Byggahus.se

Förväntas en hantverkare inte kunna ta fram ritning

 1. hsd
  Medlem · Kalmar län, Östra Götaland · 5 472 inlägg

  hsd

  Medlem
  Det skulle ju vara så enkelt från början men sen satte tjänstemän tänderna i allt och förvisso behövs inte bygglov mm men bygganmälan ( som kan nekas/avslås ) dessutom massor av krav på utförandet och dryga avgifter
  Attefall - känn Dig blåst
   
 2. T
  Medlem · Kumla · 1 091 inlägg

  TechChad

  Medlem
  Snickaren kan säkert rita lite och få fram något. Skillnader att han sen också ska ta betalt för sina tjänster och då måste det vara 100% rätt. Det vill inte snickaren ta betalt för för han inser att han inte har alla dom kunskaperna. Väldigt klokt av honom.

  Det är lite som att be rörmokaren att även komplettera med ett uttag till diskmaskinen, från ett uttag som sitter 3m ifrån. Även om han rent tekniskt kan få till det så ska han inte hållas med det...
   
 3. Isakare
  Medlem · Stockholm · 5 017 inlägg

  Isakare

  Medlem
  Ritade mitt garage helt själv, hittade program att räkna ut takstolarna med, och skickade med en beräkning.
  Kollade på ritningarna som fanns på huset, och ritade garaget på samma sätt.
  Tex var huset 24 cm långt på ritningen, 12 meter i verkligheten. Garaget skulle vara 7 meter, så det blev 14 cm. (skala 1:50)
  Hänvisade även till samma virkesdimensioner som huset, det var byggt på 60 talet, och hade rimliga dimensioner för ett garage, förutom takstolarna som byggdes efter beräkningen.

  Fick inga frågor alls på att det var "hemmaritat"
   
 4. V
  Medlem · 222 inlägg

  VetarN

  Medlem
  Kan sammanfatta följande för dig. Nej, det är nog inte vanligt. Men, ex Sthlm finns massvis med firmor som åtar sig helhets ansvar eller mindre firmor som tar in en konstruktör som kan göra fullständiga ritningar till din anmälan / bygglov. Problemet är att du oftast får fakturan direkt från dom då de bara hjälper dig och knyta rätt kontakt. Det är ju till stor del o sminka en gris. För skickar konstruktören en ritning som han brukar göra kommer snickaren vilja göra på ett annat sätt och det är ett helvete om du ska följa alla avvikelser mot ritning när de konstruerar. Båda kan ju vara fackmannamässiga utan bara olika lösningar. Verkligheten är således en chansning hur du vill göra men absolut kommer du få en extern person som hjälper o rita. Bygglovsritningsr kräver högre o högre nivå och det är nog ganska få som pallar privat sätta sig o göra sånt idag. Blir dyra timmar om du ska pyssla själv med det.

  ritningen kommer därför vara för bygganmälan inte för själva utförande (åtminstone för mindre arbeten). Men visst undantag finns men ska du dokumentera alla ändringar och bekräfta det med bygglov kan det blir väldigt mycket jobb o tror de flesta genar i uppenbara genvägar
   
 5. Huddingebo
  Medlem · Stockholm · 3 523 inlägg
 6. I
  Medlem · 350 inlägg
  Bara läs svaren du har fått här. Du har fel inatt utgå från att en snickare kan ta fram en sektionsritning så som kommunen kräver. Punkt slut.
   
 7. G
  Medlem · 18 inlägg

  Gummigunnar

  Medlem
  Jobbar som byggprojektör, jag hjälper dig gärna att ta fram sektionen så att du kommer igång med ditt bygge. Bara att slänga iväg ett PM om du är intresserad.
   
 8. D
  Medlem · 365 inlägg

  droopy

  Medlem
  Oftast så har man en egen ritning och kan då säga åt hantverkaren att föra in ändringar på originalet.
  Antar att detta gäller även fasader och liknande. Då jag arbetade som elektriker så var det ett måste att alltid föra in ändringar på de ritningar man arbetade utefter. Våra "penritade" ändringar gavs sedan rill "ritkontoret" som förde in ändringarna vi gjort på en "riktig" ritning.

