Byggahus.se

Förberedelse för en kärv elvinter

 1. Attitudeswe
  Husägare · Partille · 725 inlägg

  Attitudeswe

  Husägare
  Ofta men inte alltid. Om du eldar varje kväll men värmer direktverkande på dagen blir det t.ex. svårt att tjäna på det.
   
  • Laddar…
 2. A
  Anonym
  För mig blev det inte billigare då resten av familjen inte anpassar sig. Band för 150 öre förra veckan och det känns väldigt bra nu. 18 mån i SE3.
  Vissa medlemmar som har varit kunder länge hos Göta energi fick binda för 90 öre förra veckan i SE3.
  Du får vara väldigt engagerad om du ska spara några större pengar timmdebitering.
   
 3. E
  Nybyggare · Skåne · 384 inlägg

  enoch85

  Nybyggare
  Vad har folk här i daglig förbrukning?

  Bor själv i villa byggd 2022, 152 kvm ish. NIBE 750 som går på schema. Har solceller + batteri, men oroar mig för vinter och moln. Bor i SE4.
   
 4. L
  Medlem · västra Götaland · 2 inlägg

  Lasse Eriksson

  Medlem
  Värms vattenvärmaren av FLVP?
  Smart att använda betongplattan som akumulator! Den väger kanske uppåt 50 ton.
   
 5. K
  Medlem · 2 inlägg

  Kent Henell

  Medlem
  Vad har du för investeringskostnader för alla ändringar?
   
 6. L
  Medlem · 13 inlägg

  Leo99

  Medlem
  Jag tycker du prioriterar helt rätt.
  Många fokuserar fortfarande på att leta billigaste elavtal och försöka sänka elförbrukningen med enstaka procentenheter omedvetna om att elprisets dygnsvariation de senaste året ofta varit flera 100%.
  Intressant är också att elpriset under helgen ofta är särskilt lågt vilket också syns tydligt i bifogad historik från mitt HA system Domoticz.som var 5 min hämtar mina energidata från Tibber API..
  Även jag utnyttjar Shelly, i mitt fall 4PlusPM , för att styra utebelysningar, poolpump , poolvärme mm , allt via HA systemet..Det finns naturligtvis mycket mer att kommentera runt detta men jag stoppar här just nu.

  Slutsats: Även enligt min mening är smart tidsanpassning av elkonsumptionen den överlägstet mest kostnadseffekiva åtgärden man kan vidta.
  Vad har du missat?
  Kanske kan du och andra intresserade få lite ytterligare inspiration efter att ha tagit del av hur jag nu valt att organsera min elförsörjning för lägsta totala kostnad per kWh.
  Mina förutsättningar:
  Enplanshus (>200 m2 ) i elområde 3 med vattenburen golvvärme från en 20 år gammal bergvärmepump + pool med solvärme och poolvärmepump.
  Årsförbrukning senaste 5 åren: ca 15500 kWh
  Total elkostnad 2021 ( EON nät + Tibber spot) inkl moms: 35 300 kr = 2942 kr/mån =168 kr/m2 per år
  Mina senaste åtgärder:
  1. Tecknat elavtal (från maj 2021) med en kostnadseffektiv elleveratör( i mitt fall Tibber) som erbjudar ett timprisavtal.med AI styrning med olika tillbehör.(sk Smart Ups) och online tillgång till mina data inkl spotpris via API.
  2. Min kostnad från Tibber i december 2021 var 4900 kr inkl moms motsvarande 240 öre/kWh inkl moms. Detta överaskande faktum inspirerade även mej till att på allvar försöka styra om elförbrukningen till tider med lägre spotpris..
  Jag valde då bl. a att installera följande tillbehör:
  - Ngenic styrenhet för min bergvärmepump
  https://tibber.com/se/store/produkt/ngenic-tune-smart-termostat
  - Tibber Pulse P1
  https://tibber.com/se/store/produkt/pulse-p1
  . - Element och styrenheter från Mill ( till förråd och garage)
  https://tibber.com/se/store/produkt/mill-element-stal-700w
  Tiden får naturligtvis utvisa hur stor besparing i kr/kWh dessa modifieringar medför på sikt och om investeringen kan betala sej inom rimlig tid..
  Liksom du känner jag också på mej att utvecklingen av spotprisiet kan bli mycket dramatisk framöver och vill också känna att jag gjort vad jag kan för att förbereda mej.
  Hittills tycker jag att mina åtgärder verkar enligt min förväntan.
  Total ackumulerad elkostnad 2022 för 7 månader (EON nät + Tibber spot) inkl moms:=21237 kr = 3035 kr/mån att jämföra med ackumulerat värde 2492 kr per månad vid motsvarande tidpunkt 2021.
  Därmed är min totala elkostnad /kWh inkl moms under årets 7 första månader 2022 nu 2,38 kr , en ökning med bara 21% på 12 mån trots alla mellanliggande prisvariationer.
  Jag ber att få återkomma .
   
