För varmt på sommaren, för kallt på vintern

1k läst  15 svar

 1. T
  Medlem Nivå 6
  Värmer huset, ca 200 kvadrat med en luft-vattenpump sen 10 år tillbaka. Har ingen extra tank för cirkulationen så alla radiatorer står på fullt. Vintertid är det ca 15 grader i källaren och 20 uppe, sommaren 26 uppe och 18 nere och väldigt fuktigt. Jag vill ha 18 i hela huset året om. Hur löser man detta ? Luftkonditionering luftvärmepump? Vad kostar det i installation och drift? Huset är målat i mörka färger med svart tak
   
 2. Oldboy
  Medlem · Nivå 13
  Kan du inte reglera utgående vattentemp till radiatorerna?
  Att det blir svalare i källaren beror förmodligen på att det är tänkt att vara så. Dvs det är mindre radiatoryta i källaren än uppe. Går att lösa genom att minska flödet genom radiatorerna uppe. För det är väl skilda slingor uppe och nere?
  Har du ett riktigt tvårörssytsem så är termostater på elementen oöverträffat för perfekt temperaturreglering rum för rum.

  Sommartempen uppe beror nog inte på VP utan på solvärme. Eller levererar VPn värme även nu mitt i varma sommaren?
   
 3. T
  Medlem Nivå 6
  Vad jag förstått så ska ändringen göras i pannan och alla radiatorer stå öppna för full för att inte hämma cirkulationen. Osäker på hur det ser ut rent praktiskt men så vitt jag vet är det bara en utgående från pannan. Antar att problemen sommartid och vintertid är två separata som kanske ska lösas med två olika lösningar, vintertid, med kalla väggar och kyla från marken med begränsad isolering i platta och väggar från 50-talet blir det inte tillräckligt varmt nu, om jag inte ökar upp totaltempen mellan 5-10 grader, vilket i sin tur får elpatronen att gå på för jämnan och värmen i sovrummet bli värre än på sommaren. Hade i vintras ett fristående konvektorelement på timer som stödvärmde med några grader för att få en bättre balans.

  Värmen sommartid är nog det värre problemet, om jag skulle vilja få ner tempen mellan 5-10 grader sommartid, är de en luft-luft som används som luftkonditionering det bästa eller behövs det flera stycken för ca 200 kvadrat yta? Vad är skillnaden mot ett rent kylsystem alla den variant som används i varmare länder? Har inga problem med en engångsinvestering, men vill helst inte fördubbla elräkningen om det finns mer effektiva sätt...
   
 4. D
  Medlem · Nivå 17
  Du kan inte styra det centralt med så olika behov. Är det en slinga uppe och en nera skulle det kunna funka med dubbla shuntgrupper. Annars får du shunta ut så att det räcker dör behovet är störst och låta radiatortermostaterna begränsa i övrigt.
   
 5. J
  Medlem · Nivå 9
  Är det 200 kvm BOA på entrévåningen plus 200 kvm källare av äldre snitt? Flytta ner i källaren på sommaren är en gammal beprövad tradition på många håll... Till 200 kvm entrévåning behövs det säkert minst två luftluftvärmepumpar som kör kyla beroende på planlösningen. I källaren skulle man behöva byta till större eller tjockare radiatorer om det inte blir bra att ändra flödena.
   
 6. T
  Medlem Nivå 6
  finns det något enkelt sätt att se om det är en eller lera slingor, kan jag följa rören eller räkna dem?
   
 7. T
  Medlem Nivå 6
  200 total fördelat på 4 etage, har provat källaren förut, men varefter familjen växer blir det allt svårare att få plats och värmen är så märkbar att man helst vill stanna under mark hela sommaren. Källaren har tyvärr också högre luftfuktighet än övervåningen så även om det är svalt känns det ändå klibbigt. Större radiatorer i källaren verkar tydligen inte vara någon ide då rören är av begränsad tjocklek ner och inte klarar av så mycket mer än det som finns.
   
 8. Oldboy
  Medlem · Nivå 13
  Avgörande för huruvida termostater på varje element kan användas är om det är 1- eller 2-rörssystem. Med 1-rörs så är alla element seriekopplade (som en julgransbelysning), och då går det inte att använda termostater. Med 2-rörs så är alla element parallellkopplade, och om ett eller flera (alla) är avstängda så cirkulerar vattnet ändå.

