Byggahus.se

Första husbygget - Totalentreprenad med Eksjöhus?

 1. M
  Medlem · 9 inlägg

  muli

  Medlem
  Hej, säkerligen första inlägget av många då man kommer undra en hel del men jag kör igång.

  Jag har precis köpt tomt och letar för fullt bland alla hustillverkare. Häromdagen pratade jag med en säljare och personen påstod då att vissa mindre företag kör generalentreprenad fastän de påstår det är totalentreprenad. Personen ville då inte berätta vilka mindre företag detta var. Vet någon vilka det är?

  Aja, just nu känns det som att vi kommer köra på Prio 143 från Eksjöhus. Lever med en tight budget och de har sagt att man får välja bort saker och köpa eget. Det jag känner är att vitvaror (allt exklusive köksfläkt) kan jag köpa och garderoben. Finns det annat jag inte tänkt på som är pengasparande? Larmet är bortplockat med.

  Har lite att röra mig på men finns det saker man faktiskt kan spara pengar på? Tänker det är alltid bra om man kan spara på vissa saker. Känns som att det finns en del saker man inte tänkt på där det finns pengar att spara.

  Har även tänkt på att ta ett Ikea kök, men efter vad jag googlar så verkar det knappast vara många kronor man sparar.

  Tar gärna emot tips. Funderar exempelvis på att lägga till trä skivor överallt på samma sätt som Trivselhus har,detta skulle kosta 25 tusen och det känns som att man i framtiden kommer uppskatta det.

  Sen undrar jag rent kvalité mässigt hur Annebyhus står sig mot Eksjöhus och Trivselhus?
   
 2. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 326 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Trivselhus alla dari veckan! Totalentreprenad och du kan även beställa huspaket. De har ju även Move Home Som är ett billigare alternativ. Väggkonstruktionen är dock densamma. Energisnålt hus.
  Bygger själv med Trivselhus och dånar jag gått igenom hustillverkarna noga. Säljaren är oerhört viktig vid ett husköp. Säljaren skall vara den samarbetspartner, det finns många huskrängare och dessa kan vara utan.
   
 3. M
  Medlem · 9 inlägg

  muli

  Medlem
  Som du säger är säljaren oerhört viktig, av vad jag kände av känns det som att Eksjöhus säljaren hade full koll. Kan ej säga samma sak om Trivselhus, därför lutar det mot Eksjöhus. Känns svårt att jämföra, men dessa två verkar vara likgiltiga av vad jag förstått det.
   
 4. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 326 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Var i landet bor du? Själv valde vi bort Eksjöhus, inte pga säljaren men HK vägrade lämna ut K-ritningen, de lämnade inte ut den till privatpersoner sa de. Men vi ville ju veta vad vi köpte, var konstruktionen hemligt så blev ju inte deras hus intressanta över huvud taget! Ingen av de andra hustillverkarna hade problem med att lämna ut K-ritningarna. Säljarna är ju egna företag som säljer åt ett husföretag, är HK krångliga så får säljarna problem och i slutändan blir det problem för husköparen.
   
 5. M
  Medlem · 9 inlägg

  muli

  Medlem
  Bor i Helsingborg. Ah det är förvisso sant, men egentligen ingen dealbreaker för min del. Kan lätt tänka mig dem ändå, har ingen koll på vad som ska stå på K-ritningarna och dylikt. Så kan ändå tänka mig ta dem.

  Dock inte kollat på Move home överhuvud taget, vad är det som skiljer kontra trivselhus?
   
 6. S
  Medlem · Östergötland · 16 inlägg

  Sepp

  Medlem
  Jag tror ju att du redan har koll på pengarna, men bara en påminnelse: kolla noga att det är en bra affär när du väljer bort vissa saker och köper själv. Ett par exempel från min husleverantör:

  det ingick en spis&ugn utan varmluft. Värt 4000 på marknaden. När jag ville ha varmluft kunde man uppgradera till en kostnad på 5000, fast spisen som jag skulle få då kostade ju bara 5000 så då valde jag istället bort standardspisen helt och köpte varmluftspisen. Dock fick jag bara 2000 i reduktion när jag valde bort 4000kr-spisen. Alltså: Byggföretaget tjänade mest på tillval och bortval, jag tjänade mest på standard. Inte så konstigt, det är standardpriset som syns i katalogen som ska locka kunder som har pressad marginal

