Byggahus.se

Förvaltare av premiepension (Prognosia)

 1. H
  Medlem · Östergötland · 328 inlägg

  Hawkai

  Medlem
  Ringde idag en säljare från Prognosia. Han ville sälja en tjänst där Prognosia förvaltar min premiepension.

  Ett försäljningsargument:
  * Sedan 2005 har deras portfölj (Portfölj offensiv) ökade med 149% jämfört med något medel på 8% av samtliga PPM-fonder. Hur de fått ihop det till 149 resp 8% vet jag inte. Då jag slår ihop siffrorna på hemsidan så får jag 137% resp 28%...

  Det visade sig efter en titt på hemsidan att den stora procentuella ökningen var från 2005 då Prognosia ökade 69% jämfört med 8% i genomsnitt för samtliga PPM-fonder. Annars har de följt genomsnittet rätt bra förutom 2007 de då oxå hade en kraftig positiv diff mot genomsnittet.

  Vad för erfarenheter har ni av Prognosia? www.prognosia.se
   
 2. J
  Medlem · Västerbotten · 55 inlägg

  Jav

  Medlem
  De topprester i oetisk marknadsföring. Fälls ofta för brott mot flera punkter i näringslivets egna etiska regler, www.dm-namnden.org. Bortförklarande osanningar satta i system, läs hur förklaringar i fällanden varierar över tid. Det är inte tillåtet att ringa och sälja på mobiltelefon enligt branschöverenskommelser. Att de bryter mot det förklara de med allt från uttalanden i stil med "vi ringde för att se hur folk skulle reagera på telefonförsäljning" (det skulle då inte vara försäljning utan undersökning). Eller så säger de att personen som blivit uppringd har anmält intresse och fyllt i sitt telefonnummer på vår hemsida (eller ännu svårare att kolla för tredje part, någon annan har anmält ditt intresse). Sanningen är att de i sin telefonförsäljning använder register från ProInfo, dessa nummer får inte användas vid försäljning!

  Jag har kollat upp dom lite och de hette tidigare Nordisk Premieförvaltning (googla gärna). Mycket skit, man förstår varför de bytte namn..

  De redovisar portföljstatistik från 2005, Prognosia har funnits sedan 2009, Nordisk Premieförvaltning sedan 2007. Hur gjordes rådgivningen 2005? Googlar man lite så finner man svaret. Nuvarande VD arbetade som finansiell rådgivare åt ett annat företag, där han satte samman en portfölj för kunderna. Den statistiken har han tagit med sig som en "bra start" på Prognosias siffror som i övrigt inte utmärker resultatmässigt. Jag skulle välja någon med lägre avgifter om du inte har mycket sparat, men framförallt någon med bättre marknads/affärs -etik!
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 959 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Jag försöker följa en "helig regel" köp aldrig någonting av en telefonförsäljare. Och om möjligt så avslutar jag min kundrelation med företag som anlitar telemarketing, skippade ex. Canal digital bara för att de ringde och störde. Skulle egentligen vilja skippa Tele2 av det skälet också, men ser inget vettigt alternativ.
   
 4. H
  Medlem · Östergötland · 328 inlägg

  Hawkai

  Medlem
  Tack Jav för ett mycket intressant inlägg! Jag bad de återkomma om 2 veckor då jag inte kände till företaget, inte hört något ännu. Ville kolla upp deras hemsida o jämföra lite med deras konkurrenter. Har iofs gått två veckor idag sen jag skrev mitt första inlägg :)

  Nu kan jag ju pressa säljaren lite, o dessutom fråga varför han ringer på min mobiltelefon :)

  Håller med dig hempularen. Tror jag köpt av telefonsäljare en enda gång. Då var jag redan kund (ingen bindningstid vid det tillfället), hade inte för avsikt att byta o fick rabatt på abbonemangskostnaden. Tackar dock alltid nej när de vill sälja andra tjänster som de har i sin produktportfölj
   