  Om det är ett äldre hus så bör det vara gjort för ved eller olja. Då bör det vara ett 2-rörssystem, men också att rör och element är dimensionerade för betydligt varmare vatten än vad en VP ger. Då kan det bli att värmen inte räcker till med VPns svala radiatorvatten. Dessutom var källare förut aldrig gjorda för boende (fullvärme).

  Värme uppe beror såklart på dålig isolering, samt att varm luft stiger.
  Att ha ett mörkt hus minskar ju inte precis problemen heller. Även söderfönster har betydelse.

  Så för att få svalare på sommaren så behövs antingen bättre isolering eller aktiv kyla.
  Ev kan man med ett tillräckligt reglerbart och väldimensionerat och isolerat ventilationssystem stänga av vent på dagen och bara köra med forcerat flöde på natten.

  Har en kompis som var störd av värmen i sovrummet på sommaren. Han installerade en ac i sovrummet.
  Det är förmodligen den snabbaste och enklaste och billigaste lösningen. Blir naturligtvis dyrare både i inköp, installation och drift ju fler sovrum som behöver kylas.

  Annars tycker jag att en takpropeller duger gott. Det fungerade när vi backpackade i Thailand.
   
 9. T
  Medlem Nivå 6
  Huset är relativt nyrenoverat så isoleringen är nog skaplig, propeller i taket sitter redan i två rum men det blev bara marginell skillnad, har konstaterat att någon typ av aktiv kylning är nödvändig, frågan är om det är någon större skillnad på ren luftkonditionering eller en luftvärmepump som kan kyla sommartid. Av husets ca 200 kvadrat yta så ligger ungefär hälften ovan mark och har temperaturproblemet sommartid. På elementen sitter det två rör, ett med varmt och ett med kallt antar jag eller om det är till och från. Det går att stänga av enstaka termostat men det var tydligen inte att rekomendera.
   
 10. J
  Medlem · Nivå 9
  Ett rent luftkonditioneringsaggregat är väl lite billigare än en luftluftvärmepump men jag skulle valt någon prisvärd modell av LLVP med god kylprestanda. Är det ett öppet trapphus mellan våningarna fungerar med ett aggregat på översta våningen även om temperaturen inte blir helt jämn.
   
 11. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Den stora skillnaden är väl att de AC som används som kylsystem inte funkar i svenskt vinterklimat. Vilket ju inte är ett problem för dig.

  Huruvida det räcker med ett aggregat eller krävs flera beror ju mycket på planlösningen. Vi har bara luft/luftvärmepump, när det blir riktigt hett kör vi den på kyla ibland. Tar inte mer än nån timme för att få det svalare på bottenplan, längre tid på övervåningen, men bättre sedan vi satte in PAX-fläkt i badrummet, när den står på och fönstren stängs sugs ju lite kalluft upp.
   
 12. T
  Medlem Nivå 6
  Trapphuset är öppet, på vintern eldar vi i kasett på det lägre planet och via murstock och trapphus stiger tempen i stora delar av huset på några timmar. Frågan är här om ett aggregat når överallt, ca 60 kvadrat per etage eller om det väldigt kallt omkring aggregatet och varmt längre bort, bättre med ett mindre i varje ände än 1 stort? Eller hjälper takfläktarna luften runt så det löser sig? Vart ska man handla, hos någon som kränger luftvärmepumpar eller köpa på elgiganten och montera själv? Vore gladast att hitta någon som har bra koll på detta och sätter in bra grejor med bra kvalitet även om det kostar några kronor extra vid installation så kanske det lönar sig i längden..
   
 13. D
  Medlem Nivå 3
  Kan du inte dra kyla från din luftvattenvärmepump? Också kan du ju be vvsarn att samtidigt visa hur du justerar in värmesystemet.
   
 14. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Det kan mycket väl vara så att det går att koppla en luft-innedel till den. Att kyla via elementen ger inte så mycket, det behövs fläkt.
   
 15. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Det blir mycket kallare precis vid fläkten, ja, hur bra det sprider sig beror helt på luftflödet, vi får som sagt mycket bättre funktion när vi sätter på läkten uppe i badrummet. Kom just på att vi har en gammal fläkt där också, borde sätta på den också i dessa fall :)

  Kolla först med leverantören om det går att köpa en kyldel till din befintliga pump!
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: