Byggahus.se

För mycket självdrag vid blåst/hårt väder?

 1. M
  Medlem Nivå 2
  Hej!

  Vi har en villa med bergvärme, två våningar på ca 290 m2 sammanlagt. Självdragsventilation, med intag i källare respektive sovrum på övervåning. Tre takventiler från två badrum och en tvättstuga, en ventil från köksfläkt samt en skorsten från öppen spis i bottenvåningen. Två områden som skulle behöva förbättras, och mycket tacksam för råd och idéer!

  1. Stänger man en sovrumsdörr blir luften i det rummet hemsk efter en stund. Självdraget fungerar förstås inte. Hur komplettera på enklast sätt?
  2. Vid hårt väder = rejäl blåst, så kyls huset ut. Det blir för mycket ventilation helt enkelt. Kan man dämpa detta på något sätt?

  Tacksam för tips!
  /Mats
   
 2. S
  Medlem Nivå 1
  Det handlar väl egentligen om att täta där det ska vara tätt (fasad, fönster, dörrar etc) och ta upp riktiga ventilationsöppningar. Tilluft ska komma i sovrum, vardagsrum etc. Och frånluft ska finnas i "smutsiga" rum (badrum, tvättstuga, kök) Har du tilluft i sovrum ska det finnas en luftspalt i sovrumsdörren så luften kan komma ut i huset. Utkylt hus vid blåst handlar om att fasaden är dåligt isolerad så att den luften som ska vara stillastående i isoleringen "blåser bort" Det är därför man har ett vindtätt skikt längst ut under panelen. Det kan också vara så att fönstrens tätningslister är dåliga. Det ska inte finnas drag runt fönstren.
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem Nivå 2
  Tack!

  Huset är extremt välisolerat. Tegelbygge från -72. Alla fönster nya moderna treglas med ventilationsluckor i överkant, där det skall vara så. 100% tätt. Hela plåttaket nytt 2007 respektive rejält tilläggsisolerat i samband med detta. Avtätat med kartongskivor mot vinddrag vid takfot. Driften ligger på 2800/månad.

  Vid blåst "dundrar" det verkligen i rören ut ur huset, framförallt en stor trumma ovan köksfläkten. Är skapligt säker på att det är den ventilationen som blir för häftig. Någon idé om hur man löser detta? Något tak/skydd man kan sätta på de rören som minskar självdraget vid hård vind?

  /Mats
   
 4. S
  Medlem Nivå 1
  Då kan det vara så enkelt att du får "för bra" ventilation vid blåst. Det enda jag vet är grejer man sätter på huvarna får att få BÄTTRE ventilation...
  Någon annan kanske...?
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem Nivå 2
  Jo, tror det är så. Och har också bara hittat tillbehör för det motsatta, att öka! :)

  Några ideer om hur man gör snygga luftspalter/ventilationshål i innerdörrarna? Trösklarna är bastanta och sitter väldigt hårt integrerade med karmarna.... Vi har rejält tjocka teakdörrar.
   
 6. S
  Medlem Nivå 1
  Fräs ur ett spår i överkant på karmen där tätningslisten normalt sitter eller borra hål nedertill. Tror det finns olika "galler" att täcka hålen med.
   
  • Laddar…
 7. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nivå 15
  2800kr/mån i drift i snitt per månad, bara total el-kostnad eller även annat?
   
  • Laddar…
 8. I
  Medlem · Nivå 9
  Sätt stormhuvar ovanpå ventilerna i fasaden, stormhuv.jpg då tar inte ventilen in mer luft än vad du suger in. Fundera på mekanisk frånluft, antingen enkelt med pax fläktar i respektive bad etc eller en central varvtalsstyrd på skorstenen.

  http://http://www.myson.se/ventilation/galler/gh-183-f.htm Finns snyggare och fulare :)
   
  • Laddar…
 9. I
  Medlem · Nivå 9
  Det syns knappt om du sågar av 1 cm i underkant. Vill du inte såga så justerar du bara dörr och låset lite, kanske med distanser så att den "glappar" lite, då får du också igenom luft så det räcker. Räcker det med 1 cm i underkant så bör det räcka med 0,25 cm hela vägen runt. Gör du det med några bitar av gummilister så går det dessutom att smälla igen dörren HÅRT helt ljudlöst =)
   
  • Laddar…
 10. E
  Medlem · Nivå 5
  Kommer luften in via tilluft eller backar självdragskanalerna när det blåser? Det senare har jag problem med. Det har blåst kraftigt hela dagen och det är nu runt 15 grader inne på toaletten och inte mycket varmare i badrummet :thumbdown:
   
  • Laddar…
 11. M
  Medlem Nivå 2
  Tack för tipsen!

  Kruxet är att det är rör upp från badrummen, tvättstugan och köket. Typ 40 cm höga över taket. Kan vara 10-15 cm i diameter. Inte helt lätta att täcka? Självdragskanalerna blir nog för effektiva vid hård vind, suger ut för mycket helt enkelt. Kanske något liknande detta ovanpå?!
  http://www.myson.se/ventilation/ventilationskanaler/rp-100-b90.htm

  Dörrsågning inte så dumt, men mycket jobb... Fast kanske minst jobb? Klurade på att borra hål och sätta galler/platta med "gälar" över...

  2800:-, ink allt.

  /Mats
   
  Redigerat 8 apr 2015 22:04
 12. I
  Medlem · Nivå 9
  Då hade jag hellre satt en ridare, då följer den vinden och det blåser inte baklänges in i dina frånluftsrör. Har inte hört om detta fenomen tidigare men någongång skall väl vara det första. Stormhuvarna är bara för tilluftsventiler btw.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  vindfl_jel.png


  eller en turbovent, nu har du ju inte problem med för lite drag men det lär inte blåsa baklänges i en sådan heller.

  turbovent.jpg
   
  Redigerat 9 apr 2015 16:52
  • Laddar…
 13. M
  Medlem Nivå 2
  Tackar! Fundering - ridare och turbovent, ökar inte de undertryck/utsug ju mer det blåser? De är väl till för att öka utsuget? Ursäkta om det är "korkade" frågor, jag har ingen aning... :D
   
 14. I
  Medlem · Nivå 9
  Jopp, det ökar, samtidigt så är det väderskydd.
   
 15. M
  Medlem Nivå 2
  Hmmm... Då låter ju inte de som något som löser mitt problem...