 5. J
  Medlem · Västerbotten · 55 inlägg

  Jav

  Medlem
  Jag skulle skicka en anmälan till http://www.dm-namnden.org/Anmalan-Telemarketing.aspx för oetisk telemarketing. Det är inte tillåtet att ringa till mobiltelefon, det går inte heller spärra i nuläget. Tar man inte tag i det så har vi snart en miljon telefonförsäljare som säljer diverse "fantastiska" produkter tjänster dagarna i ända! Dessa företag som i bästa fall lever i en etisk gråzon på många områden (i vissa fall rent fiffel och båg) ska inte få luft!
   
 6. M
  Medlem · Västra Götaland · 145 inlägg

  Mimmi_74

  Medlem
  Detta företag har under sommaren ringt två gånger på min mobiltelefon. På min fasta telefon är jag sedan länge med i NIX och slipper oönskade samtal. Skulle gärna vilja ha något liknande för mobiltelefonen. Jag har också som regel att aldrig köpa något av telefonförsäljare eller på gatan. Så det blev "nej tack, ring mig inte igen". Får se om de fattar det eller om det kommer ett tredje samtal...

  Kan man skaffa en NIX-knapp som man fäster på kläderna för att slippa påflugna försäljare i köpcentrum och liknande?
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem · Östergötland · 328 inlägg

  Hawkai

  Medlem
  Härligt, nu har jag gjort en anmälan! :)

  Jag bad de ju återkomma om 2 veckor, men det har, tyvärr ;-), inte hänt ännu
   
 8. V
  Medlem · Västra Götalands Län · 51 inlägg

  viktordt

  Medlem
  Även jag fick ett säljsamtal till mobilen av dessa nu. När jag sade "du vet säkert vad DM-nämnden säger om säljsamtal till mobilnummer?" så sa säljaren mycket trevligt att det gjorde hon. Och när jag sade "så alla mobilnummer du får upp på din skärm vet du ju att de är förbjudna att ringa till, det har säkert ditt företag berättat för dig" så sa hon att det hade de. Prognosia vet att de bryter mot överenskommelserna, Prognosia skiter också i att de gör det.

  Nu verkar det ju hjälpa föga, men jag har i alla fall (som vanligt i dessa lägen) gjort en anmälan till DM-nämnden.

  Det viktigaste att göra är att uppehålla säljaren så länge som möjligt. Hon får köra hela sin sales-pitch. Det är inte förrän hon säger "låter det intressant" som jag säger "nej, jag tar inte emot säljsamtal på min mobil". Var noga med att aldrig svara "ja" på någon fråga, för det kan de redigera ihop till ett "bevis" för att du beställt. Själv säger jag "så är det" eller "det är det" eller "så kan det vara" som svar på alla frågor. Därefter att vänligt och trevligt prata lite om det här med DM-nämnden, de etiska reglerna, och så vidare.

  Varje minut hon pratar med dig, som inte kommer att köpa något, är en minut hon inte kan ringa till någon annan stackare. Ju fler som gör så, desto mindre lönsamhet blir det för dem att ringa runt. Om man nu har tid och ork att uppehålla dem...
   
  • Laddar…
 9. cinajo
  Medlem · Västra Götaland · 2 inlägg

  cinajo

  Medlem
  • Västra Götaland
  • Medlem jan 2010
  • 2 inlägg
  Idag ringde de till min sambos mobil, och ville komma till "avslut" snabbt.
  dom fråga de saker som:
  - Visst låter det intressant?
  - Vad säger du?
  - skall vi köra på det? och liknande.

  Jag har själv jobbat i pensionsbranschen och sålt p-försäkringar.
  vi ringde på ett kundregister på befintliga kunder, och då även Mobilnummer.
  I det fallet hade ju kunderna själv angivit mobilnummer i registret så då är det lugnt.
  Men fanns det ett hemnummer så ringde vi alltid det i Första hand.

