Byggahus.se

Fönsterrenovering - tips på entreprenörer mottages tacksamt

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Hej alla,

  Vi är en liten BRF i Sthlm med 13 lägenheter och ca 60 fönster.
  Vi har gamla fönster från 1938 som vi löpande har underhållit. Detta har dock inte fungerat tillfredställande varvid vi engagerade en konsult som utvärderat våra alternativ och föreslagit att vi ska byta fönsterbågen/innerbågen. Detta av två skäl, dels för att kärnvirket i ytterbågen fortfarande är i gott skick samt att fasaden är i gott skick och om man byter ytterbågen så riskerar man åverkan på fasad vilket vi inte vill ha. Det handlar ju om en hel del pengar här så vi vill få det rätt direkt och därför är det viktigt att få in rätt entreprenör. Vilka rekommenderar ni för jobbet? Gärna med en kort motivering,

  Mvh,
  Gurra
   
 2. B
  Medlem Nivå 2
  Hej Gurra!
  Fönsterrenovering är tyvärr en sådan sak som lätt springer iväg i pris.
  Med facit i hand så är det nästan värt att putsa om runt fönster och installera nytt.
  Du köper ju dig bara lite extra tid genom att inte byta allt.

  Har du tur så kan du hitta en kopplad båge som passar direkt i gamla ytterbågen. DÅ är det klart värt det! ;)

  Lycka till! och meddela gärna hur det gick!
   
 3. B
  Medlem Nivå 1
  konsulten menade att vårt kärnvirke var av bättre kvalitet och därför skulle hålla längre än det material vi får med i en ny ytterbåge.
   
 4. H
  Medlem · Nivå 8
  I den förening jag fortfarande bor i så har vi stått inför samma dilemma. Putsfasad där putsen enligt ålder är slut. Den är dock fräsch och utan skador men knackar man på den så kan det kännas tomt bakom. Skulle man då börja kapa bort karmar så är risken att stora "shok"(hur stavas det?) skulle följa med eller ramla ner.

  Nackdelen med renovering är att det skulle kostar nästan dubbelt så mycket om man bara räknar på fönster inkl. byte och putsjobb runt karmarna. Skulle det tillkomma puts så skulle det gå på löpande timmar.

  Det vi kom fram till var att slutkostnaden skulle nog bli samma och frågan blev då; Vill vi ha kvar dom gamla fönsterna och dom handgjorda glasen som inte är riktigt raka eller vill vi ha högre komfort och underhållsfritt för en lång tid framöver.

  I Stockholm så vet jag att dom här finns: https://www.hitta.se/träfönsterspecialisten+ab/skärholmen/xTZX1qqoJA

  Dom hade några föreningar dom fixat fönster åt, ring till dom och kolla eller ännu bättre, gör ett besök för att se hur det blev.
   
 5. B
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Tack för svar, det verkar som att Träfönsterspecialisten bara renoverar upp gamla fönster och detta har vi försökt att göra i perioder men den tekniska livslängden verkar tyvärr nu vara uppnådd så för att slippa dragift och kallras så behöver vi nog byta hela innerbågen. Synd egentligen för då försvinner ju några tidstypiska funkisdetaljer som espanjoletter mm.