Byggahus.se

För tidigt att köpa elbil? Räckvidd

 1. J
  Medlem · stockholm · 5 011 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Skulle vara intressant jämföra köpa vs leasa på den, någon som gjort sådan kalkyl?
  Dacia spring kommer bli den billigaste, men troligen är den i en helt annan klass än fiaten.
   
 2. sunnis
  Nybyggare · Hammarö · 928 inlägg

  sunnis

  Nybyggare
  Beskattningen på personbilar

  Kilometerskatten ska vara teknikneutral och gälla samtliga typer av bilar enligt IVL, inkl avgasbilar. Skatten ska baseras på trängsel, tider och olika vägar. Kilometerskatten kommer även vara högre med fordon som släpper ut mer, dvs fossilbilar.
   
 3. N
  Medlem · Stockholms län · 5 946 inlägg

  Nerre

  Medlem
  Nej, jag räknar SKILLNADEN i inköpskostnad.
   
 4. N
  Medlem · Stockholms län · 5 946 inlägg

  Nerre

  Medlem
  En bil för 300 000 som sjunker till halva värdet är en större kapitalförlust än en bil för 100 000 som tappar hela värdet.

  Det är t.o.m. så att en bil för 300 000 som sjunker till halva värdet är en större förlust än en bil för 150 000 som tappar hela värdet.

  Detta eftersom när man tittar på kapitalkostnad så jämför man med vad det hade kostat att investera pengarna istället. Så kapitalkostnaden är inte värdefallet utan skillnaden mellan att köpa en bil för 300 000 och köpa en bil för 150 000 och samtidigt investera 150 000.
   
  • Laddar…
 5. N
  Medlem · Stockholms län · 5 946 inlägg

  Nerre

  Medlem
  Nej, det stod:
   
 6. engs
  Medlem · Östergötland · 1 272 inlägg

  engs

  Medlem
  Opel Corsa-e eller Mokka-e, nån som har erfarenhet av dessa?
   
 7. Darling McFluff
  Trädgårdsfixare · Vischan · 1 268 inlägg

  Darling McFluff

  Trädgårdsfixare
  Hur ser kalkylen ut, kan du dela med dig? Det är intressant.
   
 8. J
  Medlem · stockholm · 5 011 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Fast du måste ändå räkna att du köper motsvarande bilmodell av motsvarande årsmodell...

  Alternativt räkna totalkostnad, dvs inkl skatt, försäkring, drivmedel, reparationer...

  Plus det subjektiva mervärdet av miljöfördelen och vad det är värt för dig med eldriften. Ungefär som att 2l turbo och automat kanske är värt mer än en 1.4 liters sugmotor och manuell växellåda... (och för vissa som prioriterar räckvidd och inte kan ladda hemma kan det ju såklart vara det omvända, att man vill undvika el).

  Du måste alltså ta två likadana bilmodeller med samma utrustning, samma motorstyrka och driftkostnad för dessa för att det ska vara en rimlig jämförelse. Finns det någon "helel" bil som även har en helfossil-drivlina? u-up och e-golf är ju en gammal sådan... e-up verkade kosta 160k för fossilversion och 220k för elversion. Skillnad 80k. Körsträcka 1500mil/år -> 0,4l/mil, 18kr/l -> bränslekostnad 11.000. Elversionen ca 1500? dvs 10.000kr per år. Vi antar att vi kan försumma andrahandsvärdet. På den bilen och den körsträckan är break even efter 8 år utan "räntekostnad".

  När jag tittat på "förmånsbilar" är skillnaden i månadskostnad mellan fossil och elvarianten väldigt liten, så där skulle jag säga att el nog betalar sig på 2 år.
  Tex en ID4 och Tiguan så är ID4 GTX billigare än Tiguan 2.0d i månadskostnad. Kör man då 1500-3000 mil per år blir ID4an betydligt billigare. Tar man dessutom den "lilla" ID4 blir den betydligt billigare. Med bränslekostnad, nånstans 2000 per månad.

