Byggahus.se

Förhandsbesked klart - bygglovsstrul

 1. P
  Medlem · 9 inlägg

  pollenkornet

  Medlem
  Hej gott folk!

  Vad tror ni om följande scenario. Har under 2 års tid kämpat för att få köpa en tomt. Fick besked om att säljaren tänkte stycka av och att jag skulle få köpa. Lämnade in om förhandsbesked till byggnadsnämnden tillsammans med situationsplan som visar husets placering samt ett garage som förvisso ligger i prickat område, likaså den enda möjliga tillfartsvägen.

  Tomten i övrigt är inom detaljplanen. Fick klart förhandsbesked där det också stod att sakägare ej behöver höras.

  Fick idag besked om att byggnadsnämnden trots allt kommer att höra sakägare upp till 10 st i området med anledning av att vägen/garaget ligger i prickat område samt att trafiken kommer att öka på den väg som leder fram till min infartsväg.

  Flera av grannarna kommer att två sina händer eftersom dom är helt emot byggnationen i sin helhet.

  Så min fråga är väl egentligen hur pass mycket ett förhandsbesked är värt och om någon har tips om vart man kan vända sig för att få juridisk hjälp i ärendet eftersom vad jag förstår så om grannarna emtsätter sig bygget så går det vidare till länstyrelsen.

  MVH
  Pollenkornet
   
 2. lastkaj
  Medlem · 1 395 inlägg

  lastkaj

  Medlem

  Re: Förhandsbesked klart - bygglovsstrul

  Ett förhandsbesked är bara ett förhandsbesked, det är bygglovet som räknas och det kan i sin tur överklagas.

  Kan du inte bara skippa garaget till en början så att du kan komma igång med ditt bygge.

  De grannar som motsäger sig bygget vill nog inte ha ett hus överhuvudtaget, men om du skippar garaget o får bygga huset så kan de inte säga något. Därefter (efter ett år eller så) kan du begära bygglov för garaget o då kanske de inte säger något eftersom det redan står ett hus där. Är garaget så viktigt att det får stoppa hela bygget?
   
 3. P
  Medlem · 9 inlägg

  pollenkornet

  Medlem

  Re: Förhandsbesked klart - bygglovsstrul

  Hej och tack för snabbt svar.

  Nej, garaget kan jag vara utan eller hitta ett annat läge. Dock ligger den enda möjliga tillfartsvägen i prickat område samt att kommunen knorrar över högre belastning på vägen som ansl. till vår infart.

  Vet du om det är samma regler för väg som för byggnation av hus/garage på prickat område?

  MVH
  /Pollenkornet
   
 4. lastkaj
  Medlem · 1 395 inlägg

  lastkaj

  Medlem

  Re: Förhandsbesked klart - bygglovsstrul

  Tyvärr kan jag inte de delarna bra. Det jag vet är att man inte får bygga i prickat område, men det verkar bara betyda att du måste tjata mer. Fast om det dessutom är grannar som krånglar så får de vatten på sin kvarn.

  Ett ordentligt snack med kommunen skulle vara bra. Det finns inget sätt att omvända grannarna. De flesta människor är bra bara man pratar med dem.
   
 5. Bob_the_builder
  Medlem · 2 036 inlägg

  Re: Förhandsbesked klart - bygglovsstrul

  Det är ju faktiskt så att byggnadsnämnden är bunden av sitt positiva förhandsbesked i 2 år! Dock så kan ju ett bygglov överklagas, vilket kanske det skulle göras i ditt fall?
   
 6. L
  Medlem · 376 inlägg

  ledighetskommiten

  Medlem

  Re: Förhandsbesked klart - bygglovsstrul

  japp, enl PBL är de bundna i 2 år. De kan dock välja att inte ge Er bygglov enl förhandbeskedet, men Ni har då rätt till Ersättning. Hur stor denna kan vara har jag tyvärr inte koll på.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.