Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

För vilken tid tar hantverkare betalt?

 1. Torpar-Anna
  Medlem · 198 inlägg
  Menas det då att det är skäligt att hantverkaren både debiterar för tid, d v s timpris, och fast kostnad, d v s bil?
   
 2. P
  Renoverare · 182 inlägg

  Peter_Ker

  Renoverare
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 11 207 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  När sådana här saker hamnat i rätten brukar domstolen anta att skäligt är det som är gängse i branschen. Och de flesta hantverkare debiterar timpris + en extra bilkostnad. Naturligtvis kan hantverkaren inte lägga på vad som helst för bilen utan det måste hålla sig inom vad som är rimligt i branschen.
   
 4. Torpar-Anna
  Medlem · 198 inlägg
  Ok, tack för sakligt och konkret svar.
   
 5. M
  Medlem · Västra Götaland · 257 inlägg

  Mattias_Eson

  Medlem
  Jag jobbar för en "mindre firma" som snickare. Jag börjar 06:45 och slutar 16:00. All tid däremellan skriver jag på min lönelapp. Oavsett om jag åker och hämtar 2 skruv eller 2lass med gips.
  Jag utgår från hemmet så jag kunde (enligt facket) åka från mitt hem till kund klockan 06:45.
  Men jag åker alltid samma tid 06:30 oavsett vart jag jobbar. Jag har ju trots allt sökt jobb till en Skövde firma för att jag bor där. Ska jag då resa på min fritid till jobbet 45minuter bort?
   
  • Laddar…
 6. A
  Husägare · uppland · 126 inlägg

  avdpos

  Husägare
  Tycker det du beskriver låter rimligt och ärligt - även om det är rätt trist med en tur för att hämta 2 skruv.

  En sak som skulle kunna tala mot full restidsersättning är att det inte tillräckligt motiverar en firma att samla småjobb, så att man inte har samma motivation att ta flera småjobb i samma område samma dag utan istället kör fram och tillbaka över staden. men där kan det ju finnas olika bolag som hanterar det olika bra.
   
 7. emmschen
  Självbyggare · Skåne · 281 inlägg

  emmschen

  Självbyggare
  Arbetstid inkl den tid det tar att hämta/beställa material, körning, administrativ tid som t.ex. tidsregistrering och fakturering. Man kan alltså inte bara räkna tiden de har varit fysiskt på plats och utfört arbete. Dessutom faktureras ofta även bilen per dag, ovanpå timkostnaden, då denna också är en stor kostnad för en firma. Och då menar jag inte bara bilen med slitage, service och reparationer.. Utan även innehållet. Dvs maskiner som slits, kräver underhåll, och måste bytas ut efter hand.
   
 8. S
  Medlem · Dalarna · 3 532 inlägg

  SueCia

  Medlem
  Om du har begärt fast pris så har du väl fått det? Om du kör löpande så skulle då aldrig jag informera kunden om (nu jobbar jag inte mot privatpersoner längre) att jag tar betalt även för restiden. Skulle istället bli riktigt förbannad på en kund som förväntar sig ideellt arbete när jag kör bil.
   
  Redigerat 13 maj 2019 18:06
 9. Talvan
  Medlem · 394 inlägg

  Talvan

  Medlem
  Kan vara klok att inte ta Uppsala firman om man bor i Götteborg och betalar per timmar
   
 10. M
  Medlem · Västra Götaland · 23 inlägg

  m_gadd

  Medlem
  Det där varierar ju en del. När jag på jobbet anlitar konsulter (programmerare) brukar arbetets ort vara vårt kontor och vi betalar inte ut restidsersättning och mig veterligen får inte konsulten någon ersättning från konsultfirman heller. De har i sina avtal en flexibel anställningsort som kan vara typ "inom 40 minuter kollektivt från konsultfirmans kontor".

  Men det är ju olika mellan olika branscher. Likaså när man köper städning (RUT) så brukar inte restid/bil debiteras separat inom en viss radie från städfirmans kontor.
   
 11. D
  Husägare · 179 inlägg

  Drömtroll

  Husägare
  Men visst är det så att du inte betalar för konsultens restid "till jobbet"? Det får jag inte heller betalt för om jag sitter ute hos kund (eller inhouse såklart). Men om jag däremot arbetar inhouse på kontoret och måste förflytta mig 60 minuter till och från kunden för ett möte så ingår det i "ersättningsbara" resor. Dvs resor till/från jobbet = ingen ersättning, resor under arbetstid = ersättning.
   
  • Laddar…
 12. F
  Medlem · södemanland · 707 inlägg

  Freddy_kruger

  Medlem
  Vi antar att du bor 25 mil från närmsta hantverkare. Om du inte betalar för restiden, tror du att nån hantverkare är intresserad av att ta jobbet hos dig?:thinking:
  Blir skaplig förlustaffär... 5 timmar resa och 3 timmar arbete på en dag.:crysmile:

  Här är det också skillnaden mellan arbetet (firmans högkvarter), och arbetsplats (ditt hem). Resan till firman får inte hantverkaren betalt för.:)
   
 13. M
  Medlem · Västra Götaland · 23 inlägg

  m_gadd

  Medlem
  Jo precis.
  Sen finns det ju säkert en massa undantag som bekräftar regeln.

  Som anställd brukar man ju ha nån form av anställningsort. Resor till den brukar man få stå för själv (pendling). Medans resor utanför anställningsorten ersätts. Sen är ju en annan fråga egentligen hur ett bolag väljer att ta betalt av sina kunder för de ökade kostnader man får i samband med resor. Där finns det betydligt större spridning. Finns ju alla varianter där.

  Vet att en släkting till mig bråkade med en snickare om resersättning där han anlitat en snickerifirma med säte 1 km bort men där de i sin tur använde en underentreprenör som hade sitt säte 6 mil bort och när räkningen kom plötsligt debiterade för dessa 12 mils resa varje dag. I min erfarenhet är det lite High Chaparall i den branschen om vad som är skäligt och inte.
   
  • Laddar…
 14. J
  Medlem · D · 229 inlägg
  Men hallå, hantverkaren är ju redan på sitt jobb
  Klart han ska ha betalt
  Han kanske bor i Södertälje
  Han har åkt till firman där han är anställd som ligger i Västberga (här börjar han)
  Och sen åker han till kund (dig).... som bor på en plats där snåljåpar tydligen bor
   
 15. N
  Medlem · 170 inlägg

  nmeden

  Medlem
  Blanda inte ihop att personen får betalt och vad firman debiterar. Allt är bara sätt att ta betalt. Det går alldeles utmärkt att ta ut ett högre timpris och låta restid ingå. Det finns alltid saker som det är mer eller mindre svårt att ta betalt för. Bara för att lönekontorets tid oftast inte debiteras kund direkt betyder det ju inte att de som jobbar med lön inte får betalt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.