Byggahus.se

Förhandla bolåns vilkor med Nordea

 1. S
  Medlem Nivå 5
  Hej på er!

  Av många utav er så kanske det här får anses som en dum fråga utan enkelt svar...

  Men är det möjligt att förhandla vilkor och ränta med Nordea?

  Jag och sambon har nämligen precis köpt vårat första hus, och är väl så gröna och novisa som det går att bli gällande banklån. Vi har skrivit papper och allt är klart på så sätt, redan träffat banken en gång tidigare som godkänt köpet. Men nu på onsdag ska vi träffa vår bankman igen för att lägga upp lånet, hur vi vill ha det och lite olika sparande. Grejen är ju den att SBAB har väldigt mycket trevligare räntor än Nordea. Vi vill dock gärna använda oss av Nordea, då det är och har varit våran huvudsakliga bank sedan födseln, vi har en bra kontakt med vår bankman på så sätt.

  För vår del som är väldigt unga och inte har något att lägga in ifrån tidigare bostadskarriär så innebär det att vi blir väldigt högt belånade procentuellt. Därför är det väldigt viktigt för vår del att dela upp lånet i olika delar med olika länge låsta räntor, så att om det skulle ske en räntesmäll så sker det inte på mer än en tredjedel av lånet åt gången. Något i stil med: 25% av lånet 10år, 25% av lånet 7 år, 25% 5 år, 25% rörligt. Knuxet! Nordea har endast vad det ser ut som möjlighet att låsa i 8 år. Går det att ''begära'' att de ska matcha SBAB's möjlighet till att låsa 10år? Vi vill inte sitta där och ''stå på oss'' om det faktiskt är så att vår bankman har händerna bakbundna, och det faktiskt inte går.

  Likadant gäller räntan. Jag har pratat med SBAB och gått igenom köpet med dom, och ifall det skiter sig med Nordea så är vi välkomna även dit. Men hon jag pratade med i telefon sa, och detta är väl ganska ordagrant: ''Vår ränta går tyvärr inte att förhandla likt andra bankers, vår ränta är redan den lägsta vi kan erbjuda''. Får man anta att Nordeas är den lägsta de kan erbjuda, eller kan vi begära att de matchar SBAB's räntor, för annars väljer vi helt enkelt SBAB istället? Skiljer olika mellan de olika längderna på låsta räntan, men som mest skiljer det nästan 0,5% på delar av lånen. Alltså en hel del i längden ändå!

  Återigen, förstår att frågan är ganska luddigt och svår att besvara. Det enda riktiga svaret man kan få av vad Nordea kan erbjuda är ju såklart, av Nordea själva. Men det vore skönt att få lite mer kött på benen av er som ändå säkert har suttit många gånger med banker, och pratat och begärt just sådana saker! Så att man inte sitter där och skämmer ut sig och begär och kräver saker och ting som de faktiskt inte har möjlighet att fixa.

  Någon som har någon erfarenhet av detta, med just Nordea? :)

  Trevlig kväll på er :)
   
 2. M
  Medlem · Nivå 11
  Det korta svaret är, ja, det går att förhandla. Vad har ni fått för ränta nu? Jämför detta med deras listpris. Alla banker redovisar också deras snittränta. Ni bör i alla fall sikta på den. Allt annat är dåligt. Tänk på att en skillnad på 2,0 procent eller 1,5 procent är en väldigt stor prisskillnad.
   
 3. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Nej, nej, nej. Svär inte trohet till en bank. De tycker om era pengar, ni tycker om deras tjänster. Gå inte längre än så, utan håll öppet för att andra banker är bättre för er.

  Att binda med olika löptid kan bli väldigt dyrt över tid. Har ni lån med olika bindningstid blir det svårt att förhandla räntor då få banker är jättepigga på att bara ta en del av lånet.

  Så bind om ni känner att ni måste, men helst bara på en tid och resten rörligt, eller i värsta fall en lång och en kort bindningstid.

  Här kan du se vilka faktiska räntor bankerna tar för olika bindningstider. Som unga högbelånade har ni kanske svårt att komma under snitträntan, men acceptera för allt i världen inte listräntorna, då blir ni lurade.
   
 4. S
  Medlem Nivå 5
  Oj, här går det undan med snabbt svar! :D Tackar :)
  Vi har inte pratat om vad just vi får för ränta ännu, det är det som ska spikas på onsdag. Hon visade deras tabell över räntor, och det är denna: https://www.nordea.se/privat/produkter/bolan/bolanerantor.html . Om vi inte gör anspråk på något annat så kommer vi ju såklart få dessa räntor. Har jag fått om bakfoten om det går till så, att desto större del man själv äger av huset, desto billigare räntesats får man? Vi kommer ju nu i början belåna 85% av huset. Visst blir räntesatsen lägre om vi skulle äga låt säga 60% av huset?

