och inte försökt gjort rent förrän det hade stelnat.
  Enligt dom så är det ett godkänt "flex"-skum som använts som möjliggör att det går att efterjustera upp till 15 mm och fullt godkänt att montera med.
  Utifrån det jag kan läsa så gäller vid garantiärenden att kostnader för demontering för kund stå för om det är monterat med fogskum och att det inte går att reklamera något mot elitfönster/diplomat om det är skador av fogskum på det. Jag borde väl dock ha den garantin gentemot leverantören?
  Nu är hela utrymmet mellan fasad (Leca) och karm helt tätat med fogskum, det är ej drevat och det finns ingen luftspalt.

  4 av fönsterna har endast fogskumfläckar på karmen och den är dold av en plåt då det är en putsad fasad. Jag är dock ändå inte nöjd eftersom jag vill ha möjligheten att ta bort plåtarna när jag putsar om fasaden. Nu kommer det komma fram fula fläckar även om det ser bra ut nu. 1 fönster har mycket fläckar på karm och det fanns även fläckar på själva fönstret. De har dock efter mycket skrubbande lyckats på bort det synliga fogskummet, dock med en viss färgskiftning där de putsat.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  f1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  f2.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  f3.jpg


  Ytterdörren hade massor av fogskum på båda dörrbladen och karmen, så den har dom nu beställt en ny som ska levereras från fabrik v.50. De har också misslyckats att justera den än så länge så den går knappt att stänga. Som det är nu så lyckas barnen varken stänga eller öppna dörren, (om den är låst, har ett Yale doorman L3, så den ropar bara "motor jam" tills man trycker hårt på dörren först).
  Bilder 1-7 under visar fogskumfläckar och missfärgning efter borttagningsförsök på ytterdörren. Detta ska de åtgärda.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  yd1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  yd2.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  yd3.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  yd4.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  yd5.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  yd6.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  yd7.jpg
  .

  Garageporten stänger helt okej, den har dock också fläckar av fogskum på karm och på ett ställe tittar det ut utanför plåten och syns.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  g3.jpg

  Innan satt det en vipp-port och den nya slagporten hamnade inte på exakt samma plats, så under dörrbladet är det ca 2 cm luft.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  g1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  g2.jpg

  Det drar alltså väldigt kallt i garaget. (suterränghus så inbyggt varmgarage). Lösningen är att de ska ta bort listen i botten och byta mot en större hängande variant av list som tätar mot kanten under. Ok lösning? ("Tätning" ingår enligt offert). Får bli ordentlig järntröskel någon gång framöver och då vill man ju inte att det ska bli problem att justera den dörren också precis som med ytterdörren.

  Fönsterbleck är enligt dom, monterade utifrån så som de tidigare fönsterblecken med det fall som det va tidigare.
  Det stämmer väl ganska bra med 1 kanske 2 av de 5 fönsterna, de övriga 3 är definitivt inte så. Enligt montören så berodde det på att det inte fick plats, fönstret hade behövt vara högre upp. Fallet på blecken för de 3 fönsterna är vänstersida/högersida: 15°/7°, 5°/3°, 15°/7°, går ju att göra de raka åtminstone i efterhand, men då blir det, det mindre fallet.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  f4.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  f5.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  f6.jpg


  I övrigt, så har de lyckats göra en stor gul fläck på väggen av någon form att fogskum/borttagningsmedel bomb.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20210922_142443.jpg

  Dörrhandtaget på ytterdörren sitter skevt, kommer bli bra med den nya dörren förhoppningsvis. Handtaget på garageporten fungerade ej utan där va sladden klämd och skadat, fick montera om och laga själv.
  Pluggarna i rätt färg för karmskruvarna på garageporten saknas.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  g4.jpg


  Offerten är tillagd.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  offert.jpg


  Enligt offert så ska: Betalning vara inne 14dagar efter att jobbet är gjort och allt monterat, klart och godkänt av mig. Det kommer ju rimligtvis inte hända i år.
  Men om jag ändå ska betala något nu, vad är rimligt? och vad är rimligt att betala i slutändan? Det jag är mest missnöjd med är fogskum på karmarna och det som syns på garageport-karmen. Ytterdörren, lister och karmskruvpluggar tror jag kommer bli bra tillslut och resten kan jag nog leva med.

  mvh
   
  Redigerat 7 okt 2021 17:30
  • Laddar…
 2. Maxizor
  Hobbysnickare · Stockholm / Järfälla · 190 inlägg

  Maxizor

  Hobbysnickare
  Betala 80% då det är mindre justeringar! Men tråkigt att de inte är noggrannare när de håller på så de slipper åtgärda efteråt!
   