  Liknande för tapeterna. Där har jag inte kostnaderna i huvet men i princip var uppgradering till dyrare tapeter lika dyrt som den dyra tapeten, men att välja bort standard tapet fick man löjligt lite för.

  det som jag tjänade mest på var att få huset ”målningsförberett” och att spackla och fixa tapet själv. Obs: om det erbjuds, kolla vad målningsförberett innebär hos din leverantör. Hos min innebar det att jag måste börja med att spackla gipsskivor själv, så det var inte förberett för målning om nån i sin enfald nu gissade på det
   
  • Laddar…
 7. Automatkarbin
  Medlem · 10 inlägg
  Larm vill du nog ha installerat innan vitvaror och värmepaket kommer på plats...

  Många som får besök samma natt eller helgen efter som vitvaror levereras..
   
  • Laddar…
 8. Robert Åberg
  Medlem · 3 inlägg

  Robert Åberg

  Medlem
  Instämmer med dem som råder dig att verkligen kolla upp att "utbrytnad" av vissa saker (kök, vitvaror osv) verkligen är lönsamt. Räkna även på att alla saker du köper själv skall också levereras och tas emot på byggplatsen. Även om du själv lyckas förhandla till dig med entreprenören att inte själv behöva vara på plats och ta emot gods för varje leverans så kommer du att lägga en hel del tid på telefonsamtal och synkning mellan parter när det väl skall leveras saker. Sen behöver du vara 110% säker på att vitvarorna passar just köket du valt (inbyggnadsugnar, micro, diskmaskin etc.) Även om du på papperet sparar några tusenlappar är frågan vad det kostar i tid, energi och risk för att ingen av dina entreprenörer vill ta samma ansvar som om du köpt grejorna via husleverantören. Köper du ett helt annat kök så behöver du "projektleda" och säkerställa att alla förberedande saker i köket som vatten, avlopp, el osv är rätt draget i förhållande till det kök du köper på sidan om. Säger inte att det är omöjligt men man skall inte underskatta insatsen för att få allt på plats.

  Angående Totalentreprenad vs Generalentreprenad så valde vi Eksjöhus med Generalentreprenad. Sparade ca 100.000 på det och det kändes bra med byggentreprenören och ansvarig projektledare när vi satt ner och gick igenom hela bygget med dem för vårt husprojekt.

  För vår del handlade Total- vs Generalentreprenad i princip bara om vem vi ingick avtalet med. Huset när det slutbesiktigades var identiskt med det som vi hade fått om vi gått med Totalentreprenad. Strikt formellt så hade Eksjöhus inget åtagande om färdigställande av huset. Det var vår byggentreprenadfirma som hade det. Eftersom vi hade ett Generalentreprenad-avtal tecknat med dem var det deras åtagande att färdigställa huset så hade det blivit knas så var det rent formellt endast dem vi kunde klandra. Därför viktigt att granska (referenser, antal tidigare byggda hus från vald hustillverkare, ekonomisk status, firmaägare, ev. svartlisningar, ärenden hos Kronofogden osv.) byggentreprenadfirman utöver husleverantören separat om man bygger med Generalentreprenad.
   
  Redigerat 7 jan 13:16
 9. C
  Medlem · Östergötlands län · 201 inlägg

  carinpeter

  Medlem
  Det finns en facebookgrupp som heter "Vi som bygger eller har byggt med Eksjöhus". Det är extremt många som just bygger Prio143 i gruppen, så jag tror säkert att du kan få många svar där.OSB ska t.ex. vara standard i alla ytterväggar. Sen kan man lägga på i utvalda innerväggar.

  Vi ska bygga med Eksjöhus (dock inte från prio-serien) och har tidigare byggt med LB-Hus. Jag upplever att Eksjöhus är mycket mer flexibla i vårt fall.
   
 10. M
  Medlem · skåne · 2 inlägg

  matswald

  Medlem
   
  • Laddar…
 11. N
  Hobbysnickare · Jönköping · 138 inlägg

  Nyblivenhusägare123

  Hobbysnickare
  Välj inte hjältevadshus bara...
   
