Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Fönster från Kronfönster vs. Allmogesnickerier till sekelskifteshus?

 1. U
  Medlem · Uppland · 90 inlägg

  Uppsaladröm

  Medlem
  Hej!

  Behöver råd. Vi håller på att ta in offerter på 4 st träfönster till ett gammalt missionshus från 1890-talet. Två av fönstrena är vanliga 2-lufts med spröjs (2+1 glas), medans de som ska sitta i den nybyggda takkupan är spetsiga upptill men också med spröjs (2-luft med 1+1 glas). Vi har fått offerter på detta från Kronfönster på 44 500 kr och från Allmogesnickerier i Dalarna på 99 000 kr.

  Fönstrena är ganska likvärdiga, förutom att Kronfönster inte kan erbjuda 2+1 fönster på de "vanliga fönstren" utan enbart 1+1 (de hävdar att de blir för tunga för hängningen annars.) Kronfönster kan heller inte göra "spetsen" på takkupefönstret öppningsbart utan det blir ett separat 1-luftsfönster medans fönstren nedanför blir separata enluftsfönster.

  I övrigt så har Allmogesnickerier en lite exklusivare profil på fönstrena (man kan välja mellan allmoge och kulturprofil), men ingen av dessa stämmer ändå med vad vi har idag. De kan också erbjuda spaltventil, självrengörande glas och fönsterbänkar, vilket Kronfönster inte kan.

  Nu till frågan. Är det värt det att lägga ut mer än det dubbla för att få 2+1 glasfönster, spaltventil, självrengörande glas och fönsterbänkar? Hur mycket spar man egentligen i uppvärmningskostnader på 2+1 fönster jämfört med 1+1? Är vi dumsnåla om vi satsar på den billigare offerten? Fönsterbänkar kan vi ju ta in en snickare att göra. Men är det dumt att inte ha spaltventil på fönstren för att få bra vädring?

  Vad är er erfarenhet av fönster från Kronfönster vs. Allmogesnickerier i övrigt?
   
 2. M
  Medlem · Uppsala · 566 inlägg

  Macarus

  Medlem
  Jag har haft en del kontakt med allmogesnickerier och har läst en del om Kronfönster. Mitt intryck är att den stora skillnaden är att allmogesnickerier är specialiserade på traditionella fönster och verkligen är måna om att deras fönster ska passa äldre hus och så långt som möjligt ska motsvara utseendet hos äldre fönster. Kronfönster förefaller vara en mycket mer modern tillverkare som inte minst satsar stort på PVC-fönster (vilket för många av oss som gillar äldre hus är rena helgerånet).

  Nu gällde det ju träfönster från Kronfönster men deras hemsida ger inte mycket information om detaljerna utformas på dessa. De talar mest om att de använder fingerskarvat virke. Det kanske har sina poänger men för mig låter det mest som ett sätt för att kunna använda dåligt virke till fönstertillverkning, istället för den noga utvalda kärnfuru som det traditionellt borde vara (och som väl allmogefönster använder). Kort och gott har jag inte så stort förtroende för att Kronfönster faktiskt tillverkar fönster med ett tradtionellt utseende. Verkar inte som det överhuvudtaget går att få äkta kittad glasdelande spröjs. Deras "allmogefönster tradition" verkar ha mellanliggande spröjs...

  Så jag skulle säga att detta inte främst är en fråga om tillval utan om vilken typ av fönster du vill ha. Sådana med ett äldre mer traditionellt intryck (som borde passa huset bättre) eller mer moderna som på ett bättre eller sämre försöker efterlikna ett traditionellt fönster. Jag skulle kolla noga på vad det är för typ av spröjs du får, profiler på dem och båge och karm m.m. Alltså alla de detaljlösningar som är en stor del av intrycket. Jag tror att det är här du har de stora skillnaderna och detta skulle man vilja se i verkligheten och känna och klämma på så att det inte ser klumpigt eller rackligt ut.

  Nu ger ju ett 2+1-fönster alltid ett mer modernt intryck så kompromisser blir det ju då i vilket fall. Personligen gillar jag inte alls klumpigheten och att aluminiumet lyser emellan. Hos allmogefönster tror jag man kan få någon slags vit list emellan som täcker detta, hur det egentligen ser ut vet jag inte.

  Ett alternativ är ju att köra 1+1 med energiglas i innerrutan. Skillnaden mot ett 2+1 utan gasfyllning är rätt liten energimässigt och det blir ett betydligt nättare och mer traditionellt fönster (dessutom billigare). Nu kanske du tittar på 2+1 med argon eller liknande och då blir skillnaden något större. Å andra sidan, om ert hus är gammalt och kanske en bit ifrån modern isoleringsstandard så är fönstren än rätt liten bit av den totala energikalkylen.
   
  Redigerat 18 aug 2015 14:11
  • Laddar…
 3. U
  Medlem · Uppland · 90 inlägg

  Uppsaladröm

  Medlem
  Tack för utförligt svar! Definitivt tänkvärt.

  Kronfönster kan erbjuda glasdelande spröjs, däremot har jag inte frågat efter kostnaden. Offerten jag fick var för mellanliggande spröjs. Men jag ska höra efter för det vore definitivt mer i stil med befintliga fönster.

  Gällande profileringen så tycks Kronfönster bara ha en variant medans Allmogefönster kan erbjuda två olika (kulturprofil eller allmogeprofil). Däremot så liknar ingen av de två våra nuvarande profiler. Befintliga fönster har mer av en 20-talsstil om jag kan förklara det så, enkelt, avskalat, räta vinklar och varken konkav eller konvex profil. Så oavsett så kommer vi få välja en profil som ser annorlunda ut än befintliga. Men det stör mig inte så mycket egentligen då alla fönster på bottenvåningen kommer vara originalfönster och de på övervåningen kommer vara lika då de nytillverkas.

  Men du har en bra poäng med 2+1 fönster. Vi tittade på argonfyllda, men om man inte spar så mycket energi på 2+1 fönster (huset är gammalt och otätt på andra håll) så kanske det inte är så stor idé. Ska kolla upp det här med 1+1 och energiglas!

  Förresten, när bör man beställa fönster i tillbyggnadsprocessen? Ska man vänta tills takkuporna är byggda och man vet de exakta måtten eller kan man lika gärna beställa från arkitektens skiss/mått? Är rädd för att beställa för tidigt och så passar inte fönstren...
   
 4. C
  Medlem · 12 102 inlägg
 5. U
  Medlem · Uppland · 90 inlägg

  Uppsaladröm

  Medlem
  Tack för länkarna, jag har läst dem. Någon annan med erfarenhet av Kronfönster eller Allmogesnickerier?
   
  • Laddar…
 6. Kretikos
  Tillbyggare · stockholm · 862 inlägg

  Kretikos

  Tillbyggare
  Jag har ingen erfarenhet av dessa två annat än en ytterdörr mina föräldrar köpte av allmoge för ett antal år sedan.

  Jag var däremot och hämtade fyra fönster och en pardörr på Ålberga snickeri utanför Jönåker igår kväll. Fantastisk finish och välgjorda. De tillverkar helt efter dina önskemål och är inte dunderdyra. Låg lägre i pris än allmoge då vi jämförde innan beställning.
  Vi har ett hus från förra sekelskiftet och har inte valt 2+1 glas då fönstren inte är energiboven i så gamla hus trots tilläggsisolering. Har dock valt energiglas i innerbågen. Dom levererar dock bara grundmålat så täckstrykning får man stå för själv. Helt klart värt en koll iaf!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.