Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Fördjupa trappsteg?

 1. H
  Medlem · 6 inlägg

  Helen111

  Medlem
  Hej!
  Jag letar hus och har tittat på ett som har den stora nackdelen med ganska branta trappor både till källaren och övervåningen där trappstegen dessutom är grunda. Går det att på något vis göra trappstegen djupare i befintlig trappa?
  Och är det ens möjligt att byta ut en trappa mot en annan ny på samma ställe men med avsats några få steg upp för öka på antal steg och minska lutningen något? (Dyrt gissar jag om man inte kan göra det själv..)
   
 2. H
  Husägare · Strängnäs · 1 513 inlägg

  håbbe1961

  Husägare
  Hej minskar man lutningen så tar den mer plats på djupet.
  Det finns faktiskt den sk. trappstegsformel som man använder för att göra en bekväm trappa att gå i. Går att googla på trappstegsformel
   
  • Laddar…
 3. H
  Medlem · 6 inlägg

  Helen111

  Medlem
  Tack för input!
  Ja precis, formeln har jag sett. Denna trapp är från 50-talet, vet inte om formeln har används då. I alla fall kändes trappen inte bekväm att gå i och funderar som sagt på om det skulle kunna gå att göra något åt stegen utan att byta trapp också. Att bygga på dem på något vis. Men då blir det väl inte bra vid starten på trappan på övervåningen kanske.
   
 4. H
  Husägare · Strängnäs · 1 513 inlägg

  håbbe1961

  Husägare
  Svaret är nog nej, inte utan att bygga om
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · Stockholms län · 2 525 inlägg

  myrstack

  Medlem
  Om sättstegen är dekorativa i den aspekten att de sluter en trappa som annars kunde vara öppen så skulle stegdjupet teoretiskt gå att öka. Om sättstegen är en del av den bärande strukturen så går det givetvis inte. En 50-talskonstruktion är troligtvis dock massivt byggs om det inte varit en öppen trappa från början som sedan modifierats
   
  • Laddar…
 6. H
  Medlem · 6 inlägg

  Helen111

  Medlem
  Tack för svar!
  Det är ingen öppen trappa och har med all säkerhet inte varit det tidigare heller. Källartrappan går under den så man ser underdelen av den.
  Jag tänkte mer (som helt okunnig) om man kunde byggt på den befintliga med ett nytt ”lager” (tänk en bit masonit uppe på trappsteget, som sticker ut lite längre än vad ursprungliga trappsteget gör, men använda något bättre och stabilare än masonit då så klart.). Men jag förstår att det inte låter sig göras så det blir nog till att leta vidare efter lämpligt hus.
   
 7. useless
  Lök. · Gävleborg · 25 886 inlägg
  Rent säkerhetsmässigt kan det bli bättre med djupare steg, men bekvämlighetsmässigt påverkar det inte då trappan fortfarande är lika brant och förhållandet i djup mellan varje steg fortfarande är detsamma.

  Det finns renoveringssteg man sågar till och lägger uppepå befintliga trappsteg. Dock behövs det någon form av förstärkning/förlängning av trappnosen om det ska sticka ut längre än originalsteget.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Trapprenovering_lundbergs_trapprenoveringssteg_alla_serier.jpg

  https://www.lundbergs.com/sv-se/guider/renovera-trappan
   
  Redigerat 13 jan 09:39
  • Laddar…
 8. M
  Medlem · Stockholms län · 2 525 inlägg

  myrstack

  Medlem
  Okay, då utgår alternativet att göra stegen djupare genom att öppna upp. Att lägga något ovanpå är faktiskt inte en så galen idé men som @useless skriver blir trappan likväl lika brant och tyvärr lika besvärlig att gå i på väg nedåt då ett ökat stegdjupt främst kommer till användning på vägen uppåt då fötterna får mer plats för tårna. Att stärka upp trappnosen så att man kan montera ett renoveringskit eller att limma på ytterligare en skiva som blir blir ett nytt plansteg går men då pratar vi inte masonit utan snarare stark limfog i något hårdare träslag. Ett stegkit/renoveringskit är bara dekorativt och måste ha en solid trappa under så endast ett stegkit går inte heller. Grundproblemet med en för stor höjdskillnad på en för kort trappa kvarstår dock.
   
  • Laddar…
 9. H
  Medlem · 6 inlägg

  Helen111

  Medlem
  Tack för svar!
  Nej precis trappan blir inte mindre brant men tänker att det skulle kännas bekvämare att gå i den om den känns säkrare för att fötterna bättre får plats i den särskilt när man går nerför.
   
 10. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 606 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Du får INTE bättre plats nerför, eftersom trappsteget ovanför ändå sticker ut.
  Det finns en lösning som kallas spartrappa, där vartannat trappsteg sticker ut på höger sida och vartannat på vänster sida, då uppnår man det du önskar.

  Hittade en artikel här om det:
  https://www.byggahus.se/renovera/lofttrappa-spartrappa-pris-matt-utforande-trappor-sma-utrymmen
   
  • Laddar…
 11. H
  Medlem · 6 inlägg

  Helen111

  Medlem
  Jag förstår.. renoveringskitet är mera för utseende i stort sett då.
  Ja om det blir för stort djup på stegen blir det jobbigt att gå nedåt också så klart. Men så som jag kom ihåg att det kändes att gå i trappan nu så kändes det som att det hade varit skönt att ha en lite längre bit fram under foten än det var nu.
  Men som du säger, hur brant trappan är ändras ju inte av att stegdjup förändras. (Däremot känslan av säkerhet i alla fall något, inbillar jag mig.)
   
 12. H
  Medlem · 6 inlägg

  Helen111

  Medlem
  Tack för svar!
  Det låter logiskt, allt har med själva trappans lutning förstår jag.
  Tyvärr är en sådan trappa inget för mig men tack för tips!
   
 13. L
  Medlem · Stockholm · 689 inlägg

  Lilllen

  Medlem
  Enda sättet att lösa det är väl att ta bort hela trapporna, såga upp större hål ner till källaren och bygga helt nya trappor som tar större plats. Sedan får du värdera det mot huset i övrigt. Jag skulle nog letat vidare efter annat hus, eller känna efter om en brant trappa ändå kan kännas OK när man vant sig.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.