Byggahus.se

Första insatsen och upplåtelseavgift jämförelse med dagens marknadsvärde?

 1. S
  Medlem · 137 inlägg
  Vi har tittat på en bostadsrätt i Stockholm som säljaren begär 6 000 000 kr för. Enligt de ekonomiska stadgarna var den första insatsen och upplåtelseavgiften för bostadsrätten år 2017 totalt 3 200 000 kr.

  Innebär detta att om det är första köparen av lägenheten som säljer till oss att den har gjort en vinst på 2 800 000 kr?
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 485 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Det kan hända, varför undrar du ?
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · 137 inlägg
  För det är vad säljaren vill ha och antar att inte ens en bostadsrättsförening arbetar med välgörenhet, varför det låter konstigt att de skulle överlåta något som i deras ögon är värt 3 200 000 kr fyra år senare är värt 6 000 000 kr när prisutvecklingen i området endast varit 10 % sedan 2017.
   
 4. E
  Hobbyelektriker · Värmland · 1 159 inlägg

  EyEr0n

  Hobbyelektriker
  Bostadsrättsföreningen har väl inget med priset mellan säljare och köpare att göra.

  Om det finns någon som är villig att betala 6 milj för bostaden så ju värdet 6 miljoner.
  Det är så det funkar på en marknad.
   
 5. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 728 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Man kan argumentera att den första köparen tar en ekonomisk risk som inte nästa köpare gör när man köper på ritning och därmed ligger ute med en icke oansenlig summa pengar under lång tid. Se gärna alla tidningsartiklar om problem och fördröjningar med nyproduktion, i framför allt Stockholm.

  Detta är dock egentligen ointressant. EyEr0n sammanfattade det väldigt bra ovan, en bostad är värd det någon är villig att betala för den.

  Om du har problem med detta föreslår jag att du verkar för att reformera svensk bostadspolitik som har lett till den situation vi har idag. Om du vill nå framgång föreslår jag dock att du provar med något enklare, som att få Putin att lämna tillbaka Krim frivilligt.
   
 6. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 485 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Betala det den är värd och skit i resten är rådet!
   
 7. S
  Medlem · 137 inlägg
  Skrev fel i det svaret, handlar fortfarande om upplåtelse, inte överlåtelse. Dvs föreningen upplåter till första bostadsrättsinnehavaren. Jag fattar aspekterna kring marknadsvärdet, mer nyfiken på hur prissättningen inför en upplåtelse går till.

  Frågar även för det av de ekonomiska stadgarna framgår att andra lägenheter haft en insats och upplåtelseavgift som motsvarar vad samma lägenhet säljs för idag.

  Så i ena fallet har det varit fråga om 100 % vinst men i andra knappt någon.
   
 8. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 485 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Den andra Lgh kanske var hyresrätt från början och såldes då såklart från brf till nya ägaren för marknadspris.
   
 9. S
  Medlem · 137 inlägg
  Nä inte fråga om något sånt. Standardiserade nyproducerade bostadsrätter är det fråga om.
   
 10. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 485 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Kanske fel i siffrorna du läser? När såldes den andra Lgh då?
   
 11. S
  Medlem · 137 inlägg
  Nej det är inte fel.

  Någon som vet hur processen brukar se ut?
  Dvs upplåter föreningarna alltid till marknadsvärdet och är det vad insatsen och upplåtelseavgiften speglar?
  Ifall första överlåtelsen sedan sker till ett mycket högre pris, beror det då helt enkelt på att marknaden värderar den mera än vad föreningen gjorde när den först upplät bostadsrätten?
   
 12. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 485 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Nej, när man bokar en Lgh vid nyproduktion återspeglar den inte marknadspris eftersom tillträdet ofta sker mellan 1-3 år senare. De flesta Lgh brukar kosta ung lika mycket per m2 beroende på läge i huset och vissa tillval. Något stämmer inte med din info, det borde inte skilja flera miljoner om de olika Lgh upplåtits vid samma tillfälle.
   
 13. S
  Medlem · 137 inlägg
  Det skiljer flera miljoner. Däremot är det också två helt olika lägen. Det jag reagerade på var att den som upplåtits för det lägre beloppet och med det sämre läget har dubblerats i värde, varav den som uppläts dyrare och med bättre läge har endast haft en marginell prisökning.
   
 14. H
  Moderator · Stockholm · 44 034 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Om det verkligen är två någorlunda likvärdiga bostadsrätter i samma förening. Så låter det lite konstigt om ursprungsinsatsen skulle skilja så mycket.

  Men det finns eller har funnits föreningar med ett upplägg där man kunde välja nivå på kontantinsats. Som jag har förstått det upplägget så har varje bostadsrätt i en sådan förening två olika andelstal. Ett som är det "vanliga" andelstalet, som ligger till grund för hur stor del av föreningens kostnader exklusive räntekostnader som skall betalas. Och ett andra andelstal som motsvarar bostadsrättens andel av föreningens skulder.

  Med det upplägget så kan vissa välja att betala mer vid upplåtelsen, men får lägre månadsavgift. Det skrevs en del om upplägget för 5 - 10 år sedan, men jag har inte sett något om det på senare år.

  Om det kan vara något sådant som, är aktuellt här?
   
  • Laddar…
 15. P
  Husägare · en bit söder om smygehuk · 273 inlägg

  Peter_Bromma

  Husägare
  2 lgh I samma nya bostadsrätt kan ju ha sålts med lång tid imellan och därigenom även olika priser. inte ovanligt i vissa större områden där flera 100 lgh byggs. sen kan ju även en väldigt dyr lgh före byggnation fått en viss utjämning senare. tex kan ju vad som först såg ut som ett exklusivt läge ha ändrats beroende på annan byggnation. tex stor uteplats i markplan, kan ju ha fått kraftigt ändrad insyn och helt plötsligt är den inte lika intressant
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.