Byggahus.se

För tidigt att köpa elbil? Räckvidd

 1. N
  Medlem · 786 inlägg

  Nils ST

  Medlem
  Ända chansen att du köper en elbil är ju att det kommer en som kostar lika mycket som en för dig intressant ICE bil, går lika långt på en tankning/ laddning oavsett temperatur och väder, ladda fullt på 5 minuter och kunna dra en fet husvagn utan att förlora räckvidd. Kunna stå still med full värme i flera timmar utan att förlora batteri. Ja helst ska den nog lukta lite disel, ha ett avgasrör och låta lite som en ”riktig” motor också antar jag.

  Livet med en elbil ser inte likadant ut som med en ICE, det är bara att acceptera. För vissa är det ett problem och för vissa är det inte det.

  Kör du 800 mil per år får du vänta ett tag, helt klart men sluta försöka övertala alla andra att man inte ska ha en elbil bara sfär att du inte kör längre än 800 mil per år.
   
 2. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 144 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Tittade på en Fiat 500e idag, mycket positivt överraskad. Behöver man inte baksätet så är det väldigt mycket (el) bil för pengarna...

  Riktigt rolig att köra också. Jag hade inte heller några problem att få plats, varken i förarsätet eller passagerarsätet fram.

  Den drar inte särskilt mycket el heller. Inte så att vi beslutat oss för någon, men den var oväntat intressant.
   
  • Laddar…
 3. Forlowt
  Medlem · 774 inlägg

  Forlowt

  Medlem
  Har Tesla ms 19 och kona 20..

  Teslan har varit inne 5 ggr tror jag det är.. värme, hjul inställningar, skärmar, knarrade ljud, ikke fungerande uppdateringar osv..

  Kona 0 ggr, haft ett problem och det var att bilen tömde 12volt när en dörr stod på glänt så batteri savern inte ville göra sitt jobb och ladda från stora batteriet, så tror jag det gick till iaf...

  Teslan har just nu trasig framruta och tyvärr finns det inga rutor att tillgå eftersom det är special och iinte vem som helst får installera rutorna (Apple style, idioti)
  Varje gång man lämnar bilen för lagning så är man inte berättigad lånebil för ärendet ska ta 2 timmar.. varje gång tar det minst 8 timmar och ett tillfälle behöll som bilen över natten.. inte bara det ! Även när som säger bilen är klar får man vänta 40 min till...

  Har tidigare haft Kia och när dom ringer och säger bilen är klar så är den klar alla ggr, utan undantag.


  5/10 prisvärdhet för teslan
  8.5/10 för Konan

  Vem vill för övrigt ha AC kontroller så jävla långt ner på skärmen som teslan har, livsfarligt att ändra temperatur!

  När teslan åker blir det nog en Kia som tar platsen..
   
 4. Ingenjören
  Medlem · 745 inlägg
  Har just skaffat en begagnad Hyundai Ioniq electric 28kwh som andra bil och redan efter 2 v slåss jag och frun om att köra 2:a-bilen….
  Lika pigg på 120 hk som vår Skoda Superb på 190 hk och en "bränslekostnad" på 1,5kr/mil
  Ser verkligen inte fossilbil som en framtid längre, när Skodan skall bytas om några år finns troligen el-alternativ som funkar avseende drag och körsträcka…
  (Kör Skodan på HVO100 så nu är vi nästan fossilfria hur som helst)
   
 5. K
  Självbyggare · Skåne · 2 535 inlägg

  Kallebo

  Självbyggare
  Kul att ni med elbil är nöjda. Själv hoppas jag på lite enklare elbilar för vanliga människor, som går att köpa billigt begagnat :)

  Får nog vänta ett tag till.
   
 6. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 144 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Det lär du få göra. Men man får rätt bra ekonomi i en elektrisk småbil idag, exempelvis för pendling. Så beroende på vilka behov du har så får du lite olika resultat i den ekonomiska kalkylen.

  Den Fiat 500 jag tittar på åt frugan kostar 278-60=218 kkr. Och med "drivmedel" på bara drygt 1.50kr per mil så går den väldigt billigt över tid.