  Jag aktar mig väldigt mycket för pensionsförvaltare.
  men eftersom jag inte ORKAR ta tag i PPMbiten så skulle det vara skönt om någon "serös" tog tag i det.
  Prognosia Känns inte seriösa efter det jag har läst, dom kanske inte är bovar, men seriösa vet jag inte.
   
 10. Alpha
  Medlem · 824 inlägg

  Alpha

  Medlem
  Även jag fick ett samtal ifrån prognosia i veckan som var till min mobil, svaret blev nej nej nej.Avskyr nazare av alla dess slag som ringeinkl. sifounmdersökningar, vill jag ha något så söker jag efter det själv.

  Lite komiskt var det för jag nämnde att jag redan har en förvaltare av ppm och då sa hon i från prognosia, hur har det gott etc det finns många som ljuger bla bla bla och jag sa då hur f*n ska jag veta att du inte gör det då, snacka om dåligt säljsnack, nä pack är va de är.
   
 11. T
  Medlem · Västernorrland · 95 inlägg

  teamswix

  Medlem
  Asen ringde nyss! Snacka om ettrig liten stacksrs försäljerska, det är ju synd om kidsen som måste jobba med denna smörja
  Pensionssparandet är btw förstört, nu är alla inlurade på börscasinot och då börjar börsen gå ner. Har ju inte direkt varit lysande år på börsen sen ppm drog igång
  Fuck the system och amortera friskt för att slippa banken och vara självförsörjande på mat och skog är det bästa i dessa tider
  Kommande kriser kommer bero till stor del på att folk ser alla sina besparingar över 200000 gå upp i rök på börsen
  Briiiiiiiiiiinnnnnnn p-------ia!
   
 12. H
  Medlem · Östergötland · 328 inlägg

  Hawkai

  Medlem
  Idag kom beslutet från DM nämnden. Prognosia påstod att de KAN ha fått mina telefonuppgifter via en intresseanmälan på deras hemsida. DM nämnden menar att Prognosia inte kunnat bevisa varifrån de fått mina uppgifter och finner därmed att samtalet skett i strid mot god sed vid direktmarknadsföring. Undrar vad som händer nu...? De ringer väl upp nästa jäkel? ;)
   
 13. V
  Medlem · Västra Götalands Län · 51 inlägg

  viktordt

  Medlem
  Till mig ringde en säljchef från Prognosia som ville personligen meddela att de aldrig kommer att ringa mig igen, och att nästa gång kanske jag kunde tänka mig att bara be dem att ta bort mig istället för att anmäla till DM-nämnden?

  Jag frågade varför de ringde mobiler när de vet att DM-nämnden säger att det strider mot god sed. Han förklarade det med att de på sin hemsida hade haft en omröstning "om du inte kunde undvika att vi ringde, hur skulle du helst bli kontaktad?" på vilket 60% svarade "via mobilen".

  Jag försökte förklara att det är en felaktigt ställd fråga - det finns inget NIX-register för mobiler. Ringer de till fasta telefoner kan jag därför tacka nej, genom att ringa till mobiler så KAN jag inte tacka nej, så deras fråga är bara ett exempel på "som man frågar får man svar".

  Jag meddelade att jag även framgent kommer att göra på samma sätt som nu - jag kommer att låta säljaren ta all tid i världen på att presentera sin produkt, och låtsas vara intresserad. När jag så småningom avkrävs ett svar, så kommer jag att berätta för säljaren om DM-nämnden, och om att hon/han medverkar till oetisk marknadsföring och rekommendera att hon/han försöker hitta ett hederligt jobb istället. Allt med målet att ta så lång tid som möjligt utan att ge någon försäljning.

  Funderar också på alternativa metoder - kanske låta dem prata i några minuter och sedan säga "du... vänta lite bara!", lägga ifrån mig mobilen, och låta den ligga bredvid mig tills de lägger på.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.