Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

För tidigt att köpa elbil? Räckvidd

 1. Mikael_L
  Medlem · 43 969 inlägg
  Ibland ändrar sig saker i samhället och i omvärlden, eller ja det gör det väl hela tiden iofs.
  Så man måste ibland finna lösningar och nya vägar.
  Visst hade vi kunnat haft kvar en skattefinansierad TEKO-industri och varvsindustri, och pumpat in miljarders skattekronor årligen, bara för att inte göra att flera tusen personer skulle behöva förändra något. Men det hade du fått betala (och jag).

  Visst hade vi kunnat låta det vara kvar bly i bensinen bara för att en del gammal-entusiastbilsförare ska behöva slippa blanda i blyersättningsmedel, till kostnad för allas långsamma förgiftning.

  Visst hade vi kunnat tvinga samhället kvar i bruksortsmentaliteten, där alla jobbar på bruket och bara kan gå/cykla till jobbet, och stannat kvar på 1800-talet i utvecklingen.


  Det är nog bara att inse att samhället nu igen håller på och förändras lite snabbare än vanligt, och den som kommer mest helskinnad ut ur det är den som ser rätt i kristallkulan och anpassar sig.
  Förändringar skapar alltid både vinnare och förlorare.

  Och de är smärtsamma när de sker (för många), men samtidigt ser det ofta bra ut i backspegeln, inte hade jag velat pumpa in pengar i dödsdömd industri, eller ha bly på jordgubbarna eller att vi ska vara kvar i 1800-talets brukssamhällen.
   
 2. tveksamt
  Husägare · Uppsala · 1 931 inlägg

  tveksamt

  Husägare
  Är det så svårt att förstå vad som skrivs? Nej, @Pin vill inte tvinga någon att flytta. Eller att cykla. Eller att byta jobb.
  Det som påvisas är helt enkelt att om situationen som den är inte fungerar måst något förändras.
  Har man inte råd att bo där man bor, med det jobb/lön man har och åka bil. Då får man antingen dra ner på bilåkandet (kan vara lika med att cykla till jobbet, eller något annat), flytta till ett billigare boende, byta jobb eller något annat av ungefär 1000 olika saker.
  Man kan säga upp sitt tv och internetabonemang, sluta äta hummer varje torsdag, starta massörverksamhet i garaget, sluta köpa handväskor för 10k i månaden, sälja hunden, sälja en njure på svarta marknaden osv. Allt beroende på vad man har för nuvarande situation och möjligheter.

  Som sagt, om nuvarande situation inte fungerar, är det då väldigt hjälpsamt att sätta sig på internet och säga "fan vad synd det är om mig"? Blir det bättre då eller behöver något förändras? Vad (som du kan styra över) tycker du att man ska förändra?
  Man kan absolut försöka påverka politiker! I min erfarenhet är det dock en ganska långsam, och osäker väg att förlita sig på.
   
 3. pjodden
  Medlem · Skåne · 903 inlägg

  pjodden

  Medlem
  Tittar man historiskt på det är det tydligt att om man håller kvar vid det gamla (för länge) så är risken stor att man hamnar bland förlorarna.

  Utvecklingen kräver att vi förändrar våra vanor och anpassar oss, ibland till det bättre och ibland blir det lite mindre bra. Oftast tycker jag det blir ungefär lika bra, bara anorlunda. Vilket i och för sig verkar vara det stora bekymret för många idag.
   
 4. P
  Husägare · 4 336 inlägg
  Men berätta då du som vet hur fort man cyklar. För mig tar mina 19,8 km oftast strax under 45 på morgonen och strax över på kvällen. Men jag är kanske inte representativ med min relativt höga ålder och min gamla MTB med traktordäck. Elcykel gör Max 25 utan ansträng så du kan lätt räkna tiden för din sträcka.

  Men det är ju de ändliga resurserna jag föreslog att spara på?

  Billiga bilar finns det i överflöd, men de är inte alltid billiga att köra. Vad är priset enligt dig när bränslet är billigt, och hur ska du åstadkomma den prisnivån?
   
 5. P
  Husägare · 4 336 inlägg
  Nej min lösning är att utvärdera alla alternativ.

  Sänkt skatt är möjligen en långsiktig förändring. Om du tror att detta kommer att ske, så kan du ju luta dig tillbaka och låta allt annat vara lika som innan.
   
