Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Första gångköpare behöver hjälp

 1. E
  Medlem · 1 inlägg

  erstr

  Medlem
  Hejsan!

  Jag och min sambo är på väg att köpta ett nytt hus men nu är det så många varningsklockor som rings så vi börjar bli lite oroliga om det verkligen är rätt. Eller om det bara är att vi är extra nojiga för att det är första gången vi ska köpa något. Så jag hoppas att ni som har koll på detta kan ge lite bra tips och råd.

  Vi har kollat på ett hus som är helt nybyggt, gjort av lättbetong och på 86 kvadratmeter. Detta hus har byggts av en väldigt liten firma som enligt allabolag.se och kreditupplysningen har väldigt dålig ekonomi och där det endast finns två ledamöter i styrelsen. Det visade sig efter lite mer eftersökning också att dessa två ledamöter även sitter med i ett annat bolag med nästan exakt identiskt namn, likadan hemsida och säljer samma hus. Skillnaden på ekonomin är att de omsätter betydligt mer men går också i förlust ekonomiskt.

  Detta gör att vi är lite osäkra på om detta är ett seriöst företag och med tanke på deras siffror så känns det som att de närsomhelst kan gå i konkurs och då kommer eventuella dolda fel inte kunna hamna på dem.

  Anledningen till att vi blev lite konfunderade kring detta hus och företag var att de inte ville göra en energideklaration utan dem tyckte att det räckte med en energiberäkning. Enligt lag måste väl säljaren göra en energideklaration? Vi frågade vår mäklare om detta men han sa att det "var ganska vanligt på nybyggen", är det något som ni vet stämmer? Jag kollade med en bekant till mig som är mäklare och han sa att det INTE var vanligt men att det händer och något som man kan avtala bort.

  En energideklaration kostar 2 000-4 000:- att göra vilket vi tycker då är lite märkligt att säljaren inte ville göra med tanke på att han var/är beredd att gå ner med 50 000:- i pris. Efter många turer fram och tillbaka så gick alltså säljaren med på att göra en energideklaration och något som ska göras här i dagarna.

  Det vi sedan upptäckte och anledningen vi tror att dem inte ville göra en energideklaration var att dem har installerat en frånluftsvärmepump (Nibe F 370) som man inte får installera i nybyggda hus. Enligt Nibe ska det huset ha en FLV som heter F 750. Kan det vara det som är anledningen och är det något som man ska tacka nej till huset på grund av (om de inte ersätter med korrekt men tror inte det kommer hända)?

  Slutbesiktning görs idag, däremot tog det väldigt lång tid för dem att hitta en besiktningsman men tillslut så fick dem tag på en som alltså gör den idag. En besiktningsman som kommer från samma ställe som byggherren trots att den orten är 30 mil från där huset står. Är det vanligt att man använder sig av en och samma besiktningsman (oavsett avstånd) eller kan man tänka sig att de kan vara polare? Vi hade velat vara med på slutbesiktningen men fick beskedet om tiden mindre än 24 timmar innan så var tyvärr omöjligt för oss att komma.

  Har vi rätt att vara oroliga eller är det bara att vi är alldeles för nojiga och tänker bara att det värsta ska hända?

  Hoppas ni kan ge lite goda råd till oss :).
   
 2. T
  Medlem · Sö · 3 157 inlägg

  TheGame

  Medlem
  Jag har inga svar men om ni går vidare så gör en egen besiktning också.
   
 3. P
  Medlem · Stockholm · 688 inlägg

  Per i Hamrånge

  Medlem
  Jag tror att det stämmer, dvs att de inte uppfyller bygglovshandlingarna avseende husets energiförbrukning. Den pumpen de installerat har inte tillräckligt effektiv värmeåtervinning. Skälet att de gjort detta är troligen att den kostar ca hälften så mycket som 750:an.

  Detta bör visa sig vid slutbesiktningen. Ni bör inte köpa ett hus utan slutbesked.

  Nästa risk är väl firman i sig. Lär ju vara stor risk att de lägger ned, och då har ni ingen motpart att vända er till med garantiproblem och en hel del annat som kan dyka upp.
   
 4. useless
  Lök. · Gävleborg · 27 261 inlägg
  Det känns som att det finns en del varningsklockor kring firman och besiktningsmannen.
   
 5. S
  Medlem · 1 685 inlägg
  370P är i sig beprövad och bra. Räcker gott och väl till det lilla huset. Vi har en 360P (föregångaren) i ett 1 1/2 plan i Stockholm. 180kvm + 15kvm förråd (24cm isolering i väggar och 30cm i väggar) + 2 tonårsdöttrar. Förbrukar ca 17000kWh. Byggt 2006.

  Men nya regler gör nog ev att den inte är tillräckligt snål idag ändå.

  Men i övrigt ringer nog klockorna här också. Firmor med dålig ekonomi som bygger på spekulation låter som en dålig kombination (lär ha tagit en del genvägar)

  Ordentlig besiktningsman/byggnadsingenjör som gör en grundlig ”Jordabalksbesiktning” rekommenderas. Lär kosta lite mer än en vanligt besiktning men kan nog vara
   
 6. Hemmakatten
  Medlem · 12 266 inlägg
  Kolla om firman har en ansvarsförsäkring som gäller 10 år framåt och om det finns en dolda fel-försäkring. Begär kopia på försäkringsbreven och ring försäkringsbolagen.

  Gör definitivt en egen, utökad besiktning som även täcker el, VVS och tak. Lita inte på byggarens besiktningsmän.

  Kolla med kommun om bygglov, slutbesked mm. Kolla med Lantmäteriet om servitut, tomtgränser och ev. samfälligheter.
   
  Redigerat 18 dec 2019 14:31
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.