Byggahus.se

Först byggfel och dolda fel, sen avsaknad av bygglov/slutbesked... Vad kan vi kräva för ersättning?

 1. D
  Medlem · 1 inlägg

  DoktornErik

  Medlem
  Hej!
  Varning för långt inlägg men skulle behöva lite hjälp att reda ut vad vi kan kräva av säljarna till vårat hus köpt i slutet av 2019.

  Bakgrund: Jag och min fru köpte ett relativt dyrt sutteränghus i mellersta Sverige i slutet av 2019. Huset byggdes 2015. Besiktningsprotokoll var utan anmärkning och vi ville ha ett relativt nytt hus för att slippa stå med större renoveringar pga tidskrävande jobb och barn. Men strax efter inflytt uppmärksammas en del större fel som behöver åtgärdas. Efter mycket om och men så får vi en större ersättning från byggfelsförsäkringen samt en resterande liten ersättning från dolda fel-försäkringen som täcker omdränering samt nytt garage. Själva byggentreprenören och säljarna går helt utan "straff" och har varit oerhört ohjälpsamma i processen (likaså besiktningsbolag och mäklare). Vi misstänker dessutom att säljarna bland annat målat över fuktfläckar i ett rum inför försäljningen. I efterhand får vi också reda på att säljarna har fått göra om ett helt badrum, vilket inte nämnts till oss som köpare.

  Då var dränerings- och garageproblemet ordnat och vi ändå är helt ok nöjda då försäkringarna stått för det mesta ekonomiska (inte helt nöjda då vi behövt lägga mycket av våran egna tid på detta, bo i ett hus med byggarbetsplats runtom under lång tid, själva behöva återställa rabatter och gräsytor samt ett själva uppleva ett depressivt tillstånd under längre tid).

  Lagom i tid (våren 2021) tills allt är klart så vill vi börja bygga ett förråd på tomten. Vi skickar in en attefallsanmälan till kommunen som efter någon månad återkommer om att det inte finns något slutbesked på huset då det saknas bygglov för markplanering och stödmurar på tomten samt att flera punkter inte är avklarade som krävdes för att erhålla slutbesked. Föregående ägare fick ett interimistiskt slutbesked under ett halvår med flera punkter att utföra, bland annat radonmätning, OVK-protokoll, brandvarnare, markplanering etc. Och enligt kommunen så är detta nu våran problem då det är vi som står som ägare (man kan ju också fundera över hur kommunen kan bara låta tiden gå efter att de inte fått in komplettering avseende slutbeskedet). Kan nämnas direkt att vi inte har någon undersökningsplikt avseende exv bygglov och också tar för givet att det finns slutbesked på huset då föregående ägare bott i huset i över 4 år. I frågelistan från försäljningen så har säljarna skrivit JA på frågan om det finns giltiga bygglov och NEJ på frågan om det finns eventuella påpekande eller utfärdande av föreläggande från myndigheter.

  Direkt när detta uppdagades så skickade vi ett nytt reklamationsbrev till säljarna (vilket även gjordes vid de första felen) där vi informerade om situationen och att vi kommer återkomma med krav på ersättning. Får svar från båda säljarna (de har gått isär) att de mottagit reklamationen.

  Vi börjar beta av listan från kommunen (en del går snabbt). Vi är även på besök hos kommunen där stödmurarna på tomten diskuteras. De är inte nöjda med höjder och placeringar av dessa, men vi kommer överens om lite nya höjder etc. Ett större problem är 2 m höga L-stöd som är placerade ca 2 meter från en sovrumsfönster, vilket inte är okej avseende ljusinsläpp/utsikt till/från sovrummet (märkliga regler, men det är en annan diskussion). Detta rum används främst av oss som gästrum/lego/träningsrum, så efter lite diskussioner med kommunen fram och tillbaka så kan vi få ändra planritning och "döpa om" sovrummet till hobbyrum (och man får då inte sova där...) och vi slipper utföra stora och dyra förändringar avseende den stödmuren. Avseende två andra stödmurar så sänks dessa, nya "topplock" sätts på och murarna målas om för att måla över "skadorna" från sänkningen. Detta gör vi själva, vilket kanska tar ca 20-30 h (borde kanske låtit någon annan göra det för att på så sätt ha en faktura att visa upp, men då vi inte är säkra på att få någon ersättning från säljarna så ville inte stå med ännu större kostnader själva).