  Ville sedan kunden ha en kopia av ritningarna (de nya) så kunde de köpa en sådan ritning där ändringarna var gjorda.

  Många småfirmor saknar helt kompetens att utföra något som helst ritningsarbete. Speciellt inte hantverkare från andra länder. Dessa kan knappt ens läsa en Svensk ritning och kan inte ett smack om vyplaceringsregler eller toleranskrav/byggkrav De kör mest på "fri hand".

  Är det en större firma typ Skanska eller en etablerad Svensk firma så har de ofta ett ritkontor med ingenjörer/rittare som kan utföra ritningar efter våra Svenska krav.

  Förmodligen använder du en firma som har "kontoret i fickan" och då får du se till att ritningarna tas fram av en ritningsfirma som kommer hem till dig och tar mått och för in allt på en ritning
   
 9. N
  Medlem · Skåne · 15 inlägg

  NaNda

  Medlem
  Kul stt se ditt engagemang. Men vad för typ av avvikelser var det du anmärkte på. Lite nyfiken bara hur illa och vad typ av gel det kan vara när det är så många


   
 10. M
  Medlem · Östergötland · 16 inlägg

  Mightyjochen

  Medlem

  Absolut inte. Hittar du en enmanssnickare som gör ritning så dra öronen åt dig. Då är bog denne bättre på att rita en att snickra.

  vi hantverkare gör inte ritningar. Punkt
   
  • Laddar…
 11. Ö
  Medlem · västra götalalnd · 47 inlägg

  Örjan Johansson

  Medlem
  Ring Skanska dom kan uppfylla alla dina önskemål. Dom har resurser.
   
 12. P
  Medlem · 40 inlägg

  Plåtis22

  Medlem
  Det är inte alla chafförer som kan laga bilen och vise varse
   
  • Laddar…
 13. Jan Fahleson
  Medlem · 15 inlägg

  Jan Fahleson

  Medlem
  Fast det är inte så komplicerat att ta fram det underlag som kommunen kräver. Om man avsätter lite tid så går det bra att rita i PowerPoint. Det har jag gjort för två utbyggnader av en ursprunglig Friggebod. Om man tar i vad som är rimliga dimensioner för takstolar och väggar så brukar kommunens tjänstemän bli nöjda. Jag tror inte att man för ett Attefallshus nödvändigtvis behöver anlita en arkitekt. Sedan kan du, som påpekats, låta din snickare använda dina ritningar som underlag. Det har fungerat bra för mig i alla fall.
   
  • Laddar…
 14. E
  Medlem · Västra Götaland · 68 inlägg

  emmlar

  Medlem
  Gör det inte så krångligt! Jag tog fram samtliga våra ritningar till ett hus på 300kvm själv. Jag har ingen kunskap kring ritningar men jag har en del kunskap kring teknik osv i hus då jag jobbar som fastighetsförvaltare. Jag orkade inte lära mig ett ritprogram så jag gjorde på gamla sättet - penna och papper. VVS fick jag hjälp med.
  Takstolarna köpte vi från derome och då gav de mig information kring hur det skulle utföras. Jag ritade utifrån det.
  De hade räknat på konstruktionen med laster osv.
  Allt du köper kostar pengar - vill du inte betala så får du göra det själv!
  Många fack-bygghandlare har en byggtekniskt kunnig hos sig som säkert kan hjälpa dig. Då menar jag alltså inte typ Byggmax. Lycka till!
   
 15. S
  Medlem · 17 inlägg

  Simon11

  Medlem
  Som entreprenör har du en skyldighet i att förvissa dig om att exempelvis bygglov finns innan du bygger något som kräver bygglov men det åligger byggherren att söka bygglovet om inte annat avtalats. Hat du upphandlat bas-p av honom skall han ta fram det.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.