Byggahus.se

Förbättra: blåbetong, souterräng, markradon, l/v-värme

 1. N
  Medlem Nivå 3
  Hej, har köpt ett hus som vi tänkte göra en del renovering/uppfräschning kommande 5 år och vill tänka rätt med radon, ventilation, värme och fukt. Så inte det ena sabbar för det andra.


  Tänkte inte lägga jättepengar på värme/vent/radon då läget är helt OK nu och huset i rätt bra skick och med högt inköpspris därefter.


  Vad är smart att göra? Några ideer jag haft;


  - En enkel/billig variant av FTX på vinden för ökad ventilation men inte elda för kråkorna (värme från värmepump + kaminer)
  - Öppna vardagsrummet till nock för att det blir fint - även om det försämrar värmeekonomin där
  - Kan man ventilera det oventilerade massiva trägolvet i källarvåningen för att dra ut radon och markfukt?
  - Kan man ventilera ut radon från golvet på markplan/övervåning? Det är ju lättbetongbjälklag, med fin gammal parkett överallt som vi inte vill riva.
  - Radontapet på väggarna i sovrummen för att det inte ska sippra ut rakt i ansiktet på barnen - någon mening med det? Eller kanske regla upp ett tunt gips mot dessa väggar så radongasen kan ventileras bort utan att passera sovande barn-ansikten?
  - Flytta ner värmepumpfläkten till parkeringen av bullerskäl - den står idag mot söderväggen på huset, där man vill sitta och sola.


  Gör man fel med ventilationen inser jag att man kan dra in mer av markradonet, som idag sugs bort fint av radonsugen.


  Om huset:
  Souterränghus i lättbetong, ganska lågstrålande blåbetong (uppmätt 100 på väggarna, blåbetonggrannarna har mellan 25 och 500) och hela området har en markradonproblematik (1300 hos en granne, 300 hos en annan med trähus).
  Bygg- och markradonet tillsammans gav förra ägarna 380 i årsmedelvärde men efter installation av radonsug i källaren + friskluftintag i sovrum har de 170 i årsmedelvärde (70 i källare, 220 i markplan).
  Sovrummen ligger i markplan och även om 220 inte är allvarligt skulle vi gärna minimera det då vi har två småbarn.


  Det finns braskamin med moderna kassetter på båda våningarna.
  Det är en rätt ny luftvärmepump ansluten till gammal hederlig vattenvärme. Dessutom nya treglasfönster och nyisolerat tak på vinden.
  Så värmeekonomin är mycket bra.


  Källarfukt: Trots träpanel i golv +tak och 15 år gammalt massivt trägolv (ej vent, ev någon fuktspärr?) i "gillestugan" i souterrängplanets boendedel (kortsida 80-100% under mark, långsida 10% under mark) är fuktvärdena låga, ingen omdränering gjord i modern tid.
  Kanske bra fuktvärden tack vare sluttning i hela området och radonsug?
  Grundsulan i källaren är från 50-talet och därmed tunn och oisolerad. Båda kortsidorna ligger rejält under mark. Så det är nog klokt att vänta sig en del källarfukt om man inte aktar sig.


  Tänkte på längre sikt inreda garaget en aning också och göra det till en kombination av verkstad och groventré, kanske ventilerat golv av någon trevlig men slitstark sort. Byta porten mot någon med bättre värmeisolering. Låta ytterväggarna vara råa/målade.