Byggahus.se

För tidigt att köpa elbil? Räckvidd

 1. A
  Medlem · Stockholms län · 9 198 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Jag antar att det var en hybrid men inte laddhybrid då?

  Det finns en mycket komfortabel funktion som håller bromsen dragen även efter att man släpper pedalen. Så fort man petar till gasen så släpper bromsen varvid den fortsätter att rulla framåt tills dess att man åter trampar på bromsen. Jag kan inte se hur det ökar säkerheten. Om det är säkerheten som är orsaken måste det vara någon som inte tänkt hela vägen.

  Jag har kört en Tesla modell 3 som inte kröp framåt om man släppte gasen. För mig var det omedelbart gillande. Släppte man gasen så saktade den av ända till stillastående. Så visst går det.
   
 2. N
  Medlem · Stockholms län · 5 807 inlägg

  Nerre

  Medlem
  För campingsemester behöver man en kombi.

  Jag slutade med reservdunk 2001 när jag köpte min förra bil. Reservdunk i bilen var väl standard under 70-80-talet?

  Men moderna bilar har ju en tydligare varning för när det börjar bli tomt i tanken, på äldre bilar med bara en visare som mätare så var det svårt att se om det var 5 liter kvar eller en halvliter.
   
 3. R
  Medlem · 2 955 inlägg
  Vilken björntjänst de gör sig själva. Det kommer dröja år och dar innan manuellt försvinner. Det tillverkas fortfarande manuella så räkna 30-40-50 år innan manuell försvinner.
  Kör då eleverna upp för automat så är de begränsade något jävulskt plus att de inte lär sig köra bil på riktigt ;)
  Förr så var det bara rörelsehindrade som fick ta automat eller som hade något problem medicinskt. Känner endast en med automatkort och det var pga polio som drabbade benet.
   
  • Laddar…
 4. N
  Medlem · Stockholms län · 5 807 inlägg

  Nerre

  Medlem
  Jodå, jag har räknat upp dem tidigare.

  1. Miljövänligare
  2. El är billigare än bensin/diesel
  3. Potentiellt möjlighet att ladda hemma

  Sen tycker en del också att det är en positiv egenskap att den svarar bättre på gaspådrag och är tystare. Eftersom jag är döv bryr jag mig personligen inte om det sista, och att den svarar bättre på gaspådrag verkar ju som det leder till fler olyckor (så jag vet inte om ska anse att det är en positiv egenskap).
   
 5. N
  Medlem · Stockholms län · 5 807 inlägg

  Nerre

  Medlem
  Bara för att jag räknar upp en massa negativa saker med elbil betyder inte att alla de sakerna är showstoppers för mig.

  Kombi, 50 mil räckvidd och pris under 200 000 så blir jag rätt nöjd.
   
 6. N
  Medlem · Stockholms län · 5 807 inlägg

  Nerre

  Medlem
  För att tala om att allt inte är personbilar, vill man t.ex. hyra en liten lastbil har de oftast manuell låda.

  När jag skulle ha hyrbil i jobbet för 15 år sen vill jag har automat, men Europcar hade bara bilar med automat på Arlanda (för utländska resenärer), svenskar ville alltid hyra med manuell låda.
   
 7. B
  Medlem · Dalarna · 870 inlägg

  Bjober

  Medlem
  Nä jag menar lågfart/högfart eller stark/svag om man så vill.
  Det var nog mest ett inlägg för att reta igång debatten att elmotorn inte behöver växellåda.
  Det är klart den behöver det!
  Elmotorn är långt ifrån effektiv vid alla varvtal. På låga varv/hög belastning är den usel. De flest kommer undan mrd att tiden vid dessa förutsättningar är så försvinnande kort att det inte märks. När vi kommit så långt att svenssons ska börja baxa husvagnar och krypköra med släpvagnar på mjuka underlag då kommer elmotorns problem upp i dagen.
  Visst växellådan blir väl förmodligen automatisk och inte manuell men oavsett så brhövs den. Lika självklart som på skruvdragaren. Hur många har inte sett röken gå ur makitan när man segdragit?!

  Vi har ingen elbil ännu men 3 elfordon i familjen. Vi har sett rök. Vi har knuffat på i uppförsbackar. Vi har setat och väntat på att elmotorn ska kallna så tempskyddet tillåter fortsatt färd.

  Ja jag vill ha en elbil.
   
  • Laddar…
 8. R
  Medlem · 2 955 inlägg
  Ja där är det värre. Verkade inte som man kunde köpa en ny Renault master med automat heller idag.
  Hujjedamig hur kommer trafiken bli längre fram när folk inte får träna på simultanförmågan med att kunna växla samtidigt.
   
 9. F
  Medlem · Sisaket · 202 inlägg

  Fakathong

  Medlem
  Min elbil tar c:a 500w/h på vintern att hålla varm. Så sitta i min bil under en snöstorm hela natten är inget problem. Så håll dig gärna till fakta när du ventilerar dina åsikter
   
  • Laddar…
 10. N
  Medlem · Stockholms län · 5 807 inlägg

  Nerre

  Medlem
  Vad är det för fakta jag missat? Du säger ju alltså att man tappar minst en mil räckvidd på 4 timmar. Om man då hade 3 mil räckvidd kvar och hade tänkt ladda om 2 mil börjar det bli lite att "köra på ångorna".

  Visst en del av de som stannar har kanske nyss laddat, men man får nog förutsätta att det även finns de som strax skulle ladda.

  Sen är det kanske inte tvärstopp, utan rör sig sakta.
   
 11. F
  Medlem · Sisaket · 202 inlägg

  Fakathong

  Medlem
  Alla elbilar har en reduktionsväxel, finns inga elbilar med "växellåda", Just för att dom har ett så högt vridmoment från 0 varv. Jag drar loss däcken lätt om jag kopplar ifrån antispinn. Både motor och batteri har vätskekylning, så du kan inte jämföra med en Makita.
   
 12. F
  Medlem · Sisaket · 202 inlägg

  Fakathong

  Medlem
  Om du har 2 liter kvar i tanken, hur länge kan du stå i en kö som kryper fram?.
  På just mitt bilmärke så har dom faktiskt testat så kallat "hypermiling". Man håller c:a 30km/h för att maximera sträckan och min ligger på c:a 640wh/mil. Sommar
   
  • Laddar…
 13. hobbs
  Självbyggare · Bohuslän · 118 inlägg

  hobbs

  Självbyggare
  Precis så blev det för oss också när vi skaffade en gammal e-Up! förra sommaren. Trots att den bara har runt 12 mil räckvidd på sommaren och kanske 8 på vintern, så använder vi den säkert minst nio av tio gemensamma resor för oss. Kul liten rackare också!
   
 14. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 144 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Jag tar gärna barnens elektriska mopedbil till affären också, för att den är så extremt rolig att köra (trots maxhastighet på 45km/h). Det känns som att köra gokart...
   
  • Laddar…
 15. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 267 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Det var märkligt. Det är väl först för något år sen eller två som andelen nya bilar som såldes med automatlåda översteg de med manuell låda!? Jag tänker mig att många unga med nytt körkort som ska köpa en bil kanske inte köper en ny bil? Så var det iallafall inte för mig, mend et var ju många år sen.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.