  Men vi får anta att det är deras listränta vi får ställa oss mot, då vi blir så högt belånade. Men då vill vi ju åtminstone ha SBAB's listräntor tänker vi! :)
   
 5. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  En bra kontakt med en säljare (det är vad bankmän är) är när de ger er bra villkor. Är bankmannen trevlig men ni inte får bra villkor, då har ni inte en bra kontakt, ni har bara invaggats i att tro det.
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem Nivå 5
  Så även vi som belånar huset med 85% nu i början, borde ha möjlighet att komma ner och sniffa kring snitträntorna? Alltså vi blir glada och nöjda ''bara'' de går med på att köra SBAB's listräntor istället. Men vi kanske då borde förvänta oss lägre räntor än SBAB's listränta också? Det är ju absolut så att i grund och botten så kommer de ju tjäna stora pengar på oss sett till 50år, men om vi går in där och tror att vi äger banken så kommer vi nog bli ganska upplysta om att vi inte gör det, och blir hänvisade till SBAB istället, hehe ;) Vi vill ju stå på oss, men ändå inte vara allt för modiga och tappa Nordea :)
   
 7. M
  Medlem · Nivå 11
  SBAB's ränta är nog precis som de säger, inte förhandlingsbar. Samma gäller vissa nishbanker som har tydliga villkor på tex max 60% belåning ger en viss ränta. Storbankerna kör dock med ett listpris som man sen förhandlar mot. Skulle ni nå SBAB-ränta hos Nordea har ni lyckats bra.
   
 8. T
  Medlem Nivå 1
  Vi gjorde så att vi landa vårt husköp med vår "huvudbank" med obundna lån för att sedan då allt landat i flytt och så börja kolla oss för och förhandla om de ville ha kvar oss.
  Fick SBAB ränta mer eller mindre utan att behöva förhandla.
   
 9. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Nivå 19
  Det är en bank. Deras affärsmodell är att sätta ett pris och kunna förhandla ner från det. Var inte för oroliga för att de tar illa vid sig om ni säger att ni har ett bud från en annan bank och undrar om de vill matcha det.

  Tittar man på upp till tre år är iofs SBABs listränta lägre än Nordeas snittränta, så det kanske är svårt att förhandla med Nordea, eller så har de bara många kunder som ni, som hellre stannar med dåliga villkor än byter bank.

  För egen del har jag nog bytt bolånebank var femte år eller så de senaste 20 åren. Ibland får man ett bättre erbjudande, ibland bara något som är enklare att hantera. Numera föredrar jag rabatter baserade på statistik snarare än förhandling, som exempelvis Skandia och Ica har. Lite sämre ränta ger det nog än vad en bra förhandlare kan få annars, men också mindre risk att betala ett stort överpris.
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem Nivå 2
  Ni bör kunna komma ner en rejäl bit från den ränta som du länkade till. Det är inte bara belåningsgraden på huset som banken tar hänsyn till. Det är helheten i riskbedömningen.
   
 11. M
  Medlem · Nivå 7
  Vad är ni rädda för att tappa?
  Om ni inte får en bra ränta så finns det väl ingen anledning att stanna?
  Vad är det ni får istället som uppväger en högre ränta?
  Gör inte misstaget att tro att ni är något annat än en inkomstkälla för Nordea. De ser er som kunder. Ni bör se dem som en leverantör och inte som någon ni har en personlig relation till. Jag kanske tolkar inte lite för mycket i det ni skriver men det känns lite som att ni tycker att er relation till Nordea är något annat än vad den faktiskt är.
  Det finns dessutom ingen risk att ”tappa” Nordea. Det värsta som kan hända är att ni inte får den ränta ni vill ha och då får ni bestämma om ni ska stanna trots detta eller inte.
  Det är således Nordea som riskerar att tappa er, inte tvärt om.
   
 12. S
  Medlem Nivå 5
  Haha jag är så glad att jag har Byggahus och alla er... Inom en timme har jag fått OTROLIGT många bra svar :D Kanske även på denna korta tid en ögonöppnare! Det är som ni säger, det är ju Nordea som förlorar pengar på att förlora oss, inte tvärt om. :) Med förbehåll för att våra krav ändå måste vara rimliga såklart! Men det är ju som ni säger. En vara/tjänst blir inte godare bara för att den är dyrare. Vi går väl i tankarna om att Nordea är en stor trygg bank, och vi gärna vill ha allt samlat på en och samma bank. Därför vill vi gärna att vi hamnar där efter förhandling ändå :) Men är det värt 500-1000kr i månaden i högre ränta? Självklart inte!

  Återigen, otroligt tacksam för alla kloka människor här inne på forumet! :) :love:
   
 13. M
  Medlem · Nivå 7
  Det är nog precis det där som många fastnar på. Det är skönt att ha allt på samma bank.
  I praktiken spelar det dock väldigt liten roll eftersom allt sköts via nätet ändå i praktiken och det inte är speciellt mycket besvärligare att logga in på två ställen istället för ett.

  I och med PSD2 och kraven på öppna bank API:er så knyts allt ihop mer och mer och det gör det ännu enklare att se allt på samma ställe.
  Jag kan t.ex. se mina sparkonton hos en annan bank i SEB appen.

  Ta bolånet där det är billigast eller där ni får mest valuta för pengarna i form av annat, tex tillgång till en kundtjänst som går att få tag på inom rimlig tid för de tillfällen ni har frågor.
   
  • Laddar…
 14. J
  Medlem Nivå 8
  Hej! Vi har 1,34% på 3-månadersränta hos SBAB, och har alltså inte ens förhandlat, eftersom SBAB inte kör med förhandlingar av sina räntor. Tror vår belåning ligger på ca 68%. Vi har då 0,05 % rabatt pga av energiklass C. Om du har energiklass A eller B så får du t o m 0,1% rabatt utan förhandling.
   
 15. S
  Medlem Nivå 6
  Gör ABSOLUT inte detta. Du har då i princip bundit lånet på 10 år efter hela lånet måste ligga hos samma bank. De kan då sätta ocker-ränta på de andra delarna när de löper ut utan att du kan flytta toll en annan bank