Byggahus.se

Förstärkning av golv

 1. M
  Medlem · Stockholm · 131 inlägg

  Magnus_78

  Medlem
  Hej,

  Jag har ett fritidshus, byggt i mitten på 60-talet, och lade nytt golv (tunt och billigt klick-golv från IKEA) för 10-12 år sen. Problemet nu är att "sponten" i ett par golvbrädor gått av och och skapat kanter. Förmodligen beror det på att golvet under sviktar för mycket och att det blir en brytkraft mot laminatgolvets spont.

  Undergolvet består av spontade brädor och ett lager masonit över. Brädornas tjocklek och avståndet mellan underliggande golvbjälkar är i dagsläget okänt.

  Nu till mina frågor:

  • Skulle en vettig lösning vara att lägga ett lager golvspån över masoniten?
  • Eller ska man ta bort masoniten först?
  • Ska golvspånet i så fall läggas i 90-graders vinkel mot brädornas riktning?
  • Ska man skruva OCH limma spånet mot underlaget?
  • Eller ska jag satsa på ett golv som består av tjockare brädor?

  En nackdel är ju att ju att det bygger drygt 2 cm på höjden och att jag måste höja ett par dörrtrösklar och kapa dörrar i underkant men att bryta upp originalgolvet är tyvärr inget alternativ då det blir en för stor operation.
   
 2. P
  Renoverare · 1 970 inlägg

  Pappa1986

  Renoverare
  Jag hade tagit bort masoniten, lagt golvspån, limma bara skarvarna.
  Åt vilket håll du lägger golvspånet har väl ingen betydelse men skruva fast dem i brädorna.

  Eftersom du säger att det är ett fritidshus så har ni det troligtvis kallare i huset under vintertid? Då kan ju sponten gå sönder när golvet rör på sig.
   
 3. M
  Medlem · Stockholm · 131 inlägg

  Magnus_78

  Medlem
  Huset är kallställt under vintern med undantag för ett par utrymmen med vatten. Vi är dock där någon gång i månaden och huset värms då upp med LVP. Kanske sliter dessa kalla och varma cykler på golvet?

  Ska man kanske lägga lumppapp mellan golvbrädorna och golvspånet för att minimera eventuellt knarr? Just nu har jag ganska mycket knarr på iaf ett ställe.
   
 4. P
  Renoverare · 1 970 inlägg

  Pappa1986

  Renoverare
  Tror det sliter på golvet men jag är ingen expert.
  Här hemma har jag lagt golvspån direkt på reglarna eller på gamla brädor. Det knarrar ingenting men bara underlaget är plant och skruva fast golvspånet så går det nog fint
   
 5. J
  Medlem · Blekinge · 8 690 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  En bra strrategi är att först ta reda på den exakta konstruktionen innan du gör något överhuvudtaget. Du riskerar annars att kasta bort pengar till ingen nytta. Under förutsättning att golvbjälkarna har rätt dimensioner och c/c avstånd i förhållande till spännvidd och last är det antagligen bättre att ta bort de gamla golvbrädorna och skruvlimma spånskiva eller plywood direkt mot bjälkarna. Klickgolv är billiga men har inga bra egenskaper i övrigt som gör dem lämpliga i fritidshus, framför allt är de kalla. Normala trägolv brukar inte ha några problem med de temperaturvariationer som fritidshus erbjuder.
   
 6. M
  Medlem · Stockholm · 131 inlägg

  Magnus_78

  Medlem
  Visst vore det allra bäst att riva bort det gamla golvet helt och eventuellt komplettera med fler reglar i bottenbjälklaget och montera nytt golvspån men det känns tyvärr som ett alldeles för stort projekt i dagsläget.

  Skulle det annars vara ett alternativ att riva bort gamla laminatgolvet och underliggande masonit och lägga massivt trägolv direkt på det gamla?
   
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 805 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Om du gör något gör minsta möjliga ändring eller gör det ordentligt som justus föreslår.
   
 8. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 4 261 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Om du ändå gör det så har du väl inte mycket kvar att göra allt?
  Är det så mycket mer arbete än att fixa med trösklar/dörrar?

  Sen funderar jag på om du spar så mycket pengar på att kallställa huset om ni ändå är där så ofta vintertid, jämfört med att sätta ner temperaturen på luftvärmepumpen, men det gör du kanske.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.