 6. K
  Medlem · 676 inlägg
  Jag kan ge dig en länk. https://trafikistan.se/hur-fort-cyklar-folk/ Man går ca 5 km/h och cyklar ca 15-20 km/h dvs det tar 1 timma som bäst om du för fort och inga hinder. Och då ska du orka hålla den farten så länge. Nej där du kör är det kortare sträcka.
  Det finns inte alls en massa gamla bilar, Det börjar redan nu bli en enorm brist på gammal bilar. Priset har också stiget enormt mycket på sista tiden. Jag har försökt spara så att jag kan köpa en annan bil. Men det går inte spara och priset på en 2007 Opel Corsa har stigit massor. Förr för 2 månader. Kostade de 25000 nu nu kostar de 35000 , men det finns inte längre några att köpa. Alla är sålda. Så det kommer inte att funka.
   
 7. K
  Medlem · 676 inlägg
  Att göra korkade saker är aldrig smart. Det finns folk som påstår "det blir som det blir, det går inte att förändra" Det är helt fel. Det är människan som skapar verkligheten vi lever i. Det som tänks blir också vad som blir i verkligheten. Och nu börjar många se att de inte gillar hur saker blir. Då kanske det är dags att inse att de har tänkt fel. Man ska spara på det som är bra. Det stora felet är att många tror att utveckling och förändring är något positivt - alltid. Men något som absolut ska ske med höginkomsttagare. De måste absolut blödas på mer av sina pengar och så kommer det snart att bli.
   
 8. Bananskalare
  Allvetare · 2 154 inlägg
  Men är det inte skillnad när folk tvingas söka nya jobb för att ortens största arbetsgivare lägger ner, mot att tvingas byta arbete för att staten höjer bensinskatten?
  Vi har sett samhällen dö ut för att ortens största arbetsgivare försvinner. Det händer hela tiden.
  Men att behöva se samhällen försvinna för att bensinskatten är för hög.

  Att försöka sänka skatten är väl ett väldigt bra sätt att förändra sin situation. För visso är det inte lätt, det för med sig att man kommer att bli politiker bara där nånting negativt.
  Sen gäller det att få folk att rösta på rätt parti.

  Att flytta är inte så lätt. det kan mycket väl bli dyrare.
  Att hitta nytt jobb är inte så lätt för alla.

  cykla? Jag är skeptisk till att folk tycket 3mil okej. Tror det ofta räcker med en 1mil.
   
  • Laddar…
 9. A
  Medlem · 2 351 inlägg
  Du får kolla blocket...
  https://www.blocket.se/annonser/hela_sverige/fordon/bilar?cg=1020&mye=2008&mys=2006&q=Opel Corsa
   
  • Laddar…
 10. Mikael_L
  Medlem · 43 969 inlägg
  Jag orkar och kan inte gå in på detaljer, för de vet jag inte.
  Dessutom var mitt resonemang ganska generellt hållet. Även om jag nog faktiskt tror att fossileran kommer förändras, dvs ta slut, inom en överskådlig framtid.

  Men den exakta vägen till en fossilfri värld vet jag naturligtvis inte. Så därför har jag inte så mycket input till hur skatter och samhällen och allt kommer förändras, och vad som kommer ske först och vad som kommer sist.

  Men jag är rätt övertygad att om en sådär 15-30 år framåt så kommer den fossila energin ha blivit ganska marginell, åtminstone kommer inte privatpersoner använda sig av den i någon större utsträckning.
  Visst kan jag ha fel, men då har t.ex. även alla världens biltillverkare också fel, och satsar på fel häst nu. Det tror jag inte de gör.
  Så det jag gör nu är att fundera och planera över den framtiden, som jag är säker på att den ändå kommer, jag lägger inte min energi på att försöka hålla kvar det gamla något år extra, ty det slaget kan jag omöjligt vinna. Det kan nog inte heller våra politiker.
   