  Problemet med dina kalkyler Nerre är att du kör så få mil så bränslet inte är en faktor att räkna med. Dessutom kan du tänka dig att köra en äldre bil. Men jag ger dig rätt, jag jobbar numera hemifrån och kör väldigt lite bil och kommer heller inte kunna motivera att ta ut en ny förmånsbil eller köpa en ny premuimbil, det blir för dyrt per mil - oavsett vilken bil jag tar.

  Om jag drar ut lite till på det, om jag köper en bil för 10.000 så blir värdeminskningen ännu mindre, så egentligen förstår jag inte varför du kör en bil för 100.000 när det finns så mycket att spara på att köra en äldre bil?
   
  • Laddar…
 9. N
  Medlem · 60 inlägg

  nu1mlock

  Medlem
  Jag skrev nog "billigaste sättet", men menade förstås med elbil eftersom det är det som diskuteras här.

  Det finns ingen cykelväg från mig till jobbet och det är jag som kör kollektivtrafiken, så det finns inte heller förrän jag har kommit till jobbet.

  Jag kan ingenting om bilar och känner ingen som kan "fixa" med bilar, så händer något så måste jag alltid lämna in till verkstad, så det är i princip ny bil som gäller.

  Jag har dock inga behov av att åka långt med den, men det vore ju trevligt om det gick att åka en sisådär 15 mil på vintern.

  Åker jag utomlands så hyr jag hellre bil än att köpa tex en plug-in hybrid och betalar extra för sånt i onödan.

  Ladda kan jag göra lite extra billigt tack vare massa solpaneler.
   
  • Laddar…
 10. J
  Medlem · stockholm · 5 011 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Snart kommer Dacia Spring, tyvärr verkar svenska bidraget ha ett tak på 25% av bilens pris, men i andra länder har Spring kostat kring 100.000. Om man vill ha en ny bil utan för mycket strul och specen duger vågar jag påstå att man nog inte kan åka billigare...

   
 11. Isakare
  Medlem · Stockholm · 3 548 inlägg

  Isakare

  Medlem
  Läs inlägg #6086 i den här tråden.
  Orginalinlägget finns på Vi Bilägares forum.
   
 12. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 10 040 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Medveten fulcitering eller? För jag vägrar tro att du är så enfaldig. Nu har ju @nu1mlock förtydligat att du missförstått, men ett ärligare sätt att citera hade varit såhär:
  Om du sen prompt hade behövt skriva om något annat än det som det frågades om ändå så får det väl vara så, men att medvetet missförstå frågan kan väl ändå inte hjälpa någon.
   
  • Laddar…
 13. W
  Husägare · Mälardalen · 1 462 inlägg

  witten

  Husägare
  Ja det är ju en fördjävla rolig grej man pysslar med på sin fritid om man envisas med att gå in i en elbilstråd och försöka övertyga folk att köpa avgasbilar istället. Det går väl sådär kan jag tycka.
   
  • Laddar…
 14. sunnis
  Nybyggare · Hammarö · 928 inlägg

  sunnis

  Nybyggare
  Hur går det för er med era ID.4or @witten och @Nötegårdsgubben och tror även om det var @Avemo?

  Otroligt nöjd med min trots lite digitala skavanker som jag hoppas VW åtgärdar på sikt med OTA (fast det går trögt att pusha ut uppdateringarna)
   
 15. N
  Medlem · 60 inlägg

  nu1mlock

  Medlem
  Det var inte lätt, det här.

  Jag kollar endast på privatleasing, då jag annars ändå skulle sälja bilen när garantin går ut eftersom jag inte kan fixa något själv = jättedyra servicekostnader om något händer. 1000 mil 36mån.

  Fiat 500e verkar ju kosta som lägst 2599kr/mån inkl. försäkring och service. Vinterhjul saknas.
  Honda E kostar 2999kr/mån inkl. service. Försäkring och vinterhjul saknas.
  Mazda MX-30 kostar 2499kr/mån inkl. service. Försäkring och vinterhjul saknas. Örebro-Mazda skulle ha 500kr/mån för vinterhjul.
  Renault Zoe: 2699kr/mån inkl. service och vinterhjul. Försäkring saknas.

  Dom kinesiska märkena MG och DSFK börjar på 2499kr/mån respektive 2990kr/mån utan vinterhjul och försäkring.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.