  Sammanfattningsvis så har vi nu gjort alla punkter på kommunens lista, vi har bara ett mindre staket på en av murarna att göra klart innan vi skickar in kontrollplanen för att då kunna få godkänt slutbesked och allt ska då vara klart (för denna gången...)! Vi undrar nu vad vi kan kräva från säljarna, vg se listan nedan:

  - Bygglovsavgift: ca 6000 kr
  - Nya mark- och planritningar: ca 3500 kr
  - Sanktionsavgift på murar: ca 5000 kr
  - Värdeminskning på fastighet som gått från 4 sovrum till 3 sovrum (+ ett hobbyrum): ??? kr. Medför detta en värdeminskning, eller hur ska vi tänka? Kontakta en mäklare som får göra ett utlåtande av föregående planlösning jämfört med nuvarande?
  - Ändringar av stödmurar: ??? kr. Våran egen arbetsinsats motsvarande ca 20-30 h. Kan man på något bra sätt omvandla detta till en summa som vi kan kräva?
  - Mental sveda och värk: ??? kr.

  Säljarna har som sagt stått helt utan mentalt och ekonomiskt lidande i detta, vilket vi tycker känns helt fel. Dels har då fått bra betalt för sitt f.d. hus, men de har också ljugit både muntligt och skriftligt samt ev målat över tidigare fuktfläckar i garaget. Men om vi bara kan kräva dem på ca 15 000 kr så får det bli så, men vill gärna höra era duktiga åsikter kring det andra.

  Tacksam för era tankar och åsikter!
   
 2. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 3 130 inlägg
  Bygglovsavgift: ca 6000 kr Det ska ni ta upp.
  - Nya mark- och planritningar: ca 3500 kr Det ska ni ta upp.
  - Sanktionsavgift på murar: ca 5000 kr
  - Värdeminskning på fastighet som gått från 4 sovrum till 3 sovrum (+ ett hobbyrum): ??? kr. Medför detta en värdeminskning, eller hur ska vi tänka? Kontakta en mäklare som får göra ett utlåtande av föregående planlösning jämfört med nuvarande? Det kan ni glömma, men kanske kan formulera det på ett mer begåvat sätt, tex en offert för att bygga om så ni har 4 rum.
  - Ändringar av stödmurar: ??? kr. Våran egen arbetsinsats motsvarande ca 20-30 h. Kan man på något bra sätt omvandla detta till en summa som vi kan kräva? Samma här, ta in en offert på ved det skulle kostat.
  - Mental sveda och värk: ??? kr. Tyvärr, glöm det.

  Jag tycker sen ni ska slå på en 100K på det hela så stollarna/bedragarna förstår att ni menar allvar.

  Ni har en rejäl uppförsbacke, men jag önskar er ändå lycka till.

  /W
   
 3. PeterDittmerJurist
  Medlem · Norrtälje · 59 inlägg

  PeterDittmerJurist

  Medlem
  Håller i stort med @Workingclasshero. Tycker ändå att ni ska prata med mäklare om sovrummet/hobbyrummet. Får ni någon att skriva intyg på att marknadsvärdet sjunkit så finns det bra kausalitet med bygglovet. Sedan får man, som alltid, vara inställd på att det kan sluta i förlikning och då skadar det inte att ha ett högre belopp att utgå från.
   
 4. TEkman
  Medlem · 7 inlägg

  TEkman

  Medlem
  Först vill jag säga att ni är oerhört starka som lyckas ta er igenom detta utan att bryta ihop. NI har råkat ut för ett ofattbart antal fuskare, lögnare och inkompetenta personer. Det som talar till er fördel är att det är ett solklart fall av bedrägeri. Säljaren har medvetet sålt ett enda stort fuskbygge.

  Mitt råd. Anlita en advokat. Tillsammans räknar ni ut en rimligt belopp som ni vill ha vid en förlikning samt ett belopp att ha i en stämningsansökan. Ni formulerar även en polisanmälan för bedrägeri.

  Nu är det dags att ta ett beslut. Vill ni "ha rätt" (polisanmälan, stämning, jobbet som följer att få en laglig upprättelse) eller räcker det att bara "få rätt" (förlikning utan mer jobb/stämning/polisanmälan)?

  Jag skulle förorda det senare. Genom att advokaten kontaktar säljaren och upplyser dem om er stämningsansökan, polisanmälan samt begär ett förlikningsbelopp så ska det nog lösa sig utan rättegångar.

  Lycka till och uppdatera oss om hur det går.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.