  Redigerat 7 aug 2022 09:58
 7. J
  Medlem · stockholm · 6 938 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Har samma nätlev. Det jag inte förstått är om fortfarande beräkningen av toppen/max effekt mäts på kvällar och helger eller om det bara är att tillägget inte görs på de kwh man förbrukar där? Har ju betydelse om man ska maxa de 4 timmar som är absolut billigast eller sprida ut det för att inte få en effekttopp som ger högre effekttaxa.
   
 8. F
  Medlem · 7 inlägg

  Fondan

  Medlem
  Det funkar bra att byta rakt av, tänk bara på att de skall vara dimbara om du har dimmer. Hade själv 15 st 50W i kökstaket och 4 st i badrummet som byttes till 5W (GU10). Kanske inte lönsamt att byta ut fungerande lampor eftersom dom inte är tända särskilt ofta eller någon längre tid men JULA hade ett snorbilligt erbjudande på 3-pack för några år sedan så det kändes ändå bra. Sen kanske man oxå borde isolera kuporna lite upp mot vinden eftersom det känns väl hur det drar in kalluft när det blåser kraftigt ute.
   
  • Laddar…
 9. Notudden_2
  Medlem · 11 inlägg

  Notudden_2

  Medlem
  Jag har haft min avstängd nu i sommar då vi varit på semester och sparat ca 4kwh/24h.

  För att inte tappa komfort borde du styra måltemperaturen på termostat nivå enligt behovet mot energipriser. Har du smarta termostater?

  Under förra vintern körde jag med ganska frihand enligt pris i dag och natt överföring (22-07) och "laddade plattan" på det viset (då med skiftande måltemp) och funkade kanon fram till kölden på riktigt kom i slutet av november. Då blev det kallt på eftermiddagen och värmen kom inte tillbaka förrän ett par timmar efter värmegolven slagit på. Detta var före vi fick våra luftvärmepumpar installerade. Efter de installerades har vi nästan inte behövt värmegolven alls förutom vid köldknäppar ner närmare -20 eller lägre.

  För att få ordentligt koll på dina förbrukare rekommenderar jag att du så småningom sätter igång med hemautomation för att korrelera dina förbrukare direkt med elpriset då du verkar ha spottpris precis som jag.

  Eg. Jag har nyligen fått igång en funktion som kör min vv bredare endast de X timmar det är billigast just det dygnet oberoende när de verkligen sker. (y)
   
 10. L
  Medlem · 13 inlägg

  Leo99

  Medlem
  Vad har jag missat?[/QUOTE]
  Det finns nog flera sätt...
  Om du skaffar Tibber Pulse får du tillgång till strömförbrukningen per fas i realtid.
  Detta kan du sen använda för att balansera faserna dvs kontrollera/fördela strömförbrukningen för oilka strömförbrukare så jämt som möjligt över faserna .Alla ev omkopplingar görs naturligtvis av en certifierad person...
  OM nödvändigt kan du ju också låta höja säkringen till 20A , (som jag själv har). Vinsten kanske ändå väl kompenserar den ökade månadskostnaden., 168 kr inkl moms, från EON i SE3.
  Så här presenteras just nu min strömförbrukning i Tibber app. Skärmdumpen kommer från Bluestacks som ger en bra möjlighet att köra Android appar i vanlig PC. Den högre förbrukningen i fas 2 kommer från poolcikulations pumpen.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2022-8-7_11-20-21.png
   
  Redigerat 7 aug 2022 12:25
 11. Notudden_2
  Medlem · 11 inlägg

  Notudden_2

  Medlem

  Det kan du få ut från en Shelly 3EM som är helt leverantörs oberoende. Shelly som trådstartarens redan har installerat och kräver heller inte bluestacks och android appar... (θ‿θ)
   
 12. Attitudeswe
  Husägare · Partille · 725 inlägg

  Attitudeswe

  Husägare
  Tibber har också öppet API
   
 13. N
  Medlem · 35 inlägg

  Niclas8811

  Medlem
  Det är en otroligt liten arbetsinsats att köra diskmaskinen på natten, endast några knapptryck. Då är det helt klart värt 141:- månad. Att värma hus och vatten på natten är mycket bra. Vi har en NIBE F750 som kan göra detta automatiskt. Det är rent av en höjning av komforten att ha tillgång till mycket varmvatten på morgonen när flera ska duscha.
   
 14. N
  Medlem · 35 inlägg

  Niclas8811

  Medlem
  Jag har hört flera använda detta argumentet. Hade det varit fel hade automatiken för att göra det inte funnits i moderna pannor. Det lönar sig att värma med billig el och låta plattan svalna under de dyra timmarna.
   
 15. B
  Medlem · Västmanland · 3 155 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Fast det kräver väl att man är kund där?

  Just nu är tibber ganska billiga, men jag vet inte om jag skulle vilja bygga in mig i en lösning som är beroende av en viss leverantör.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.