Fönstervadd

15k läst  13 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Vad är fönstervadd för någon typ av vadd ?
  Fetvadd?
  Bomull?
  En speciell vadd?

  Vad är det för skillnad på egenskaper isåfall, mellan bomull och "fönstervadd?

  Finns det något allternativ till klisterremsor ? (vill inte ha vanlig maskeringstape)

  Många frågor, finns det någon som kan hjälpa till med 1 fråga eller flera ?

  tack och bock
   
 2. J
  Medlem Nivå 4
  Tycker det verkara vara ett tunnt lager bomull upprullat på papper.

  Alternativet till klisterremsor är väl tätningslist på innerfönstret.
   
 3. morsan
  Medlem Nivå 10
 4. Harrieth
  Medlem Nivå 6
  Fönstervadd kan ha dämpande egenskaper mot drag men är nog mest för dekoration.
  Det finns inget bra alternativ till fönsterremsor. Fönsterremsor/klisterremsor är det bästa alternativet och är lätt att både sätta dit och ta bort. Kostar inte mycket heller.
  Använd inte maskeringstejp! Den går inte att ta bort efter en vinter...tro mig jag har gjort misstaget.
   
 5. G
  Medlem Nivå 14
  Jag tror inte att man stoppade vadd mellan fönsterrutor utan en praktisk anledning. Har hört en förklaring som jag tror mera på .... vaddet skulle binda fukten och motverka att det bildas kondens på insidan av yttre rutan som brukar vara kallast just under vintern. Vadd är hygroskopisk och skulle hjälpa till om klisterremsor blev otätta och släpte varm fuktig inneluft genom ... verkar det logisk?
  gaia
   
 6. J
  Medlem Nivå 4
  Det har absolut med kondens att göra för att skydda mot drag gör de ju bara i nederkant. Har även sett "korvar" av tyg fyllda med sand lagda mellan bågarna, men där lär dom inte göra mycket nytta. Däremot fungerar "korvarna" bra mot drag vid ex. dörrar, mellan tröskel och dörr.
  Själv använder jag vitmossa istf vadd mellan bågarna, enklare att få tag på och kostar inget!
   
 7. Sommartorparn
  Besserwisser · Nivå 11
  Men, vadd kan väl inte suga upp hur mycket fukt som helst. Någon gång måste den väl bli full? o vad händer då? är det bra med en blöt vaddslamsa liggande på träet hela vintern?
   
 8. K
  Medlem Nivå 7
  Hos oss låg fönstervadden omkring en ihoprullad tidning. Jag vet inte om det gör någon klokare, men så mycket kan jag säga att de karmarna är i betydligt bättre skick än vad de är i de kopplade fönstren på övervåningen, eller på bagarstugans karmar.
   
 9. Sven
  Medlem Nivå 3
  Fönstervadd finns att köpa på de flesta mataffärer. Den brukar ligga i anslutning till fönsterremsorna. Vadden kommer på en rulle upprullat på papper.

  Man klipper av en bit som precis stämmer med längden på utrymmet mellan fönsterna. Sedan rullar man ihop den avklippta delen s.a.s på andra ledden och får då en rulle vars längd överensstämmer med längden på utrymmet mellan fönsterna. Den läggs sedan mellan fönsterna och ibland brukar man roa sig med att lägga några höstlöv e.d. på vadden för att det ska vara vackert.

  Vadden läggs dit i syfte att ta upp den fukt som ev. uppstår mellan fönsterna för att hindra att detta fryser på ytterfönstret. Själv använder jag mossa eftersom den går att återanvända och då den är oerhört vacker. Vadden blir lätt gul efter en säsong.

  Som alternativ till klisterremsor har jag provat fasthäftade ylleremsor från Gysinge med gott resultat. Dock inte i rum med högre fuktighet som t.ex. kök och badrum.

  Jag har skrivit lite mer om applicering och borttagning av remsor här: http://forum.byggahus.se/byggnadsvard/17068-loesa-innerfoenster.html
   
 10. G
  Medlem Nivå 14
  kommer det såååå mycket fukt mellan fönster så är det allt för stor fel på tättningen av insidan .... och lätt att upptäcka då du får kondens trots att vadden ligger där. Bra med lösningar som man kan direkt se om dom fungerar eller ej och åtgärda i tid ;).
  gaia
   
 11. pinebar
  Medlem Nivå 11
  Min moror använde vitmossa dekorerad med eterneller.
   
 12. aliback
  Medlem Nivå 8
  Hej kan inte låta bli att undra om det verkligen är vitmossa ni menar eller om det är fönsterlaven?
  Nykomling här:surprised:
   
 13. K
  Medlem Nivå 7
  Det är nog renlav som avses! Fast den säljs ju som "vitmossa" så misstaget är lätt att göra.
   
 14. tallmilan
  Medlem Nivå 9
  Dekoration, men eterneller var ju en tjusig idé !
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: