Byggahus.se

Förslag kontrakt

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Hej!

  Jag har precis köpt hus och kommit överens med säljaren som bor utomlands att han får ha sina grejer kvar i ett förråd tills han reser hem och kan lasta allt i en container och ta det med sig.

  Vi funderar kring att skriva ett visstidshyresavtal mellan oss och ha 0 kr i hyra. Får man göra så?

  Både parter vill ha något som är tydligt och bindande men ingen av oss känner att det behöver vara pengar inblandade
   
 2. D
  Medlem · Nivå 20
  Det behövs väl inget hyresavtal. Skriv bara in i kontraktet att säljaren har tillgång till utrymmet fram till ett visst datum. Lämpligen vad som händer efter det om prylarna inte är borta.
   
 3. B
  Medlem Nivå 1
  Då kan jag tillägga att försäljningen skede utan mäklare och kontraktet har ingen sådan klausul.
   
 4. D
  Medlem · Nivå 20
  Det är nog ingen nackdel att ett sådant avtal ligger på sidan av.
   
 5. B
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaren, det uppskattas!

  Min största fundering är om det bli giltigt om man skriver in 0kr eller om man ska hantera det på något annat sätt.
   
 6. M
  Medlem · Nivå 8
  Det kan nog vara bra att reglera ansvarsfrågan om det t.ex. skulle bli inbrott, brand-, vatten- eller annan skada på hans saker. Med andra ord kan det vara bra att sätta på pränt att du inte har något som helst ansvar för hans saker.
  Det är kanske lite långsökt att hans saker skulle orsaka skada på förrådet, men om det finns något som kan börja läcka, orsaka brand etc. så bör han ha betalningsansvar (och försäkring) för eventuell skada.
   
 7. B
  Medlem Nivå 1
   
 8. Bästa svaret

  B
  Medlem · Nivå 19
  Ni kan ju skriva 1 kr i hyra om det känns säkrare.

  Du bör kanske fundera på om du inte borde ha depositionsavgift som återbetalas när förrådet är tömt. Det beloppet kan ju vara bra att ha om föremålen aldrig blir hämtade, t.ex. för att säljaren avlider och arvingarna inte bryr sig om föremålen. Då kan man ju sätta beloppet så att det täcker kostnaderna för dig att frakta bort dem.
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Ett hyreskontrakt måste vara på någon form av belopp, annars är det inte ett hyrekontrakt. Så minst 1 kr i hyra. Sedan bör man kanske undersöka hyresjuridiken lite. Iallfall om det gäller hyra av bostad, så måste du som hyresvärd säga upp ett hyresavtal, även om det är tidsbegränsat, annars förnyas det automatiskt. Vet inte om detta gäller även andra hyresformer, som förråd.

  Och som sagt, se till att ha någon skriftlig reglering av hur du kan göra om prylarna aldrig hämtas, deposition låter som en bra lösning.
   
 10. B
  Medlem Nivå 1
  Bra svar allihopa! Jag kommer köra med en låg hyra och försöka med en depositionsavgift.