  • Laddar…
 3. Matti_75
  Byggveteran · Örebro · 3 144 inlägg

  Matti_75

  Byggveteran
  Kolla vad monteringsanvisningen säger om fogskum först. Om det inte är tillåtet enligt den så är det inte en fackmannamässig montering och du ska reklamera hela jobbet.
   
  • Laddar…
 4. G
  Medlem · 20 inlägg

  gos84

  Medlem
  För diplomatdörrarna:

  Obs! Fogskum ska användas med viss försiktighet, se fullständiga garantivillkor på sidan om Dörrgarantier.
  Angående montering, notera särskilt att användning av fogskum eller liknande medför svårigheter att justera eller demontera dörrar för åtgärdande av garanti. Vid garantiåtgärder på dörrar som monterats med fogskum i enlighet med SFR (Svenska Fogbranschens Riksförbund) rekommendation nr 3 står kund för demonteringskostnader då dessa krävs för att åtgärda garantiåtagande på produkten. Vid skador och fläckar på produkten orsakade av fogskum gäller ingen reklamationsrätt.

  För elitfönster:
  Montageanvisningar:
  Används fogskum eller liknande i någon del av montaget finns, förutom risken att produkten deformeras vid skummets expansion, också risken att produkten inte kan efterjusteras eller tas bort utan större ingrepp. Därmed kan varken montagefel eller eventuella efterjusteringar utföras.
  Garanti:
  Elitfönster svarar för alla uppkomna kostnader för material och arbete som krävs för att åtgärda felet undan-taget ev. kostnader enligt punkt 4.
  pkt 4: Används fogskum eller liknande i någon del av montaget finns, förutom risken att produkten deformeras vid skummets expansion, också risken att produkten inte kan efterjusteras eller tas bort utan större ingrepp. Därmed kan varken montagefel eller eventuella efterjusteringar utföras.

  Innan 2018ish, står det i montageanvisningarna att Fogskum ej är tillåtet. Men det verkar ha ändrats.
   
 5. sunnis
  Nybyggare · Hammarö · 1 208 inlägg

  sunnis

  Nybyggare
  Varför montera med fogskum överhuvudtaget? Ett jäkla kladd som är svårt att få bort utan att skada färgytan, sabbar alla justeringsmöjligheter i framtiden, massa merjobb den dagen det ska bort och underminerar framtida garantiärenden.

  Framgår det i offerten att du har fått ett pris baserat på en snabb och tidseffektiv montering med fogskum? För det är inte riktigt helt fackmannamässigt att göra så även om det står att man kan i installationsanvisningarna med massa förbehåll om garantier.

  Skulle inte betala 80% på det där, det innebär att firman går +-0 på jobbet och öppnar upp alternativet att de helt enkelt skiter i det och lägger locket på för de sista 20% av fakturan är inte värt mödan att driva in och göra rätt för sig.

  Skulle max betalat 20% eller egentligen be dom att åtgärda helt innan betalning.
   
  • Laddar…
 6. N
  Medlem · 422 inlägg
  Har ingen erfarenhet själv av just detta och tycker det är riktigt tråkigt för dig att det blivit såhär, det drar ju ned intrycket endel när det är helt nytt och såpass fint och med fläckar på.
  Hittade detta inlägg och det kan kanske vara värt att testa på iallafall 1 fläck och se vad som händer?
  Hoppas det löser sig!
   
  • Laddar…
 7. H
  Verktygstokig · Värmland · 2 548 inlägg

  Hallerudsbo

  Verktygstokig
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.