Byggahus.se

Försenad fakturering ger inget ROT-avdrag?

 1. M
  Medlem · Skåne · 5 inlägg

  Maglarpsbo

  Medlem
  jag hade ett avtal, där motparten skulle kontakta elmontör för installation av kommunalt VA och byte av eltavla. OK!
  arbeten påbörjades under maj 2010 - och slutfördes i november samma år .....
  i tillägg och av praktiska skäl, fick samma elmontör även uppdrag att installera utomhusbelysning samt diverse mindre installationer efter byggnationens slutförande. dessa tilläggsarbeten slutfördes juni 2011.

  felaktig faktura, som saknade överenskommet ROT-avdrag med byggaren, mottogs i sept 2011 - som returnerades för rättelse ......

  jag hade reserverat belopp för uppkommet ROT-avdrag under år 2010 - men inte motsvarande belopp under år 2011!

  därför kräver elmontören mig på "restbelopp". som jag inte anser mig vara orsak till!
  jag hade ingen kontroll över kostnaden eller elmontörens administration!
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 47 701 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Jag har funderat lite på den situationen. Oftast innehåller ju avtal/ offerter med hantverkare en formulering om att i den händelse ROT avdraget av någon anledning inte godkänns så är beställaren skyldig att betala den summan till hantverkaren. En helt rimlig regel. Man tänker sig ju då situationer där avslaget beror på ex. att hela avdraget redan nyttjats.

  Men situationer som den TS beskriver hamnar ju i en gråzon, avdraget underkänns pga. brister som hantverkaren ansvarar för, inte fakturerat i tid. Tveksamt vad som gäller.

  Men jag misstänker att det är du som beställare som borde ligga på och se till att avdraget sker på rätt sätt och i rätt tid.
   
 3. M
  Medlem · Skåne · 5 inlägg

  Maglarpsbo

  Medlem
  Jag vet att måttstocken är min eget utnyttjande, men jag har överklagat till Förvaltningsdomstolen i alla fall - samt begärt in specifikation på utfört arbete av elmontören, som jag ännu saknar!
  Vet inte om det finns prejudikat?
   
 4. NetNut
  Medlem · skåne · 1 163 inlägg

  NetNut

  Medlem
  Om orsaken beror på elmontörens långsamma pappershantering tycker jag inte du skall behöva betala för detta. Har du skött dina åtaganden i tid enligt avtal så tycker jag han har sig själv att skylla....
   
 5. L
  Medlem · Huddinge · 6 inlägg

  lampan777

  Medlem
  Känns spontant som att det inte ska vara dit ansvar.
  Tyvärr så tar ju hantverkare alltför ofta inte hänsyn till det.

  Jag skulle stå på mig om jag vore du.
   
 6. Misse
  Medlem · Västra Götaland · 1 072 inlägg

  Misse

  Medlem
  Jag har hört att det avgörande är när man betalar fakturan. Håller tummarna för att det ordnar sig för dig dock. Uppdatera oss gärna!
   
 7. mycke_nu
  Medlem · Gotland, Sudret · 12 284 inlägg

  mycke_nu

  Medlem
  Arbetet måste ha betalats under 2010 för att få avdrag det året. Det gäller att driva på entreprenören så att man får en faktura i tid. Har TS beställt mer arbeten att utföras 2011 istället för att be om en faktura är det nog tyvärr kört.

  Sedan skall entreprenören i sin tur begära utbetalning från Skatteverket innan den 1 feb påföljande år. Missar dom detta får dom dock rimligen skylla sig själva.
   
 8. A
  Medlem · Stockholm · 7 inlägg

  Akvelina

  Medlem
  Hos Förvaltningsrätten kommer du nog tyvärr inte ha någon framgång, de kommer inte acceptera att rotavdraget hänförs till 2010 trots att betalning skett först mot slutet av 2011.

  Din enda chans är i så fall att kräva att hantverkaren står för det uteblivna rotavdraget, men då är det Tingsrätten du får vända dig till om ni inte kan komma överens på annat sätt. Det riskerar dock att bli dyrt eftersom du då får stå motpartens processkostnader om du förlorar.

  Din chans att få rätt beror ju som sagts ovan på vad det står i avtalet eller offerten. Står det inget specifikt om att arbetet ska utföras och faktureras under 2010, och du inte heller varit på hantverkaren och begärt att få betala innan året var slut så kan det kanske bli svårt för dig att få rätt.

  Ett alternativ är ju att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, det är ju gratis men sen vet man inte heller om hantverkaren bryr sig om att följa deras beslut om du skulle få rätt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.