Byggahus.se

Fönster hela vägen ned till grund?

 1. helenfredin
  Medlem · Delsbo · 52 inlägg

  helenfredin

  Medlem
  Hej,

  Vi ska till att bygga ett nytt hus i lösvirke. Vår entreprenör har rekommenderat oss att inte sätta fönster hela vägen ned till grunden pga. köldbrygga / värmeläckage så vi har nu ritat in så att de börjar först på 40 cm ovanför plattan... MEN vi tycker inte att det är lika fint. Har han rätt i det han säger eller finns det sätt att undgå detta? Dyrt?

  Vi har kollat på 3-glas aluminium från SP-fönster. Någon som har erfarenhet av dessa?

  Om inte, är 40 cm någon magisk gräns eller skulle vi lika väl kunna ha dem på 3 cm eller liknande? Desto mer desto bättre? Hur funkar det?

  Andra fördelar/nackdelar med respektive alternativ?

  Skickar med en bild för hur vi skulle vilja ha det samt på fasaden som den är ritad just nu. Bild lånad från http://karinboowiklander.se.
   
 2. J
  Renoverare · Skåne · 3 145 inlägg

  Jarlsgård

  Renoverare
  Man lämnar en spalt runtom när man sätter fönster för drevning.. den spalten ska finnas varesig fönstret sitter 1m upp på väggen eller "står" på plattan.

  Mer eller mindre alla hus som byggs idag har något fönster som går ner till golv så det är ju knappast något unikt ur byggnationsaspekt och den "köldbrygga" som er byggare menar på kan omöjligt bli så stor att man avråder folk från att bygga på detta vis.

  Den enda anledning jag kan se är att plattan har lite mindre isolering just där då man har tjockare med betong för att bärigheten ska bli rätt.. ska ju trots allt stå väggar i ytterkanterna. Men denna yta skulle jag nog inte mena på är tillräckligt stor och vet man om att fönster kommer hamna där så kan man ju faktiskt minska på betongen just där och öka på med isolering istället.

  Så nej, jag hade inte köpt det argumentet.
   
 3. nino
  Renoverare · Dalarna · 9 199 inlägg

  nino

  Renoverare
  Det man kan fundera lite extra på är hur man löser foder salning och golvlister, men tycker inte att själva utförandet borde vara nåt större problem
   
 4. Corneliatt
  Medlem · Västra Götaland · 62 inlägg

  Corneliatt

  Medlem
  Vi har fönster ner till golv på flera ställen. Inga problem enligt våra byggare!
   
 5. S
  Medlem · Östergötlands län · 2 164 inlägg

  sinuslinus

  Medlem
  60 cm är magisk gräns för personskyddat glas.
   
 6. helenfredin
  Medlem · Delsbo · 52 inlägg

  helenfredin

  Medlem
  Tack för alla era svar, låter ju som att det finns sätt att komma runt det! (y)

  Ni som har helglas - upplever ni några nackdelar? Tänker robotdamsugare som far och krockar med glaset eller kladdiga småbarnshänderavtryck fulla fönstret eller liknande? Väger det utseendemässiga upp det? :geek:
   
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 735 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Om du är såld på utseendet så kommer du alltid ångra dig om du inte drar ner dom till golvet.
   
 8. D
  Besserwisser · E · 14 434 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Om det finns insyn utifrån skulle jag definitivt inte sätta den typen av fönster. Det begränsar ju även möbleringen en del.
   
 9. dd88
  Medlem · Västra Götaland · 372 inlägg

  dd88

  Medlem
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B880E2B4-E859-4FD6-AB52-70D89B7B2A0D.jpeg

  Vi har fönster ner till golv. Inte flyttat in än men upplevde inget kallras när det var kallt ute. Plattan var något svalare längst ut mot fönsterna men då var inte heller golvvärmen igång.

  Självrengörande fönster på nedre plan är det många som varnar för, räcker med ett par skitiga barnhänder eller att någon lutar sig mot rutan för att det ska bli repor. Vi körde solskyddsglas vilket är värt varenda krona då det tar nästan all UV-strålning och mycket värme.

  Fönster som är lägre än 60cm från golv måste vara skyddsglas, dessa är oftast laminerade men vi tog även härdade för att försvåra för eventuella tjuvar.
   
 10. 1
  Medlem · Stockholm · 2 914 inlägg

  123abc

  Medlem
  Härdat glas försvårar inte för tjuvar utan är snarare enklare, glas med rätt laminering hjälper bättre ur inbrottssynpunkt men inbrott kan ske via andra ställen så man ska inte hänga upp sig allt för mycket på glaset om ni inte lever med en förhöjd skyddsnivå.
   
  • Laddar…
 11. dd88
  Medlem · Västra Götaland · 372 inlägg

  dd88

  Medlem
  Det är kombinationen härdat och laminerat glas, rekommendation från både Hajom och Schuco, antar att dom vet vad dom pratar om. Sen är det möjligt att en bättre kombination hade funnits om vi inte valt solskydd.
   
  • Laddar…
 12. 1
  Medlem · Stockholm · 2 914 inlägg

  123abc

  Medlem
  Så länge du har med laminering i kombinationen så blir det bra.
  UV-filtret är en laminering som ofta ser svagt rött ut om man tittar riktigt noga och även den gör glaset mer hållbar samt minskar risken för att möbler mm blir solblekt.
   
 13. FG
  Medlem · Göteborg · 789 inlägg

  FG

  Medlem
  Det har ju blivit mer eller mindre standard att sätta fönstren hela vägen ner nu för tiden, så det ska inte vara några problem. En nackdel kan vara om det stänker upp smuts från marken på fönstret, man får ha det i åtanke när man utformar utsidan med plattor och plåtning.

  Personligen tycker jag det ser bäst ut om inte alla fönster går hela vägen ner, och sedan kanske man vill ha ett par fönster med fönsterbrädor för blommor.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2835135.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  8018%20K9.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  case_bursprak.jpg
   
  • Laddar…
 14. helenfredin
  Medlem · Delsbo · 52 inlägg

  helenfredin

  Medlem
  Fint! :) Ja solskydd har vi också tänkt.

  Ja, skyddsglas kommer vi nog inte undan oavsett eftersom det just nu är ca 40 cm från marken om vi inte sänker det ytterligare, men det gör vi nog efter all fin input här :)
   
 15. helenfredin
  Medlem · Delsbo · 52 inlägg

  helenfredin

  Medlem
  Bra input, vi hade inte tänkt på smutsen.. Har tänkt att ha trätrall utanför. Mja jag gillar förvisso fin första bild där inte alla fönster går ned till mark men förutsätter lite att huset har lite olika sektioner - tror det skulle se konstigt ut om våra fönster inte skulle linjera eftersom de sitter så tätt tillsammans :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.