 12. thomasse
  Verktygstokig · Nyköping · 101 inlägg

  thomasse

  Verktygstokig
  Utveckla gärna?
   
 13. M
  Medlem · 9 inlägg

  muli

  Medlem
  Vad kul att se att så många svarat alltid kul att höra andras erfarenheter och tips tack för alla svaren.

  Oh vad fina tips det ska jag definitivt kolla upp. Vad mer för fina tips har du? trodde det skulle vara bättre marginaler och att säljaren skulle sänka enklare.

  Eksjöhus säljaren sa att dem drar av priset som står, vet inte om han talade sanning men det borde han gjort. En häll exempelvis för 12k kändes saftigt, eller micro för 8k, ugn för 6, kyl o frus för 16. Om jag vill ha rostfritt 6k till. Känner det e saftiga summor kan jag tycka.

  Nej men precis. Däremot kan man ta det på delbetalning och välja valfritt system. Inte det dem valt, kan ej föreställa mig det är jätte förmånliga priser.
  Tack för de fina tipsen. Känner egentligen inte jätte sug med att byta kök, snarare lite enklare vitvaror. Tvättmaskin, torktumlare, kyl, frys, ugn, Micro, häll i princip.
  100k känns riktigt bra, får man fråga vad det var du gjorde själv för att spara summan?

  Jag är faktiskt med i gruppen och snokar lite grann. Alltid kul med fler input, inte sett jätte mycket pris diskussioner och tips på hur man kan pressa ner priset på ett "säkert" sätt.

  Osb skiva sa dem man hade precis innan gips skivan för att kunna hänga tavlor osv, dock kändes 25 k saftigt för detta tillägg på alla innerväggar.
   
 14. Robert Åberg
  Medlem · 3 inlägg

  Robert Åberg

  Medlem
  I mitt fall hade det kostat mig ca 100k extra att teckna ETT Totalentreprenads-avtal med Eksjöhus. Jag undvek helt enkelt den kostnaden genom att utöver köpeavtal av själva huset med Eksjöhus ingå ett generalentreprenads-avtal med en byggentreprenadfirma som byggde själva huset.

  Som jag ser det handlade det mest om hur man ville göra med sin riskhantering. Avtal med Eksjöhus som bolag och/eller även en byggentreprenadfirma. Rollen som Byggherre måste man ju anta ändå.

  Ibland när man ser dessa "katastrof-repotage" i media där en familjs husbygge gått åt skogen så har köparen inte riktigt förstått avtalen och rollerna i projektet. Man tycker att man har köpt ett hus av leverantör X men sen strular det med byggentreprenören Y och i värsta fall går dessa i konkurs under byggprojektets gång och då försöker man hävda att leverantör X har skyldigheter att se till att huset kommer på plats. "De sa ju att denna byggfirma var bra" brukar det heta. Rent juridiskt är det naturligtvis inte så om man har byggt med Generalentreprenad. Du som Byggherre behöver göra din egen bedömning av projektet och risken. Därför viktigt att kolla upp byggfirman både 1 och 2 gånger innan man tecknar avtal med dem. Men med en bra byggfirma så behöver man absolut inte diskvalificera Generalentreprenad som koncept. För min del lika smidigt och bra i praktiken som om det hade varit Totalentreprenad. Dessutom billigare!
   
  Redigerat 8 jan 08:42
 15. A
  Byggveteran · Skåne · 508 inlägg

  Argastesnickaren

  Byggveteran
  Tänk på att osb skivor i innerväggarna också gör det lättare att hänga upp saker där också.
  Väggarna blir också lite stadigare och dämpar ljud bättre.
  Lägg gärna också till lite isolering mellan rummen.
  Rätt skönt med tyst mellan toalett, sovrummen och vardagsrum när barnen blir större.
   
 16. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 326 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Det är inte många som tänker på väggkonstruktionerna, viktigt att kolla upp sånt före köp vad som ingår och vad som går att få som tillval och vad dessa val kostar. Man kan skala ner ett hus mycket för att det låta billigt men som i själva verket blir dyrare än det "dyrare" huset.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.