  • Laddar…
 11. C
  Renoveringsnovis · 270 inlägg

  crappyusrname

  Renoveringsnovis
  Tänk om, en tråd, om elbilar, kunde handla om elbilar och inte fossilbränslepriser, det hade varit en intressant tråd. Tänk om det fanns en miljon andra ställen att diskutera fossilbränslepriser på, det hade varit häftigt att se... :coffee:
   
 12. Mikael_L
  Medlem · 43 969 inlägg
  Dessutom VILL jag ju att fossileran tar slut. Jag gillar inte att den mesta oljan i världen kommer från skitstater och stöder skurkregimer.
  Jag gillar verkligen inte klimatförändringarna, de kommer kosta mänskligheten multum.

  Det gör ju alltså att jag blir mer positiv till förändringar som tar bort avgasbilen och ersätter den med något annat utan den fossila energins stora nackdelar. Om jag sen även kan tjäna lite rent ekonomiskt på det, som jag gör just nu, så blir jag ju ännu mer tacksam.
  Så det är ju klart att jag har en bias som påverkar vad jag tycker, så är det för oss alla.


  Men återigen, du(/ni) kan ju fundera över varför alla biltillverkare har lagt ner utvecklingen av euro-klass7 motorer, varför alla satsar på elbilar (och förbannar att de var sega i starten).
  Man kan fundera på om alla Rysslands krig, som betalas genom att sälja fossil energi, stärker världens tro på fossil energi eller vänder världen ifrån fossil energi.
  Man kanske inte tror på klimatförändringar, men fundera på ifall du såg på TV för 30 år sedan flera ggr om året väderhändelser där bilar, hus, ja hela samhällen flyter bort, och andra extremväder.

  Sen kan man försöka dra någon slutsats, kommer fossil energi vara billigare, mer lättillgänglig och användas mer om 20 år, eller kan det möjligen gå åt andra hållet? OAVSETT vad man vill.


  Jag ska skärpa mig!
  Jag ska faktiskt försöka författa några inlägg som är betydligt mer ontopic, vilken dag som helst nu. Jag ska bara rätta till världen först, det är ju viktigast :crysmile: :crysmile: :crysmile: :crysmile:
   
  Redigerat 24 mar 10:26
 13. P
  Husägare · 4 336 inlägg
  Nu var det ju de som inte bor i stan vi diskuterar. De hastigheter du refererar till stämmer men är promenadhastughet och motsvarande för cykel, om man tar i så man blir svettig går det i 25 eller snabbare. Med elcykel.25 utan att bli svettig. Motsvarande för fotgängare att springa i 10 km/h.

  Nu tror jag att jag vet mina begränsningar i uthållighet bättre än du gissar. Jag har strax under två mil till jobbet och det tar oftast strax under 45 min, ibland 50 i motvind. Mäter med GPS i klockan så inga gissningar. Tillkommer 15 min dusch och ombyte. Då slipper jag ta bilen till SATS och köra spinningpass på kvällen som vissa gör. Du kommer också att orka cykla en timme om du väl börjar.

  Men om du ska sälja en gammal.bil för att köpa en annan går det väl på ett ut?
  Nu var det cykel jag föreslog och få kostar det 10000 för en ny bra pendlingscykel. De finns igen att köpa efter tidigare leversbsbrist under pandemin.
   
 14. ullberg
  Verktygstokig · Stockholm · 3 558 inlägg

  ullberg

  Verktygstokig
  Då kan jag försöka återknyta till topic och säga att jag nu beställt min andra elbil, erfarenheten från den första gör gällande att jag, för mina behov/användningsprofil, tycker följande map trådens ämne
  * för tidigt att köpa elbil? - Nej, inte för mig
  * Räckvidd - ingen fråga här men om det handlar om räckviddsångest har jag inga större problem med det, visst har jag tittat på guessometern mer än jag gör i en fossilbil men ingen stress utan har accepterat den planering som kommer med elbilsägande

  och för att förekomma frågor: ja, vi har andra bilar, onödigt många om jag ska vara ärlig, men vi har använt den befintliga elbilen mycket mer än jag ursprungligen trodde. problemet har mer varit att använda fossilerna tillräckligt för att de inte ska ta skada av att stå och inte lär det bli bättre framöver då nästa har än längre räckvidd…
   
 15. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 15 229 inlägg

  AlfredoPremiumikon: Hand

  Besserwisser
  Det handlar antagligen en del om vilken människotyp man står närmast enligt nedan. :crysmile:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot from 2022-03-24 12-26-04.png
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.