Byggahus.se

För många barn/för litet hus

6k läst  39 svar

 1. S
  Medlem Nivå 3
  Nej det går rör i taket. Kan kontrollmäta men taket upplevs påfallande lågt. Tror att huset står på gammal sjöbotten så det var kanske tungt att gräva djupare:D
   
 2. J
  Renoverare · Nivå 17
  Att göra en utbyggnad i vinkel är absolut inte gratis. Att förlänga huset vid köket kostar troligen mindre. I regel säger man ju 10-15k/m² så att förlänga huset 3.5m hade inneburit ett optimalt förhållande för en komplettering med 2 takstolar. Det hade även gjort att ni fått till 2 st sovrum där uppe på ca 10m² styck utan att behöva meckla med planlösningen. Det hade även skapat utrymme för ett större kök och möjlighet till ett sovrum där nere. Och om ni inte är i något direkt behov av ytterligare källarutrymme så hade torpargrund funkat fint och även hållit nere priset rejält.
  Jag skulle tro att en sådan utbyggnad utan dyra poster så som VVS (mer än radiatorer/golvvärme) kan gå på någonstans kring 5-700k och då handlar det ändå om kring 40-50m² till.:)


  Angående det med lån så är det något man lätt blir lurad av.

  Ja, för att omförhandla sina lån så gäller 5 års regeln. Men om man vill höja ett befintligt lån så kan man värdera om huset precis när man själv känner för det. Det har banken inget emot (har själv gjort det 2 ggr) :)
   
 3. S
  Medlem Nivå 3
  Tack för input! Innan vi flyttade in började jag skissa på just en sådan tillbyggnad, förlänga huset på kökssidan. Grusgången upp mot garaget går dock i linje med den väggen så därför la jag ner det. Men man kan ju inte få allt, i ärlighetens namn står ju bilen aldrig i garaget ändå.. Ska kika närmare på den idén:) Källare är absolut inget krav men jag var rädd för att den befintliga källarväggen inte skulle klara lasterna från en tillbyggnad på tung lerjord (dock mina spekulationer, ingen geoteknisk undersökning gjord).

  Bankinfon var också väldigt värdefull, Tack!
   
 4. J
  Renoverare · Nivå 17
  Det hade ju varit möjligt att förlänga huset åt andra hållet också :)angående lasterna på källqrväggen så borde de inte öka bara gör att man förlänger det, den extra vikten tar ju den nya grunden upp :)
   
 5. S
  Medlem Nivå 3
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F5C6769B-9447-4947-BB73-4F4216A705B4.jpeg
  Nyaste planen är att ta bort badrummet på övre plan och bygga en liten toa, sedan bygga till nytt badrum på ca. 5 m2 intill hallen nere (badrummet behöver renoveras snart ändå) Har skissat på en planlösning och även ritat upp den i 3D, känns som det skulle kunna funka. Inga balsalar men ändå OK. Måste dock ordna ljusinsläpp till mittenrunmet och tänker mig ett halvmåneformat takfönster typ homeja. Avståndet mellan takstolarna där det skulle hamna är 93 cm. Och jag tänker mig ett fönster 80 brett och kanske 40 högt. Går det att klämma in utan att behöva växla av takstolar?
   
 6. PellePeps
  Husägare Nivå 6
  Visst är det mansardtak? Då skulle jag sätta ett eller två fönster i den nedre, branta delen av taket. Det blir nästan som vanliga fönster. Det går utmärkt att sätta takfönster mellan takstolarna utan att växla av, eftersom du inte berör takstolarna behövs ingen avväxling.
   
 7. J
  Renoverare · Nivå 17
  Hade också kört på takfönster.

  Dels släpper en homeja inte in mkt ljus, inte i den storleken iaf. Takfönster 78cm brett finns upp till 160cm höga.

  Dessutom är jag tämligen övertygad om att det kostar mindre :) satte in ett 94x118cm i bakrummet nyligen och det kosta ca 7k inkl frakt.
   
 8. S
  Medlem Nivå 3
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  53D66FA9-401A-406D-839E-766F2E3ABCEB.jpeg
  Jo, mansardtak är det. Jag har ”hört” att takfönster är svåra att få täta i längden men risk för fuktskador. Kanske är detsamma med en homeja dock. Tänker att ett halvmånefönster skulle smälta in bättre ut på vårt gamla hus. Tänk Lottas på bråkmakaregatans hus :)
   
 9. J
  Renoverare · Nivå 17
  Skulle inte påstå att det är svårare att täta än något annat sorts ingrepp på taket så sol takkupa, skorsten osv.

  Ett annat alternativ kan ju vara en smal kupa? Dvs en som får plats mellan takstolarna?
   
 10. PellePeps
  Husägare Nivå 6
  Jag kom på att jag ritat något liknande för några år sedan:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20190815-204553.png


  Det är ju en mycket större byggnad, men principen borde funka. På det här huset sitter det fönster i det nedre takfallet som är på tredje våningen. Det är original från när huset byggdes 1921. Mitt förslag till tillägg var de runda takkuporna i det övre takfallet för att kunna använda vinden också.

  Här är en ritning på utgångsläget:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot_20190815-205353.png
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka