Byggahus.se

Försäkringsbolaget vs Hantverkarens garanti för badrumsrenovering ?

 1. S
  Medlem · Nivå 6
  Blir lite konfunderad. Om det i framtiden blir en fuktskada i badrummet och du har kvalitetsdokument som intygar att det är byggt på korrekt sätt, hur fördelar sig ansvaret mellan försäkringsbolaget och byggaren ?

  Säg att byggaren gick i konkurs efter 1-2 år. Då finns inte deras 10-åriga ansvarsgaranti kvar eller någon annan garanti. Kommer försäkringsbolaget då att ta ärendet bara det att ersättningen skulle bli lägre eller hur fungerar det ?
   
 2. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Kan inte svaret, men borde inte ansvarsförsäkringen gälla?

  Byggaren gjorde badrummet och den ansvarsförsäkring som fanns då borde rimligtvis, enligt mig, fortsätta att gälla i tio år från utförandet. I annat fall skulle ju ingen våga anlita en liten firma som riskerar att gå i konkurs oftare än stora firmor.

  Men, detta är mer tyckande, inte vetande.
   
 3. D
  Medlem Nivå 6
  Skulle gissa så länge man har försäkring som täcker badrummet så borde ju försäkringsbolaget gå in. Vet inte om det är vanligt att det missas men är ju skillnad mellan försäkring man har om man bor i hyreslägenhet eller brf.
  Sedan så blir nog ersättningen annorlunda försäkringsbolaget gör ju åldersavdrag med mera medans jag gissar att garantin mer gör man får likvärdig produkt.

  Kanske petig men gäller ju också att byggaren har ansvarsförsäkring. Nog inte vanligt men var ju husbyggare som hade förfalskat försäkringsintyget så husbygget hade ingen försäkring. Finns nog en del oseriösa badrumsbolag som det nog har hänt också.
   
 4. S
  Medlem · Nivå 6
  Jag får ringa min hemförsäkring och fråga vad som gäller. För precis som någon skrev innan så skulle man ju aldrig våga anlita ett relativt nytt bolag annars.
   
 5. F
  Byggveteran · Nivå 17
  En sak att tänka på är ju också att våtrumsintyget inte är värt något om det visar sig att det faktiskt inte är fackmässigt utfört. Förutsatt att då entreprenören inte finns kvar eller att garantitiden gått ut.

  Många tror att man kan vara helt lugn bara man får ett papper. Där är många badrum med blanka våtrumsintyg samt säker vatten intyg som inte är fackmässigt utförda.

  Ett exempel är ju om du köper ett hus eller brf med ett 6-7 år gammalt badrum där papper finns. Det är tyvärr inte på något sätt en garanti för att badrummet är korrekt utfört på alla punkter. Skulle en skada uppstå kan ändå försäkringsbolaget vägra ersättning om skadan beror på en felaktig installation.
   
 6. S
  Medlem · Nivå 6
  Det är det som är dilemmat. Så hur ska man veta att man anlitar någon som inte bara snackar fint vid offertbesöket och erbjuder våtrumsintyg ? Man får ju ändå ta omdömen på offerta, reco, google, eniro etc med en nypa salt men det finns ju ingenting annat att gå på. Täcker inte bolagets ansvarsförsäkring ett fel som beror på ej fackmannamässigt hantverk om man också fått kvalitetsdokument ?
   
 7. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Det är ju svårt. Speciellt när man själv har begränsad kunskap. Ofta bör man ju sträva efter att använda ett väletablerat företag med lokal förankring och en omsättning som inte motsvarar 2-3 badrum per år. Ett tips är att själv läsa sig in på säker vatten och de montageanvisningar som finns för tätskiktet så man kan ha lite koll under projektet. Ta mycket bilder eller be hantverkaren göra det åt dig.

  Jo, men det måste ju finnas ett garantiåtagande. Är garantitiden slut eller bolaget går i konkurs får du förlita dig på ditt eget försäkringsbolag.
   
 8. H
  Moderator · Nivå 25
  Firmans ansvarsförsäkring täcker om firman har gjort fel. Men det kan i många fall vara lite olika uppfattning om vad som är fel, och vilket fel som orsakat skadan.

  1. anlita en firma som du får personliga referenser på. Leta efter firmor som gjort bra jobb hos en kollega, släkting eller granne.
  2. Läs in reglerna själv, de finns för nedladdning hos BKR.se. Ca 20 sidor, lättläst. På samma sätt kan du läsa in dig på reglerna i säkert vatten, ca 20 sidor lättläst. Då kan du ha lite koll på vad hantverkaren gör,
  3, Undvik de rena "förmedlingsföretagen". Det finns en uppsjö av"byggföretag", som bara är rena säljbolag. De säljer in projektet till dig, sedan tar de i många fall in helt okända underentreprenörer till lägsta möjliga pris, noll kvalitetskontroll. För dig blir det lika dyrt som om de hade anlitat kvalitetsentreprenörer. Anlita ett plattsättningsföretag med egna plattsättare. De tar sedan oftast in VVS och el underentreprenörer, det är ovanligt att alla kategorier finns anställda i samma bolag (men det finns något/några företag som gör allt med egen anställd personal).
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · Nivå 6
  Nu har jag tagit reda på följande:

  1. Ansvarsförsäkring täcker bara skador som uppkommer under själva byggandet eller följdskador av detta senare förutsatt att bolaget fortfarande är verksamt. Om företaget läggs ned eller går i konkurs upphör alla garantier/10-årigt ansvar enligt konsumentjänstlagen och ingen försäkring täcker detta.

  2. Försäkringsbolaget för villaförsäkringen kommer bara ersätta en skada om det är fackmannamässigt gjort oavsett det finns kvalitetsdokument eller inte. Och oavsett du själv anlitat en badrumsbesiktning och fått intyg på att det är korrekt. Det är med andra ord meningslöst att anlita en egen besiktningsman känns det som.

  Slutsatsen är att man får chansa på det bolag man väljer ska göra en renovering och hoppas att de bygger rätt så att man slipper använda någon garanti/ansvarstid i 10 år. Det går inte att gardera sig på något sätt och det finns inga försäkringar som tar över garantiärenden vid konkurs i normalfallet om inte företaget särskilt tecknat detta på t ex Gar-bo.

  Gissel!
   
 10. N
  Medlem · Nivå 9
  Korrekt.
  Därför är det alltid en god ide att anlita en lokal firma med gott rykte och "mysa" lite innan man drar igång för att etablera god kontakt.