Förslag placering rabatter

157 läst  2 svar

 1. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 13
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20190310_184929.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20190310-184819_Maps.jpg
  Hej!
  Vill göra trädgården på Torpet lite mysigare.

  Gräsklipparen Nisse (från Husqvarna) sköter gräset. Rabatter måste alltså vara omgärdade av stenar som håller honom borta från växterna.

  Vi bor 30 mil bort och vill inte hålla på och rensa rabatter när vi är där. Trädgården ligger i zon 5 och måste klara sig utan bevattning eftersom vi kan vara borta därifrån uppemot en månad i taget.

  Tar tacksamt emot en skiss med förslag på placering av några rabatter/ buskar/ träd och lite förslag på växter.

  Mvh Åsa
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20180815_114634.jpg

  Dasset i hörnan mot kohagen. Gärdsgård sedan i somras.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20180815_114537.jpg

  Uteplats i söderläge
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20180501_122316.jpg

  Stängsel numera ersatt av gärdsgård.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20180501_122200.jpg

  Gästhus och lekstuga. Björken föll i höstas.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20170909_121126.jpg

  Uteplatsen och dasset

  Tomten är ca 1500 m2.
   
  Redigerat 10 mar 18:51
 2. Cajsa Lundin
  Trädgårdsdesigner · Nivå 8
  Hej!

  Skisser ingår inte här, men kan ge växtförslag.

  Växter behöver vatten, så är det bara. Stora träd och buskar som är väletablerade klarar sig längre i torrperioder.
  Även om ni väljer torktåliga växter krävs etableringsbevattning, dvs de två första säsongerna måste man hälpa växten på traven på rätt sätt. Dvs inte duttvattna, utan vattna mycket vid varje tillfälle, och låta torka upp uppifrån så man stimulerar rötterna att söka sig neråt där de snabbare blir självförsörjande. Bevattningssäckar och/eller annat bevattningssystem kan vara smart.

  Gör inte små och utspridda "öar", utan använd växter i större sjok för funktion, t. ex. som avdelare mellan olika områden, blickfång inifrån och från/vid sittplatser, vindskydd, insynsskydd eller för perspektiv på längre håll. Intill entréstråk och huvudsittplaser, dvs där man ser växterna ofta och på nära håll kan ni satsa på mer rabattliknande plantering (fler olika perenner och vårlökar). På en lantlig plats passar friväxande häckar, bersåer osv, men en klippt häck kan utgöra väggar och bona om t. ex en blåsig sittplats, och kompletteras med plantering för fröjd för ögat.

  Bukettapel är buske med både doftande vårblom, fina höstfrukter (dekoration) och orange höstfärg och vackert lite grövre grenverk (ingen risbuske), den kan både klippas/formas (häck) och lämnas friväxande (buskage eller solitär), zon 5 och blir drygt 1,5 m hög och bred. Den finns även som litet träd på stam. Tork- och översvämningstålig i perioder (efter etablering).

  Titta även på ginnalalönn, svartaronia, slånaronia, smällspirea (som finns i flera bladfärger), smultronschersmin, syrénhortensia till buskage och solitärer.

  Träd: näverhägg, 'Honey' E, purpurapel 'Rubin, japansk rönn 'Carmencita' är några förslag med flera värden.

  Något vintergrönt är också trevligt: någon av bergtallarna, hybrididegran (finns några för zon 5) är fin om ni vill ha något formklippt som klot till exempel,

  För att få det lättskött gör ni en bas av med marktäckande perenner runt buskarna som: jättedaggkåpa, nävor, funkior, kantnepeta 'Blue Wonder', bergnepeta 'Linghem', skuggröna, blodtopp 'Tanna', silverfryle, revande smultron...

  Det kanske vore en idé att ta dit en designer för konsultation på plats, eller växtförslag med planteringsplan. Kolla på Svenska Trädgårdsdesigners hemsida om du hittar någon i närområdet.

  Man är bäst på det område man jobbar i, jag kan inte riktigt vilka perenner som passar zon 5. (alla buskar och träd funkar). Vet inte heller vad ni har för jordmån och eventuella vilda djur. Ett gott råd är att åka till en bra handelsträdgård intill torpet, där finns växter som passar området, plus att ni kan rådfråga.

  Lycka till!
   
  • Laddar…
 3. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 13
  Tusen tack för alla råd!!!
  Det finns en plantskola i närheten, ska ta mig dit och kolla om de vet nån som kan rita en skiss åt oss.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: