Byggahus.se

Förening vill ta bort alla handdukstorkar

 1. Johan Ryberg
  Medlem Nivå 1
  Hoppas du förstår att det inte är "Styrelsen står för kostnaden"

  Det är du och alla dina grannar som betalar detta eftersom ni äger alla en andel i föreningen och du betalar via avgiften.

  Om ni har radiatorer så kanske ni kan koppla in elementvatten istället för varmvatten? Har aldrig hört att man kör varmvatten genom handdukstork.
   
 2. P
  Medlem Nivå 7
  Handdukstorkar drar mer energi än man tror, speciellt när räkningen går till föreningen och ingen stänger av dem om det inte blir jättevarmt i rummet. För mig låter det som ett bra beslut av styrelsen.
   
  • Laddar…
 3. Fruktsallad
  Medlem Nivå 5
  Nu kapar jag tråden lite. Men är det aldrig okej att ha handdukstork kopplad till husets värmesystem?
  Är det bara el som inte riskerar legionella?

  Jag helrenoverade badrummet nu i våras och där bytte firman ut elementet som hängde där mot en handdukstork.
  Vi har vattenburen uppvärmning med en sån där CTC-panna i källaren som både tar energi från luft/vatten-aggregatet på utsidan och kopplar el om så behövs. Gjorde firman fel som installerade en handdukstork i badrummet på detta system? Är det kanske ett slutet system? Jag vill ju inte att vi ska duscha och få legionella?!
   
 4. M
  Medlem Nivå 1
  Det här är den viktigaste delen att minnas, föreningen är de boende och det är de boende som betalar föreningens kostnader. Om föreningen ska installera handdukstork i alla lägenheter så betalar i slutändan varje boende för sin egen handdukstork i alla fall. Då är det bättre att varje boende faktiskt själv får bestämma om de vill lägga pengar på en handdukstork eller inte.
   
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Om handdukstorken sitter på värmesystemet så är det inte risk för legionella eftersom det är ett separat slutet system. Dock så äger normalt föreningen värmesystemet i huset och har underhållsansvaret för det, så lägenhetsinnehavaren får inte göra ändringar i det utan föreningens godkännande då det beroende på utformning kan påverka fler lägenheter än den där ändringen görs.

  Så gjordes bytet utan föreningens godkännande så kan de kräva att det hela återställs eller lägga kostnader för att justera följdproblem på dig

  Edit: Eller så rörde det här sig om ditt eget hus och då är det naturligtvis du som beslutar. :)
   
  • Laddar…
 6. Fruktsallad
  Medlem Nivå 5
  Jag hittade svaret på min egen fråga?


  VAD ÄR SKILLNADEN PÅ ETT ÖPPET SYSTEM (VVC) OCH ETT SLUTET SYSTEM?
  I dagsläget är det bra att känna till att det inte är tillåtet att ansluta en vattenburen handdukstork på ledningarna i ett öppet system (VVC).
  VVC står för varmvattencirkulation och är det vatten som vi dricker, duschar, badar och lagar mat med. När vattnet i VVC-systemet inte används cirkulerar det i ledningarna för att snabbt finnas tillgängligt så snart vi är behov av varmt vatten igen och på så sätt minska vattenanvändandet.

  Ett slutet system är separata ledningar som inte blandas med vattnet i blandare, kranar eller duschar. Det slutna systemet går inte att nå på samma sätt som ett öppet system. Ett exempel på ett slutet system är bland annat element, fjärrvärme, bergvärme, ved/pelletspanna, luft/vattenvärmepumpar. På detta system är det godkänt att koppla på en handdukstork.

  --------------------------------


  Så om de bytte ut mitt element mot en handdukstork så måste det väl vara safe?
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Absolut. problemet gäller bara varmvatten som du kommer i kontakt med.
   
 8. Kenny Bq
  Medlem Nivå 1
  Hej, I detta fall är handdukstorken kopplad på varmvattenledningen vvc vilket betyder att vattnet från radiator delar vatten med varmvattnet i kranarna. Om du stänger av torken så får du stillastående vatten i din tork där det kan bildas bakterier i och när du slår på den går dessa bakterier in i omloppet och kommer ut i luften via ditt varmvatten i kranen. Mvh
   
  • Laddar…
 9. useless
  Självbyggare · Nivå 24
  Sitter den kopplad på värmesystemet så är det som vilket element som helst. Dvs, inget som hamnar i duschen...
   
 10. B
  Medlem · Nivå 20
  När lägenhetsinnehavaren låter en hantverkare göra jobbet går det att utnyttja ROT-avdraget men det går inte när föreningen gör det.
   
 11. Ja. A
  Medlem Nivå 1
  Ja så det är betydligt bättre att alla betalar jobbet själva och sedan ger man istället 2 hyresfria månader eller vad arbetskostnaden nu kan motsvara :p
   
 12. D
  Besserwisser · Nivå 20
  Det är det inte.
   
 13. M
  Medlem Nivå 1
  Är det en bostadsrättsförening så får alla medlemmar som vill ha avgiftsfria månader betala in extra månadsavgifter för att täcka föreningens kostnader för detta...

  Min erfarenhet är att det här tydligen är väldigt svårt för många boende i bostadsrätt att förstå, men när de säger "det här borde föreningen betala" så säger de faktiskt "det här borde vi själva betala". De boende i bostadsrätterna är de som betalar för alla kostnader som föreningen har, det finns inga magiska inkomster till föreningen utöver medlemmarnas månadsavgifter...
   
 14. Kretikos
  Självbyggare · Nivå 11
  Men det kan ju också vara en förening med väldigt god ekonomi och kapital att ta av så då kan det ju finnas fördelar för alla om föreningen tar en kostnad och det behöver inte påverka avgiften. Vidare så finns det andra inkomster utöver avgifter en förening kan ha som hyresintäkter t. ex.
   
 15. P
  Medlem Nivå 6
  Vi har precis stött på detta problem då vi låtit bygga om vårt badrum och det i sista stund (dvs när bygget pågick och handdukstork var införskaffad) visade sig att vi inte fick installera en vattenburen handdukstork av just det skäl som nämns i TS. Vi bor i en ganska stor förening (260 lägenheter) och styrelsen har avstämt med Riksbyggen, och enligt det beslut som tagits hos oss gäller det bara nyinstallering av handsukstorkar, inte befintliga. Enligt både byggaren och styrelsen var det helt nyligen som Boverket som skärpte till reglerna, därför fick vi veta det så sent (känner inte till detaljerna i detta utan återger bara vad de talat om för oss).
  För oss fanns alternativet elburen handdukstork, men det var ytterst få modeller som var godkända så nära ett badkar så vi fick golvvärme i stället.