  Jag har en laddhybrid som kör runt 90% av mina 2000 mil/år på el. Och då drar jag upp till norra Sverige en vända varje år också, men iom att jag övernattar på vägen och laddar tre mil på lunchstopp mm så klarar jag mig på bara runt 200 mil/år på bensin.

  Jag kan räkna hem priset på både frugans bil och min bil jämfört med motsvarande bilar utan el. Men om man normalt sett äger bilar som är åtminstone fem år gamla, ja då blir det svårare...
   
 7. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 9 407 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  70 tkr i miljöbilspremie till och med från 1 april. Inte för att det ändrar något i stort, men det gör det ju ännu billigare för konsumenten.

  Vad kan man tänkas spara i bränslekostnad på en sådan småbil, 4–5 kr/mil?
   
 8. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 144 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Kör du mest i stan och korta sträckor så sparar du nog mer än så till och med. Inte så att man kan räkna med det, men vi tror att elen till och med blir gratis då frun kan ladda gratis på jobbet (gratis Schuko) samt att den kommer att laddas snabbt när hon är på shoppingcentret där det också är gratis laddning.
   
 9. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 144 inlägg

  pacman42

  Medlem
  En annan sak med elbilar, manuella växellådor är snart passé.

  Mina barn kommer att ta körkort för manuell låda, eftersom de får disponera frugans gamla bil, men det är snart ingen som tar körkort för manuell växellåda. Redan nu så kör runt 50% av eleverna på dotterns körskola upp för automat enbart. Detta kommer att sänka värdet på bilar med manuellt växlade lådor rätt snabbt.

  Jag provkörde en hybrid med manuell låda häromdagen, det var en konstig upplevelse. Det var nog den sämsta manuella låda jag upplevt. I praktiken var den halvautomatisk och man fick ingen feedback så det var extremt svårt att släppa kopplingen "rätt" på låga växlar. Så även för "lätthybrider" så lär den manuella lådan försvinna snabbt.
   
 10. B
  Medlem · Dalarna · 870 inlägg

  Bjober

  Medlem
  Elbilen blir 2 växlad.
   
 11. Fairlane
  Medlem · Stockholms Län · 5 264 inlägg

  Fairlane

  Medlem
  Min dotter ska "snart" börja övningsköra och då blir det för körkort med manuell låda. Det kommer fortfarande finnas mängder med bilar med manuell låda 10 år framåt och en bra bit bortom det också, så det känns som en onödig begränsning att bara ta körkort för automatlåda, om det inte finns särskilda skäl. Så sent som sommaren 2019 så tvingades jag ta ut en hyrbil och det var manuell låda i den. De hade få bilar med automatlåda så jag föredrar att kuna välja på alla bilar framför att hoppas på att de få undantagen kommer finnas lediga. Om 10-15 år kanske jag inte skulle rekommendera samma, men idag tycker jag det är en stor fördel.
   
 12. A
  Medlem · Stockholms län · 9 198 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Vad var det för bil? Jag har knappt hört talas om hybrider med manuell låda.

  En lustig detalj tycker jag är hur nyare konstruktioner skall efterlikna gammaldags automatlådor genom att krypa framåt på tomgång. Redan på vanliga DSG-lådor är ju det ganska meningslöst. På hybrider där det är el som gäller på låga farter känns det ännu mer omotiverat. Och Volkswagen har fortsatt med det till och med på rena elbilar. Vanans makt är stark för en del.
   
  • Laddar…
 13. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 144 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Det var en Fiat det också.

  Även jag stör mig på att de rullar framåt, men jag tror att man gjort det så för att man skall hålla foten på bromsen lär man står still, dvs det är en säkerhetsavvägning.
   
 14. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 144 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Framåt/bakåt menar du?

  De har inte en växellåda för detta inte, man vänder bara på polariteten på motorn. Barnens eldrivna mopedbil (som även finns som motorcykelbil) har bara en tryckknapp för att ändra framåt/bakåt och det sker helt elektriskt.

  Min laddhybrid har bara en växel. Backar gör man bara med el. Likaså framdrift I låga hastigheter. Den har dock koppling för att kunna koppla in bensinmotorn på hjulen.
   
 15. pacman42
  Medlem · Västra Götaland · 8 144 inlägg

  pacman42

  Medlem
  Och ändå så rekommenderar körskolan att man bara tar körkort för automat....
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.