Byggahus.se

Förlänga pex på ikea blandare

 1. O
  Renoveringsnovis · Nivå 13
  Hej
  Har köpt en blandare på ikea men saknar ca 10 cm för att nå ner till kopparrören. Går det att sätta ny pex slang på blandaren alt förlänga den befintliga slangen eller måste jag skarva på mer rör på rörsidan?
   
 2. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Skarva upp dina kopparrör för att få en korrekt installation.

  Använd samma märke på kopplingarna som du redan har sitter går det ju hur enkelt som helst!
   
 3. O
  Medlem Nivå 12
 4. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Enkelt = Ja
  Korrekt = Nej

  Det blir tyvärr inte en korrekt installation. Om det står i monteringsanvisningen att man kan byta och till vilken längre variant med skrivet artikelnummer, då är det helt annorlunda! (y)
   
  • Laddar…
 5. O
  Renoveringsnovis · Nivå 13
  Min tanke var mest att om det enkelt gick att byta till längre slangar så hade jag sluppit en extra skarvning. Men det får väl bli att skarva på lite kopparrör. Har dessutom grejer för detta hemma så kör på det, tack
   
 6. O
  Medlem Nivå 12
  OK det visste jag inte ! Så man får inte byta befintlig slang till en längre ? Får man byta slang överhuvudtaget annars är det ju bara att kasta blandaren om slangen läcker vilket verkar mycket märkligt.

  Men du är röris så jag lyssnar med andakt på sakkunskapen. Själv tar jag alltid in min favoritröris när det skall rörpulas för han gör det tio gånger fortare och har hela bussen full med grejor så jag slipper åka fram och tillbaka flera gånger :D
   
 7. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Det ska vara blandartillverkarens egna slang om man sa byta något. Inte en du köpt på en bygglada.
   
 8. O
  Renoveringsnovis · Nivå 13
  Förretaten. Kan någon svara på om det finns något att gör åt att det kondenserar på kallvattenröret som kommer upp ur golvet direkt från källaren? Det är ett kopparrör med vit plastomslutning, rör i rör? Sista 10cm ovan golv finns ingen plast om röret och där kondenserar det utanpå röret. Röret är iskallt så i sig kanske inte så konstigt med det ärgar ju och ser lite dumt ut...fast kanske inget att bry sig om.
   
 9. O
  Medlem Nivå 12
  Nä men bortse från byggladan, det var för mig bara en bild jag hittade som visade slangen.

  Menar du att det finns regler som kräver att det måste vara blandartillverkarens orginalslang som monteras ? Så även om slangen kommer från "dyre nisse" eller min röris har med sig deras slangar så får dessa inte användas.

  Verkar faktiskt lite så så......måste jag säga. Skulle verkligen vilja veta var detta är reglerat för då har vi många fall med anslutningsslangar som är tveksamma. Gärna en referens men jag har stor respekt för ditt kunnande så ta det inte som kritik utan som vetgirighet. ;)
   
 10. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Länkad hänvisning vet jag inte riktigt vad jag ska länka till... Du kan ju allvarligt (läs vetgirigt) inte mena att du förväntar dig att blandartillverkaren står för ev läckage i slanganslutningen när det inte är deras slang? Vad ska du säga till FB när du vill ha ersättning om något går fel? Och denna anslutning upp i blandaren, är det någon typ av standard "alla" tillverkare använder sig av? Någon kanske har större O-ring. Någon annan kanske har en större fasning än konkurrenten. Osv.

  Därför ska man inte gå och handla längre slangar "för man inte orkade göra rätt från början".

  Men det finns inget som hindrar att använda nya slangar. Installationen blir inte korrekt bara. Vill man leva med det så kör!
   
 11. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Låter som det kommer upp Prisol.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  3451140A.jpg


  För att det ska sluta kondensera så monteras med fördel någon typ av tät isolering ovanpå.
   
 12. O
  Renoveringsnovis · Nivå 13
  Jepp, prisol är det. Kanske räcker att jag drar på lite silikon då.
   
 13. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Nej inte silikon. Isolering!
   
 14. O
  Medlem Nivå 12

  Jag har respekt för det hela, men om man läser tex säker vatten så omtalar den bara att man måste ha slangar som är godkända för ändamålet. Det kan vara många fabrikat som är det utan att för den delen vara original levererade från tillverkaren av blandaren.

  Men med din inställning så kan man mer eller mindre kasta alla blandare som inte heter mora eller fmm för de flesta andra märken har nog ingen speciell reservdelsförsäljning av slangar utan kör på den typ av standardslang som normalt säljs hos butikerna och en slang kan ju behövas bytas innan blandaren ger upp.

  Nu har jag ett problem för jag har själv bara fmm och mora för att lätt kunna hitta andra reservdelar än slangen. Men sen har jag inte så mycket förväntan på leverantören att dom överhuvud taget skulle stå för något mer än möjligen ett eller två år. Så en läcka i anslutningen efter den tiden med en icke originalslang står dom inte för ändå.
   
 15. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Du ska absolut inte slänga blandaren. Du ska använda samma sorts slang som satt från fabriken! Kontrollera alltid med blandartillverkaren! Vad är problemet?