Byggahus.se

Förslag på placering av farstukvist

 1. Martin_B
  Bannad · 3 375 inlägg
  Nej precis, det är ju riktigt. Bygganmälan gäller för toalett. Dock blir ju kraven desamma med handikappanpassning osv.

  Men eftersom de vill bygga toalett p.g.a eller i samband med tillbyggnaden, så är det ju bygglov som gäller för allt, smidigast så. Man söker alltså ett bygglov för tillbyggnaden och inkluderar toaletten i samma bygglovsansökan. Då behöver man inte lämna in någon separat bygganmälan.
  Men visst kan man lämna in 2 olika om man vill krångla till det :)
   
 2. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  ok lutar mot att vi skiter i att bygga ny entré och toalett, vi har inte råd.
   
 3. Martin_B
  Bannad · 3 375 inlägg
  Nej det är ju tyvärr så. Det börjar med en ganska enkel idé till en rimlig kostnad, men sedan kommer alla bestämmelser och allt vad det nu är och sätter käppar i hjulen för en.

  Vi ville också bara bygga ut en liten hall, bara så man kan få plats med några garderober osv. så man har utrymme för ytterkläder och skor osv., men då kom kraven från kommunen. Slutade med att vi fick ändra planerna till att bygga till mer än halva bottenplattan för att kommunen skulle bli nöjd och godkänna (blev ju så mycket p.g.a krav på dusch och handikappanpassad toalett på bottenvåning.
  Men visst blev ritningen helt underbar så planlösningen blev ju fantastisk.

  Så kostar det ju därefter också :D ...fast vi får ju igen det ifall vi säljer.

  Tänk på en sak bara. Börja inte bara bygga till utan bygglov. Som sagt, kommunerna har börjat att jämföra satellitbilder med ganska hög upplösning, så de ser direkt om något har tillkommit. De ser något så litet som ett takfönster. Jag har själv tittat i kommunens arkiv på dessa bilder, och de är många. Vissa år har man tagit flera serier under samma år. Så jag gissar på att de har stenkoll.
  Och åker ni dit på det så blir det extremt dyrt..., plus att ni förmodligen får riva därtill... inte roligt.

  Lycka till hur ni än gör!
   
  • Laddar…
 4. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  Hej, tack för all info :) Vi skulle aldrig bygga något utan bygglov, hade bara ingen koll på att det krävdes bygganmälan för en 1x1,2 m stor wc i befintlig byggnad och att de då kan kräva wc och dusch. Vi har inga sovrum på entréplanet så dusch känns bara märkligt där. Tycker också att det är märkligt att inga av grannarna (som alla har samma husgrund) inte har någon wc på entréplanet, men däremot har de en farstukvist, borde inte Stockholms kommun tvingat dem att bygga en WC då? Vi kommer att bygga på ett rum på övervåningen, göra anmälan om toalett i den storlek vi har tänkt oss och så får vi se. Utbyggnaden av entrén är inget måste och kan tas senare.Det finns ingen plats för en 1,7x 1,9 kvm stort badrum på vårt entréplan utan att vi bygger ut huset och det kan väl inte kommunen kräva av en privatperson?
   
 5. Martin_B
  Bannad · 3 375 inlägg
  Det beror på när de byggde sina farstukvistar. Om de gjorde det före dessa relativt nya regler och krav, så har du svaret där. Om de gjorde det efter de nya reglerna har stiftats, så kan det ju vara så att man anser att tillbyggnaden är ett såpass litet ingrepp, att de inte kräver någon ändring.
  Men just av den anledningen är det ju inte fel att ni ringer och bara hör med kommunen. De kanske menar att det är lugnt, inget handikappanpassat krävs. Det är värt ett försök, ett samtal kostar ju inte mer än några minuter av ens liv.

  Jag undrar om de inte kan kräva saker och ting ändå. Jag är inte säker. Kolla upp det först innan ni ritar för mycket.

  Det är precis det de kan, och som de gör. Helt sjukt, jag håller med dig. Jag åkte på samma skit. De var stenhårda. Sådana är reglerna idag, tyvärr.

  Men återigen, allt är en bedömningsfråga. Och det beror helt och hållet på vad det är för personer som handlägger ditt ärende osv. Det som tillåts i en kommun, tack vare att handläggarna tolkar på ett visst sätt, tillåts inte alls i en annan kommun, då de tolkar allt så jäkla strikt... osv.

  Det finns idag inga riktlinjer som baseras på ytor och siffror så man med lätthet hade kunnat säga exempelvis att "Om ditt hus är X och Y stort, och du planerar att bygga ut X antal kvadratmeter, så gäller A, annars gäller B" osv. osv.
  Utan allt är så jäkla svävande. Läs de paragraferna så märker du. Allt är upp till tolkning!

  Konstigt sen då när det byggs mycket mindre än önskvärt...
   
  • Laddar…
 6. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  Tack så himla mycket för din hjälp. Ska ringa till kommunen och höra. :)
   
  • Laddar…
 7. Martin_B
  Bannad · 3 375 inlägg
  Återkom gärna med hur de ställer sig till detta. Intressant för statistikens skull :)
   
  • Laddar…
 8. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  Ha ha lovar...vår arkitekt har sagt att hon redan skissat på ett förslag som fyller deras krav...jobbigt för budgeten dock...hade tänkt lyxa till det på den lilla toaletten så det blir att tänka om där ;P Ringer kommunen imorgon, oklart om de kommer att kunna ge besked.
   
 9. Martin_B
  Bannad · 3 375 inlägg
  Fråga efter en bygglovshandläggare, då de är mycket mer insatta än assistenterna. Dock är bygglovshandläggarna svårare att få tag på, är ofta på möten och platsbesök osv. Men som sagt, man får prova. Har du tur får du svar redan imorgon.

  Se också till att ha alla uppgifter till hands, som de kan komma fråga efter.
  Som exempelvis: Fastighetsbeteckning, befintlig boarea/biarea, planerad area för tillbyggnad, eventuella nivåskillnader (tror inte man får ha nivåskillnader alls såvida man inte kan påvisa att man kan installera rullstolsramp osv.), planerad area för toalett, husets byggår, eventuell k-märkning/skydd, med mera...
  Allt sådant där kan ju spela in.
  Och ge så ärliga uppgifter som möjligt, för annars riskerar du få fel svar som du sedan baserar dina ritningar på, så får du bara tillbaka de med posten ändå och ni får ändra/komplettera osv.

  Så var förberedd med uppgifter. Det gillar de :)
   
  • Laddar…
 10. L
  Medlem · Västra Götaland · 1 062 inlägg

  Lane

  Medlem
  kan ni inte göra en Attefall-tillbyggnad? max 15 kvm boyta och inget bygglov utan endast bygganmälan. Könner flera som gjort och ingen har åkt på att anpassa befintligt hus.
   
 11. Juliecorn
  Medlem · 90 inlägg

  Juliecorn

  Medlem
  Tyvärr gäller inte de reglerna för vårt hus som är del av Stockholms trädgårdsstäder och därmed av särskilt intresse... eller dylikt
   
 12. L
  Medlem · Västra Götaland · 1 062 inlägg

  Lane

  Medlem
  ok men det kan ju vara för er fördel, att anpassa kanske blir för stort ingrepp på huset.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.