Byggahus.se

Förseningsvite

 1. V
  Medlem · skåne · 3 inlägg

  viqs

  Medlem
  En fuskbyggare har just renoverat mit badrum. Han gjorde många fel (bakfall, golvbrunnar monterat fel etc.), och nekade först, att det var hans fel, men sen har han 2 gångar forsökt åtgärde en del av felen, men enligt besiktningsmannen inte på rätt sät.
  Enligt kontrakten skulle han varit klar d. 11 augusti, men han hollt på intill d.25 november. I kontrakten är avtalat förseningsvite:"Dröjsmål på entreprenörens sida ska kosta 500kr per dag". Gäller dette också mens han åtgärder sina fel? Han dröjde över 2 månder med at fixa et bakfall! Och fixade det enddå inte korrekt.
  mvh Victoria
   
 2. N
  Medlem · stockholm · 3 437 inlägg

  Noseone

  Medlem
  Han är ju inte klar så då skall ju vite utgå.
   
 3. Mikael_L
  Medlem · 40 043 inlägg
  Så minst 30.000:- uppgår vitet till.
  (Beroende på om det är arbetsdagar eller kalenderdagar vitet räknas på)

  Har du betalt allt så kan du (ska du) kräva tillbaka vitet. Men vägrar han betala igen något har du troligen en jobbig uppförsbacke, då det måste gå genom kronofogde och ev tingsrätt osv. Och är han insolvent får du ändå inget.

  Det bästa är om du inte betalt (allt) ännu, håll då inne med pengarna.

  Börja också direkt nu att samla ihop all fakta i ärendet.
  All mail, brev, kontrakt, smålappar, besiktningsmännens utlåtanden osv osv.
  Börja också skriva en dagbok nu genast, där du antecknar allt du minns, typ när första kontakten togs och vad som sades då, och fortsätt så allteftersom.
  Viktigaste punkterna är datum när kontakt gjordes, beställning gjordes,när han tyckte han var klar, när besiktningsmännen kollade och sånt.
  Samt vad som har sagts er emellan.
  Och from idag antecknar du allt i dagboken, datum+tid och vad som sagts eller hänt.

  Bara utifall att det kommer upp i rätten.

  Var ärlig och lugn, det vinner du troligen på. I alla fall ifall du har pengar innehållna.
   
 4. V
  Medlem · skåne · 3 inlägg

  viqs

  Medlem
  Tack så mycket Noseone och Gudfader :)
  Kann ni rekommandera non bra advokat med erfarenhet inomför byggbranchen?
  Fuskbyggaren har get mig et kvalitetsdokument, som är daterat innan han försökta årgärde sina fel. Det är förmodligen et problem om jag ska sälja lägenheten senare. Och vad om han går konkurs? Täcker då hans försäkring om det blir problem - till eksempel fuktskade?
  mvh
  Victoria
   
 5. Glufsglufs
  Medlem · Uppsala · 4 771 inlägg

  Glufsglufs

  Medlem
  Men...vilket datum tyckte han sig vara färdig för besiktning? Det kan nog vara så att om man är klar så att det kan besiktas så är det slutdatum och sen har man en viss tid på sig att åtgärda ev anmärkningar och då går inte de dagarna in under vitet. Kan vara bra att kolla det innan du börjar bråka.
  Tex, om byggaren blivit färdig så att det är "användbart" utrymme och besiktning sker tex den 11 aug och det blir sen anmärkningar som drar ut på tiden så gäller nog inte vitet fast han håller på till november. Skulle byggaren slutdatum samt besiktning vara tex 21 aug så handlar det om 10 dgr vite (beroende på om helger räknas) men sen då beroende på vad besiktningsman skrivit i sina papper om när anmärkningar ska vara utförda osv samt om vite finns om det övergår den tiden också måste du kolla ordentligt.
  Det är inte så lätt som alla tror, att ett visst datum är helt "magiskt" då tid för åtgärder av besiktningsanmärkningar säkerligen inte ligger under vitesförfarandet.

  Finns nog säkert någon här som har mer ingående koll på detta men altt beror på exakt vad kontraktet säger samt när besiktning skedde osv osv osv.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.