Byggahus.se

Försening

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Hej alla glada!
  Vi börjar misstänka att vårt hus inte blir färdigt,till utsatt datum i kontraktet.
  Vad ska man göra eller begära för ersättning?Finns det något standard belopp
  per vecka eller så?
  Tacksam för svar! :)
   
 2. C
  Medlem Nivå 6

  Re: Försening

  Det är helt beroende på vad det står i kontraktet vad gäller ersättningens form och storlek vid försenat avlämnande.

  Finns det angivet ett visst vitesbelopp per påbörjad vecka så är det detta belopp du skall kräva. Tiden räknas från den tidpunkt tillträde överenskommits och fram till den tidpunkt entreprenaden överlämnats i anslutning till godkänd slutbesiktning. Vitet utgår även om du inte haft några extra kostnader till följd av förseningen.

  Fins inget vite avtalat skall du begära skadestånd motsvarande de faktiska kostnader du kan visa att du haft till följd av förseningen. Detta alternativ är standard i både ABS 95 och ABS 05/konsumenttjänstlagen. Du skall alltså då visa kvitton på de extra kostnader du haft t.ex. dubbla flyttkostnader, extra hyreskostnader m.m.
  Något "standardbelopp" finns således inte.

  Vidare skall du naturligtvis inte betala sista lyftet (minst 10 % av kontraktssumman) förrän godkänd slutbesiktning skrtt.
   
 3. O
  Medlem Nivå 1

  Re: Försening

  Byggföretagen bryr sig inte om det blir försenat. De faktiska kostnaderna för dig blir små summor i sammanhanget. Starta förhandla omedelbart. Vi hade avtal om 5.000 kr/försenad vecka. Det var alldeles för lite för att de skulle bry sig. Dock var det dubbelt så mycket som var sagt från början. Det gjorde dessutom att vårt hus blev färdigt före grannens, som inte hade något vite alls.

  Jag tycker inte heller att du ska vara nöjd med att få betalt fram till godkänd slutbesiktning. Vi fick en godkänd besiktning i september, men har fortfarande fel som ska rätttas till.

  Mitt förslag är: 7.500 kr/vecka fram till godkänd slutbesiktning
  2.500 kr/vecka fram till "nollat" protokoll.

  Du ska dessutom begära att få pengar varje vecka.