Byggahus.se

För låg takhöjd efter renovering - vad göra?

 1. L
  Medlem Nivå 1
  Vår bostadsrättsförening genomför stambyten av alla badrum, och just nu håller vårt på att göras om. Dock har vi stött på ett, i våra ögon, stort problem:

  I just vårt badrum kunde man inte ta bort de gamla avloppsstammarna utan att göra åverkan på konstruktionsbetongen. Detta har medfört att grodor och rör placerats ovanpå den gamla betongen, vilket resulterar i att vårt golv har blivit avsevärt mycket högre = 16.5 cm högre än tidigare.

  Vi fick inte veta detta, utan såg det efter att det nya golvet hade gjutits. Vi hade då redan beställt badkar och liknande, och fick veta av ansvarig konstruktör/arkitekt att den nya golvhöjden inte skulle vara någon fara utan att man fortfarande skulle kunna stå i badkaret under snedtaket och duscha. Igår var badkaret på plats, och min sambo testade att ställa sig i det. Han fick visserligen plats, men han kommer inte kunna duscha utan att slå duschmunstycket i taket.

  Vi har ingen möjlighet att flytta badkaret så det står på ett annat sätt eftersom alla rör redan är dragna, och golvets fall samt placeringen av golvbrunnen är gjorda utifrån tanken på badkar.

  Till saken hör att min sambo är 1.80 m, dvs inte ovanligt lång.

  Vi tycker såklart detta är sjukt jobbigt. Dels för att badkaret är den enda duschmöjligheten vi har i huset, dels för att det drar ner husets värde om bara kortväxta personer kan duscha bekvämt.

  Hur går man vidare med detta?
  Finns någon branschstandard för hur takhöjd i dusch ska vara, etc?


  Tacksam för all hjälp!
   
 2. K
  Medlem Nivå 5
  Ni måste noga läsa avtalet med företaget som genomfört stambytet. Ofta står där att åtgärder ej får göras som innebär en försämring. Står det ngt av sådant slag så kan ni processa mot entreprenören. Står det däremot ngt som gör att de kan ha handlat korrekt måste ni processa mot beställaren (=BRF) vilket jag tror är mycket sämre.

  Bilder? Så kan ni nog får hjälp att se om några regelbrott skett.
   
 3. B
  Allvetare · Nivå 15
  Det måste ju se förjäkligt ut med ett helt trappsteg UPP (16,5 cm) för att gå in i badrummet!
   
 4. D
  Medlem Nivå 3
  Badrumsgolv ska normalt vara lägre än övriga rum för att vatten inte ska kunna rinna ut fritt i bostaden... Går iaf lösa med tröskel men vet inte om det är helt by the book. Konstigt att de inte tog kontakt med er tidigare. Ta dit någon från styrelsen och visa så de förstår problemet så de inte bara betalar entreprenören när den är klar om det inte är gjort rätt.. /David